Cake recepten

Nian Gao (Chinese Nieuwjaarscake)

Nian Gao is een zeer populair gerecht tijdens de Chinese Nieuwjaar viering. Het is een zoete en ‘sticky’ gestoomde cake van rijstmeel. Deze traditionele Chinese Nieuwjaarscake heeft een ware symboliek tijdens het eten ervan en daarnaast is het ook bijzonder lekker!

Wat is Nian Gao kleefrijstcake?

In de Chinese cultuur is symboliek heel belangrijk. Zo mag elk jaar, tijdens het vieren van het Chinese Nieuwjaar deze Nia Gao kleefrijstcake niet ontbreken aan tafel. GAO’ betekent ‘cake’ maar klinkt in het Chinees ook hetzelfde als ‘lang’ of ‘hoger’ en verwijst dus naar succes en elk jaar weer hogerop komen zoals een promotie of opslag. Daarnaast staat ‘NIAN’ voor ‘kleverig’ en dat is de perfecte omschrijving voor deze plakkerige cake. Ondanks de zachte structuur kun je er wel plakjes van snijden en afgekoeld verorberen. Over het algemeen is de Chinese Nieuwjaarscake zoet van smaak, vaak worden overgebleven plakjes ook op als een soort wentelteefjes opgebakken met ei (zie hieronder). In bepaalde delen van China wordt Nia Gao juist weer hartig klaargemaakt en gegeten met vlees en groenten.

Zelf de Chinese Nieuwjaarscake maken

Van oudsher werden deze cakejes geofferd aan de voorouders en goden en het recept voor Nian Gao bestaat dan ook zo’n 2000 jaar! Er zijn inmiddels ook heel veel verschillende variaties van Nian Gao rijstcake, maar de basis bestaat altijd uit kleefrijstmeel, suiker en water. Echter wordt vandaag de dag ook regelmatig een deel van het water vervangen door kokosmelk voor een luxe uitvoering. Daarnaast kun je er voor kiezen om te variëren met suiker soorten of andere smaakmakers toevoegen zoals sinaasappel. Je kunt de Chinese Nieuwjaarscake stomen in kleine 10 cm vormpjes bekleed met bananenblad. Maar je kunt ook een grote bakvorm van 20 cm gebruiken. Op het internet kwam ik diverse recepten tegen voor deze traditionele gestoomde kleefrijst cake. Ik heb dit uitgebreide recept van TheWoksofLife.com als uitgangspunt genomen en naar wens aangepast. De Nian Gao zijn ook perfect om cadeau te geven tijdens het Chinese Nieuwjaar.

Suiker smelten
Ingredienten voor Nian Gao
Smaakmakers toevoegen
Stoommand setup
fijne doek voor opvangen vocht
de gestoomde Nian Gao cake

Nog meer Chinese recepten om van te smullen

Wij zijn thuis echt dol op de Chinese keuken en die is echt wel een tikkeltje anders dan wat je bij de afhaal chinees aantreft. De structuur en smaak van de Chinese Nieuwjaarscake heeft veel weg van de Japanse Daifuku Mochi snoepjes. Niet helemaal gek, want dit wordt immers ook met kleefrijstmeel gemaakt en misschien ook meteen een een indicatie van hoe deze cake gaat proeven? Maar naast de Nian Gao mogen bijvoorbeeld noedels ook niet ontbreken tijdens het Chinese Nieuwjaar, dus dit recept voor Lo Mein Noodles is ook een aanrader! En wat dacht je van de gefrituurde Chineses loempia’s die een favoriet van velen zijn! Check hier nog meer recepten uit de Chinese keuken. Want of je er nu bekend mee bent of niet, dit zijn Chinese recepten om van te smullen!


Heb je deze al in huis?


Print

Recept: Nian Gao (Chinese Nieuwjaarscake)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Nian Gao is een zeer populair gerecht tijdens de Chinese Nieuwjaar viering. Het is een zoete en ‘sticky’ gestoomde cake van rijstmeel. Deze traditionele Chinese Nieuwjaarscake heeft een ware symboliek tijdens het eten ervan, want hij verwijst naar succes en elk jaar weer hogerop komen zoals een promotie of opslag. Check ook de notes hieronder voor een variatie recept.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min. + opstijven
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: 1 uur en 30 minuten + opstijven
  • Yield: Voor 1 cake 1x
  • Category: nagerechten
  • Method: stomen
  • Cuisine: Chinese keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 300 gr bruine kandijsuiker  (of gebruik donkerbruine basterdsuiker)
  • 250 ml water
  • 200 ml kokosmelk (of gebruik water)
  • 400 gr kleefrijstmeel (Toko)
  • ½ el keukenstroop
  • ½ tl vanille extract
  • ¼ tl Five Spice kruiden
  • ½ sinaasappel (enkel rasp)
  • 1 tl zonnebloemolie, voor invetten

Extra:

Instructions

  1. Vul een kookpannetje met de kandijsuiker en water en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur naar middelmatig en blijf roeren om de kandijsuiker kristallen volledig op te lossen. Zet daarna het vuur uit en laat 10 minuten afkoelen.
  2. Schud het blik kokosmelk goed door en giet de inhoud in het warme suikerwater. Roer goed door om met name de geharde delen kokosmelk op te lossen. Het suikerwater zal nu ook een karamelkleur krijgen. Laat afkoelen tot ongeveer 40 graden celcius.
  3. Vet de bakvorm in met de zonnebloemolie en zet apart. Breng vervolgens een flinke laag water aan de kook in de pan die je gebruikt voor je stoompan opzet.
  4. Meng in een grote kom de kleefrijstmeel met steeds een dun straaltje van het suikerwater. Blijf goed roeren om tot een consistent dunne en klontvrij beslag te komen. Tot slot voeg je ook de smaakmakers: keukenstroop, vanille, Five Spice kruiden en het rasp van de sinaasappel toe. Roer goed door en schep het beslag in de bakvorm. Tik 10 x met de bakvorm op het aanrecht om eventuele luchtbubbels uit het beslag te ontsnappen.
  5. Plaats de bakvorm in de stoompan inzet en plaats deze bovenop de pan met kokend water. Let op, dit moet goed passend zijn zodat er geen stoom kan ontsnappen! Dek de bovenkant vervolgens af met een strak gespannen fijne theedoek of kaasdoek en plaats de deksel van de bamboe stoommand. Deze doek vangt eventuele druppels stoomwater op en voorkomt dat deze in de kleefrijstcake belanden.
  6. Stoom de Nian Gao gedurende 1 uur op hoog vuur, maar check tussendoor dat er genoeg water in de kookpan zit. Zet eventueel een wekker voor na 30 minuten en breng alvast een waterkoker met water aan de kook om bij te gieten.
  7. Na 1 uur stomen prik je met een sateprikker in de cake en deze dient er schoon uit te koken (net als bij een gewone cake). Laat anders nog iets langer stomen en vergeet niet wat extra kokend water in de kookpan te gieten hiervoor. Ik heb de mijne bijvoorbeeld totaal 80 minuten laten stomen.
  8. Haal de bakvorm uit de stoominzet en plaats op een rooster. De Chinese Nieuwjaarscake dient volledig afgekoeld te zijn voor je deze kunt aansnijden. Zorg ervoor de cake droog is – dep desnoods met een keukenpapiertje- wikkel hem in plasticfolie en bewaar in de koelkast. De cake zal dan in 1 -2 dagen ook steviger worden en makkelijker aan te snijden. Je kunt de afgekoelde Nian Gao ook invriezen (max 3 maanden)

Gelukkig Chinees Nieuw jaar en eet smakelijk!

Notes

Heb je nog Nian Gao over? Snijd hier dunne plakken (max 0.5 cm dikte) van en haal deze door een beslag van:

  • 1 losgeklopt ei
  • 1 el maizena
  • 2 el koud water
  • snufje zout.

Bak de plakken vervolgens aan beide zijden in een koekenpan met een laagje neutrale olie. Serveer de warme Nian Gao wentelteefjes direct. Ook erg fijn als Chinees ontbijt!

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze aan de slag wilt gaan met het maken van de Chinese Nieuwjaarscake genaamd Nian Gao!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago