Vier het Chinese Nieuwjaar met een heerlijk groenten gerecht uit de Chinese keuken! Ben je al bekend met Tjap Tjoy met tofu? Dit gerecht met Chinese gemengde groenten mocht nooit ontbreken tijdens onze Chinese afhaalmaaltijden. Maar je maakt hem nu dus gewoon eenvoudig zelf!

Vegetarische Tjap Tjoy met Tofu recept

Tjap Tjoy zijn letterlijk vertaald: ‘gemende groenten’ en dit is dan ook een super eenvoudige wok maaltijd om zelf thuis te maken. Er zijn natuurlijk 100 verschillende variaties op dit recept, met bijna elke soort groente denkbaar, maar ik ga gewoon voor de groenten die momenteel in de groentelade van mijn koelkast liggen. Dit gerecht lijkt heel erg veel op Lo Mein (ook wel Chow Mein) maken dat juist met noedels wordt bereid in plaats van rijst. Tjap Tjoy is totaal niet pittig, maar heeft wel een fijn knoflook-gember-zout sausje. Daarom is tjap tjoy ook zo’n allemansvriend in de Nederlands-Chinese keuken. De liefhebber kan natuurlijk nog wel gewokte biefreepjes, blokjes ham of gebakken kipfilet toevoegen. Ik blijf echter in de vegetarische sfeer en ga voor gebakken tofu voor de nodige eiwitten en proteine. Zo lekker!

WIl je meer te weten komen over het Chinese Nieuwjaars Feest dat momenteel over heel de wereld wordt gevierd? Lees er hier dan meer over terug.

Nog meer Chinese recepten om van te smullen

De Chinese keuken is in Nederland ontzettend populair. Velen worden van jongs af aan al verwend met gerechten van de afhaal Chinees, maar ondertussen maak je thuis de meest lekkere recepten ook zelf klaar. Vaak nog een stuk gezonder en goedkoper ook! Ga zelf ook lekker aan de slag met dit recept voor eenvoudige Chinese gewokte groenten maken. Maar naast de Tjap Tjoy hebben we uiteraard nog meer Chinese recepten op de website staan. Geef de barbecue een slinger en maak eens geroosterd varkensvlees genaamd Char Siu. En wat dacht je van deze kip in oestersaus met broccoli? Dit is echt heel erg lekker! Daarnaast zijn deze eieren in pittige Szechuansaus zijn ook een heerlijk Chinees bijgerecht! Check hier nog meer recepten uit de Chinese keuken.


Print

Recept: Tjap Tjoy met Tofu

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ik maak mijn Tjap Tjoy met gebakken tofu, maar dit hoeft natuurlijk niet. Liefhebbers van een stukje vlees kunnen ook gewokte biefreepjes of kipfilet toevoegen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min.
  • Cook Time: 20. min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met groenten
  • Cuisine: Chinese keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 375 gram vegan tofu naturel
  • 300 gram witte (jasmijn) rijst
  • 200 gram broccoli roosjes *
  • 200 gram bamboescheuten (uitlekgewicht 150 gram) *
  • 1 groene paprika *
  • 1 grote wortel   *
  • 100 gram tauge *
  • 1 eetlepel fijngehakte knoflook
  • 1 eetlepel fijngehakte gember
  • neutrale olie, om in te bakken

Voor de saus:

  • 250 ml kippenbouillon of groentebouillon, afgekoeld
  • 2 el lichte sojasaus (Tamari voor glutenvrij)
  • 1 el. oestersaus of vissaus (=niet vega!)
  • 1 el Shaoxing wine (Mirin of sherry kan ook)
  • 1 el maizena

Instructions

  1. Leg een paar dubbel gevouwen velletjes keukenpapier op een snijplank. Snijd de tofu overlangs doormidden in 2 plakken van gelijke dikte. Plaats naast elkaar op het keukenpapier. Bedek met nog een vel dubbelgevouwen keukenpapier en leg er nog en snijdplank met daarbovenop een zware pan. Laat 30 minuten staan om zoveel mogelijk vocht uit de tofu de persen.
  2. Bereid vervolgens een pannetje water (of stoompan) voor de rijst. Volg de bereidingswijze en bereidingstijd op de verpakking van de rijst.
  3. Ga daarna alle groenten voorsnijden tot hapklare grootte. Halveer bijvoorbeeld de broccoli roosjes, snijd de wortel in dikke reepjes, de paprika in grove stukken etc. Meng tevens in een kommetje de ingrediënten voor de saus samen en zet apart.
  4. Haal de tofu tussen het keukenpapier uit. Snijd in repen en daarna in vierkante of langwerpige blokken van max. 2 cm dikte .Verwarm een dun laagje olie in een wok op hoog vuur en bak hierin de tofu rondom lichtbruin. Schep daarna uit de pan en zet apart. (Ditzelfde kun je dus ook doen met kip of beef.)
  5. Wok in hetzelfde bakvet eerst de ‘harde’ groenten, zoals wortel en broccoli. Voeg na 2 minuten wokken de zachtere groenten toe zoals bamboe scheuten en paprika en bak deze ook 2 minuten mee. De taughe bewaar je echter tot het eind!
  6. Voeg daarna de knoflook en gember met de gebakken tofu toe en wok deze mee gedurende 1 – 2 minuten om de smaken los te laten komen. Verlaag daarna het vuur naar middelmatige temperatuur.
  7. Schenk de saus erbij en breng al omscheppend aan de kook en laat zachtjes indikken gedurende 1 minuut. Draai daarna het vuur uit en schep de taughe door de groenten. Serveer de Tjap Tjoy met tofu direct met de gekookte of gestoomde rijst.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

*Je kunt natuurlijk groenten toevoegen die jij wilt. Er is geen vast recept hiervoor, zolang je maar 800 gram fijngesneden (wok)groenten gebruikt o.b.v. 4 personen. Wissel bijvoorbeeld eens af met paksoi, champignons, babymais, komkommer, peultjes, etc.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met Chinese gemengde groenten en dus dit recept voor Tjap Tjoy met tofu!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago