Wil jij eens zelf brioche brood maken? Ik heb maar liefst 2 recepten voor je! Namelijk voor een klassieke brioche brood met gist. Let op deze moet wel enkele uren rijzen! Maar ook een super snelle variant met bakpoeder!

Wat is Brioche Brood?

Heb jij wel eens brioche brood geproefd? Dit klassieke Franse broodje is een combinatie tussen zacht brood en cake vind ik. Maar bovenal is brioche zo ontzettend lekker! Vers uit de oven en dan besmeren met roomboter en een lik (aardbeien) jam! Yummmmm! Mocht je in een restaurant op de kaart de klassieker ‘eggs benedict’ zien staan, dan heb je hem ongetwijfeld al eens geproefd. Want de gepocheerde eieren met spinazie en Hollandaise saus worden traditioneel op briochebrood geserveerd. Dit brood smelt haast op je tong! Maar goed, zelf maken is geen probleem, je hebt er alleen een speciale briochevorm voor nodig en je keukenmixer en oven doen het werk voor je.

Snelle brioche in cakevorm
Nog meer Franse ‘Brood’ recepten om van te smullen

Kun jij geen genoegen krijgen van dit fluweelzachte brioche brood? Uiteraard heb ik nog meer Franse ‘brood’ recepten om van te smullen hoor!

Check hier tevens 20x brood deeg recepten om zelf brood te maken op een rijtje.


Recept voor Klassieke Brioche Brood maken

Print

Recept: Klassieke Brioche Brood maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit recept voor een klassieke briochte brood maak je met gist. Het deeg dient wel enkele uren te rijzen maar daarna alleen nog een half uurtje afbakken in de oven. Besmeer met roomboter en bijvoorbeeld jam om op een typisch franse manier van te genieten!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 2 uur en 40 min.
  • Cook Time: 40 min.
  • Total Time: 3,5 uur (incl. rijzen)
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Ontbijt
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale
  • 3 el volle melk
  • 1 zakje gedroogde gist (of 15 gr verse gist)
  • 300 gr (patent) bloem
  • 50 gr fijne suiker
  • 1,5 tl zout
  • 100 gr zachte boter + extra
  • 3 eieren
  • optioneel: 1 tl oranje bloesem water
  • 2 el amandelschaafsel
  • beetje extra ei of melk om de bovenkant mee te laten glanzen

Extra:

Instructions

  1. Verwarm de melk tot lauwwarme temperatuur (max 40 graden) in een pannetje. Stop hier de gedroogde gist en 1 tl van de suiker bij en roer door elkaar.
  2. Stop de bloem in de mengkom van de keukenmixer. Voeg de suiker en de zout toe en roer het geheel door elkaar.
  3. Snijd de boter eventueel in blokjes. Breek de eieren in een kommetje en voeg hier eventueel 1 tl oranje bloesem water aan toe voor extra smaak.
  4. Maak nu en kuil in de bloem en giet hier de eieren in. Stop de boter erbij en schenk er nu tevens het gistmengsel bij. Plaats de deeghaak en kneed tot een soepel briochedeeg gedurende 5 – 10 minuten op middelmatige snelheid. Het deeg dient elastisch te zijn en los te komen van de mengkom.
  5. Dek de mengkom af met een schone theedoek en laat het deeg 40-45 minuten op een warme plek rijzen.
  6. Beboter ondertussen de briochevorm. Na de eerste rijs haal je het deeg uit de kom en kneed zachtjes door om de lucht er een beetje uit te halen. Trek een klein handje deeg er af (niet meer dan een kwart van het totale deeg!) En kneed het deeg tot een bal. Plaats in de briochevorm. Vorm van het restantje deeg tevens een bal en plaat bovenop, in het middel van de grote deegbal.
  7. Beboter nu een stuk huishoudfolie aan een kant en plaats deze bovenop de briochevorm. Laat het deeg nu, losjes afgedekt, nog eens 90 minuten rijzen.
  8. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Kluts nu een extra ei goed door en kwast hier het brioche deeg mee in. Bestrooi met het amandelschaafsel. Bak de brioche nu 30-40 minuten in de oven tot hij mooi goudbruin is.
  9. Laat 5 minuten in de vorm staan en verplaats daarna naar een rooster. Je kunt de klassieke brioche zowel warm als afgekoeld eten.

Eet smakelijk!


Recept voor snelle Brioche Brood maken

Print

Recept: Snelle brioche brood maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit recept voor snelle brioche brood hoeft niet te rijzen of urenlang in de koelkast te liggen. In slechts een kwartiertje draai je het beslag in elkaar en daarna alleen nog een half uurtje afbakken in de oven. Brioche maken met bakpoeder in plaats van gist deeg. En de cognac geeft hem net een beetje meer moutige smaak mee zoals deeg met gist ook zou doen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 45 minuten
  • Yield: 46 personen 1x
  • Category: Ontbijt
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gr roomboter
  • snufje zout
  • 2 el fijne suiker
  • 2 el cognac (of gebruik melk)
  • 4 eieren
  • 300 gr zelfrijzend bakmeel *
  • beetje extra ei of melk om de bovenkant mee te laten glanzen

(* Je kunt het zelfrijzend bakmeel ook vervangen door 300 gr bloem + 3 tl bakpoeder)

Extra:

  • cakeblik 20 cm
  • extra roomboter of bakspray
  • keukenmixer met garde en deeghaak

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Vet het cakeblik in met een beetje extra boter of bakspray. Zet apart.
  2. Smelt de boter in een steelpannetje. Draai daarna het vuur uit en voeg het zout, suiker en cognac (of melk) toe en roer eventjes door om een beetje op te lossen.
  3. Klop met de keukenmixer met garde de eieren licht en schuimig gedurende 3-4 minuten. Op medium snelheid is dan voldoende.
  4. Zet de keukenmachine iets zachter in snelheid en giet het botermengsel er in een dun straaltje bij. Zodra het laatste beetje is opgenomen zet je de machine uit.
  5. Voeg nu het zelfrijzend bakmeel toe en plaats de deeghaak in de keukenmixer. Kneed het geheel tot een glad en glanzend deeg. Schep dit in de cakevorm.
  6. Lepel een beetje melk over de bovenkant van het brioche deeg. Je kunt ook een losgeklopt ei gebruiken.
  7. Plaats de vorm in de oven en bak deze snelle brioche gedurende 30-35 minuten gaar. Laat daarna 10 minuten in de vorm afkoelen en dan tik je hem er zo ondersteboven uit. Serveer het liefst lauwwarm.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Je kunt dit super snelle brioche brood vlak voor het bakken nog bestrooien met 2 eetlepels amandelschaafsel. Dit geeft een mooi luxe uitstraling aan de bovenkant.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf brioche brood wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

4 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

5 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

6 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

7 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago