vandaag heb ik een geweldig traditioneel Mexicaans gerecht voor jullie in petto! Ik ging namelijk aan de slag met een opgebakken bonen puree om je wraps mee te vullen. Deze zogeheten taco’s met ‘refried beans‘ zitten boordevol eiwitten, vezels en proteïne, maar zijn simpelweg ook heel erg lekker!

Wat zijn ‘refried beans‘?

In de Mexicaanse keuken kom je peulvruchten ontzettend vaak tegen in gerechten. Tevens voeg ik ze zelf ook regelmatig toe om thuis een lekkere en uitgebalanceerde vegetarische maaltijd te maken. Ik wil je dan ook uitdagen om eens een keer aan de slag te gaan met taco’s met ‘refried beans’ in plaats van kip of vlees. Het draait hierbij namelijk volledig om de bonen die de voornaamste vulling voor je taco zijn. Als eerste maakte ik een bonenpuree van HAK Rode & Bruine bonen mix uit stazak. Deze wordt opgebakken met o.a. uien, pepers en komijn (‘Frijoles Refritos’). Vervolgens gaan we dan kleine tortilla’s (soft taco’s) vullen met deze opgebakken bonen, ofwel ‘refried beans’. Daarna beleg je de tortilla nog extra met voorgesneden en opgebakken toppings en laat je iedereen zijn favoriete taco’s samenstellen en beleggen aan tafel.

Bonen in stazak

Peulvruchten zijn een goede bron van eiwitten en proteïne en zijn daarmee een uitstekende vervanger voor een stukje vlees. Ze komen dan ook regelmatig terug in de vegetarische recepten op deze website. Zelf ben ik helemaal fan van de stazakken met bonen van HAK. Alles bestaat namelijk uit 100% natuurlijke ingrediënten. Met de enkelvoudige stazak (bijv. linzen, kikkererwten, of bonen) voeg je namelijk 200 gr peulvruchten toe aan je maaltijd. Met de grotere zakken bonenschotel voeg je maar liefst 400 gram groenten en peulvruchten toe aan je maaltijd. Deze complete zakken zullen hooguit op smaak gebracht zijn met kruiden, specerijen en een snufje zout. Geen conserveringsmiddelen dus en daar hou ik van. Je scheurt de bovenkant van de zak even open, giet in de koekenpan en je zet in een mum van tijd bijvoorbeeld deze taco’s met ‘refried beans’ op tafel.


Heb je deze al in huis?


Nog meer Tex Mex recepten met bonen

De groenten van HAK zul je bij ons thuis altijd op voorraad vinden. Van de boontjes & wortel mix waar de kids zo dol op zijn.. tot de potten en stazakken met peulvruchten voor lekker variëren met vegetarische Tex Mex maaltijden. Heb je al eens een Mexicaanse rode bonensoep gegeten? Lekker met wat tortilla chips voor erbij of crunchy topping. Of maak eens heerlijke enchillada’s met jackfruit en kikkererwten klaar! In het weekend pak je lekker uit voor de brunch of lunch met eieren Tex Mex style ook wel Huevos Rancheros genoemd! Daarnaast kun je voor een vegetarische avond ook eens lekker zoete aardappels poffen in de oven en serveer deze dan met geprakte avocado en bonen voor een uitgebalanceerde maaltijd! Daarnaast mogen bonen ook absoluut niet ontbreken bij het maken van diverse loaded nacho’s ! Ze geven lekker vulling, extra eiwitten en textuur tussen al dat kaas namelijk

Benieuwd hoe je de video voor Taco’s met refried beans maken er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!


Print

Recept: Taco’s met ‘refried beans’

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Maak eens deze gebakken bonenpuree om je wraps mee te vullen. Deze zogeheten taco’s met ‘refried beans‘ zitten boordevol eiwitten, vezels en proteïne, maar zijn simpelweg ook heel erg lekker! Een heerlijke romige vegetarische vulling voor je tortilla wraps waarbij je een stukje vlees ook echt niet mist!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 20 minuten.
  • Yield: 34 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met groenten
  • Cuisine: Mexicaanse keuken

Ingredients

Scale

Voor de ‘Refried beans‘:

  • 2 zakken HAK Rode & Bruine bonen mix (stazak a 225 gr)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 12 jalapeno pepers
  • 1 el komijn
  • 1 tl tijm
  • 50 ml water
  • Peper & zout
  • olijfolie

Voor de taco’s samenstellen:

  • 12 Small tortilla wraps
  • 1 potje taco saus (ca 230 gr)
  • 1 blik baby mais (ca. 425 gr)
  • 1 little gem
  • 1 limoen
  • verse koriander
  • 100 gr feta kaas, verkruimeld

Extra:

  • Koekenpan
  • pureestamper

Instructions

  1. Giet het blik baby mais af. Spoel de mais na met koud water en laat uitlekken. Verwarm een klein laagje olijfolie in de koekenpan. Bak hierin de babymais in 5 minuten rondom lichtbruin. Schep uit de pan en zet apart om af te koelen.
  2. Ondertussen pel en snipper je de ui zeer fijn. Pel de knoflook en pers deze uit. Verwijder de steel van de jalapeno(s), snijd in de lengte in dunne reepjes en vervolgens in piepkleine blokjes.
  3. Verwarm wederom de koekenpan en voeg eventueel een beetje extra olie toe. Bak hierin de uien glazig in 2-3 minuten.
  4. Voeg vervolgens de knoflook en jalapeno toe en bak mee gedurende 1 minuut op medium vuur. Voeg tot slot de komijn en tijm toe en bak ook even kort mee om de smaken goed los te laten komen.
  5. Knijp nu de stazakken HAK Rode & Bruine bonen mix uit boven de pan. Bak dit al roerende gedurende 2 minuten. Stamp vervolgens met een pureestamper tot een (grove) puree en schenk het water erbij. Breng tevens op smaak met zout & peper.  Verwarm het geheel gedurende 5 minuten op medium vuur en roer zo nu en dan even goed door.
  6. Pak vervolgens een mooi serveerbord en plaats hierop de volgende ingrediënten. Pluk de blaadjes van de little gem, was deze en schud goed uit. Plaats de blaadjes gestapeld op het bord. Snijd de limoen in partjes. Pluk de blaadjes van de koriander. Leg deze toppings op het serveerbord, samen met de gebakken baby mais,  zodat iedereen aan tafel zelf zijn of haar taco kan samenstellen.
  7. Verwarm tot slot een koekenpan zonder olie. Verwarm hierin de soft taco’s aan beide zijden. Je hebt echt maar 10 seconden per kant nodig. Leg op een bord of plaats direct in een tacohouder.
  8. Eenmaal aan tafel serveer je een koekenpannetje met de ‘refried beans’, de (warme) softtaco’s, een serveerschaal met de gesneden groenten, kommetje taco saus en kommetje verkuimelde feta kaas.

Buen Provecho! (= Eet smakelijk)

Groetjes, Betty

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar onderstaande foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf aan de slag wilt gaan met het maken van deze Mexicaanse opgebakken bonen ofwel taco’s met ‘refried beans‘.

Dit artikel betreft een samenwerking met HAK. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

4 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

5 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

6 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago