Tijdens deze zomerse dagen kan ik zo intens genieten van (pittige) streetfood recepten uit eigen keuken. Deze Tostada elote zijn krokant gebakken streetfood taco’s met pittige toppings en verschillende bereidingen van mais (=elote). In Mexico is mais onmisbaar in de keukens dus dit gerecht is echt een ode aan het land! En daarnaast zijn deze knapperige taco’s ook gewoon ontzettend lekker!

Wat is Tostada Elote?

Dit gerecht at ik voor het eerst bij restaurant The Streetfood Club in Utrecht en het is ook nog eens compleet vegan en glutenvrij! Tostada zijn krokant gebakken (streetfood) taco’s. Je kunt de kleine tortilla’s frituren in olie en frituurpan. Maar je kunt ze ook aan beiden zijden bestrijken met olie en bakken op een bakplaat in de oven of op de barbecue. Neem hier maar eens een kijkje bij een eerder recept en video voor tostadas maken met pulled jackfruit. Ter variatie deel ik onderstaand vegan recept voor Tostada Elote en dan een versie voor op de barbecue.

Fan van de Mexicaanse keuken? Check hier alle echte Mexicaanse recepten en tevens gerechten uit de TexMex keuken met Texaans-Amerikaanse invloeden op een rijtje.

Recept van The Streetfood Club in Utrecht

Wij hebben een grote Campingaz gasbarbecue en dat is net een kleine buitenkeuken. Zeker omdat ik er ook een paellapan en vaste bakplaat op heb liggen. Ideaal voor het grillen van (zachte) groenten. Tijdens een zomerse dag kreeg ik dan ook spontaan het idee om hier taco’s krokant op te bakken en dat was een geslaagde missie. Als pittige topping maakte ik de bekende TSFC hummus met mais klaar en top de tostada elote ook af met gegrilde babymais, pompoenblokjes en popcorn. Ik heb immers het TSFC kookboek liggen en daar vindt je dit recept ook in terug. In onderstaand recept heb ik het dus alleen aangepast voor gebruik op een barbecue. Heb je het boek van ‘The Streetfood Club nog niet in huis? Dan kun je hem hier bestellen:


Haal de lekkerste streetfood gerechten in huis met:


Print

Recept: Tostada Elote (Taco’s met mais)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze Tostada elote zijn krokant gebakken streetfood taco’s met pittige toppings en verschillende bereidingen van mais (=elote). Het is een vegan en tevens glutenvrij recept om van te smullen. Serveer als borrelhapje , voorafje of lichte avondmaal.

Ingredients

Scale

Voor de hummus:

  • 100 gr uitgelekte maiskorrels (uit blik)
  • 100 gr uitgelekte kikkererwten (uit blik)
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • ½ tl chilipoeder
  • 1 el tahini
  • 1 el limoensap
  • peper & zout

Voor de tostada’s:

  • 8 kleine streetfood mais tortilla’s (bijv. La Morena)
  • plantaardige olie
  • zout
  • chilipoeder
  • bakkwastje

Toppings:

  • 200 gram pompoen blokjes
  • 1 blikje babymais (425 gr)
  • 8 el salsa verde (bijv. La Morena)
  • handje (gezouten) popcorn
  • plantaardige olie
  • zout
  • chilipoeder
  • verse koriander

Extra:

  • foodprocessor (of blender)
  • barbecue met vaste bakplaat (of gebruik een oven)
  • vuurvast pannetje of ovenschaal

Instructions

Als eerste ga je de hummus maken.

  1. Giet hiervoor de kikkererwten en mais af en laat uitlekken. Verwarm een kookpannetje op middelmatig vuur met de zonnebloem en olijfolie. Voeg gerookt paprikapoeder, komijn, kurkuma en chilipoeder toe en bak dit gedurende 1 minuut.
  2. Voeg de mais en kikkererwten toe en bak dit, onder constant roeren, mee tot het vocht loskomt. Verlaag daarna het vuur en voeg de tahin en evt. een scheutje water toe. Roer goed door en laat de 30 minuten tot 1 uur zachtjes stoven en roer regelmatig over de bodem van de pan.
  3. Stop daarna het kikkererwten mengsel in de keukenmachine. Breng op smaak met het limoensap, zout en peper en mix het geheel tot een hummus. Zet apart om af te koelen.

Maak ondertussen de tostada’s:

  1. Verwarm de barbecue en vaste bakplaat op hoog vuur. Kwast de plaat snel in met olie en plaats hier de streetfood tacos op. Kwast ook direct de bovenzijde in met olie en bak ze krokant in een paar minuten. (dit kun je evt ook in de oven doen).
  2. Verplaatst de tostada’s naar een stuk bakpapier en laat uitlekken. Bestrooi direct met een beetje zout en chilipoeder. Laat ze volledig afkoelen.

Voor de groenten:

  1. Leg de pompoenblokjes in een een ingevette vuurvast pannetje of ovenschaal. Bestrooi met zout en chilipeper en rooster de blokjes gedurende 12-16 minuten op de barbecue (of oven).
  2. Giet de babymais af, je hebt 1 hele babymais per tostada nodig (dus voor 8 stuks hou je 8 babymais aan). Halveer de babymais in de lengte en breng op smaak met zout & chilipoeder.
  3. Als je klaar bent met het bakken van de tostada’s, kwast je de bakplaat op de barbecue opnieuw in met olie en bak hierop de babymais in 4- 5 minuten goudbruin.

Serveren:

  1. Verdeel de tostadas over een serveerschaal of bord. Lepel de mais hummus over de tostada’s en verdeel de pompoenblokjes er overheen.
  2. Leg 2 gegrilde babymais helften op elke tostada en schep er 1 eetlepel salsa overheen. Garneer met de popcorn en een blaadje verse koriander. Serveer met een partje limoen, die je er overheen uit knijpt.

Buen Provecho

Notes

Kun je niet de kleine streetfood mais taco’s verkrijgen? Gebruik dan een conventionele tortilla wrap van bloem. In deze video laat ik je zien hoe je hier zelf kleine streetfood taco’s van maakt en ze dus bakt tot tostada.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Tostada Elote van The Streetfood Club uit Utrecht!

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

4 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

5 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

6 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

7 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago