Print

Recept: Tostada Elote (Taco’s met mais)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze Tostada elote zijn krokant gebakken streetfood taco’s met pittige toppings en verschillende bereidingen van mais (=elote). Het is een vegan en tevens glutenvrij recept om van te smullen. Serveer als borrelhapje , voorafje of lichte avondmaal.

  • Author: Afgeleid van The Streetfood Club - The Book
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 1 uur en 30 minuten
  • Total Time: 1 uur en 45 minuten
  • Yield: 8 stuks 1x
  • Category: borrelhapjes
  • Cuisine: Mexicaanse keuken
  • Diet: Vegan

Ingredients

Scale

Voor de hummus:

  • 100 gr uitgelekte maiskorrels (uit blik)
  • 100 gr uitgelekte kikkererwten (uit blik)
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • ½ tl chilipoeder
  • 1 el tahini
  • 1 el limoensap
  • peper & zout

Voor de tostada’s:

  • 8 kleine streetfood mais tortilla’s (bijv. La Morena)
  • plantaardige olie
  • zout
  • chilipoeder
  • bakkwastje

Toppings:

  • 200 gram pompoen blokjes
  • 1 blikje babymais (425 gr)
  • 8 el salsa verde (bijv. La Morena)
  • handje (gezouten) popcorn
  • plantaardige olie
  • zout
  • chilipoeder
  • verse koriander

Extra:

  • foodprocessor (of blender)
  • barbecue met vaste bakplaat (of gebruik een oven)
  • vuurvast pannetje of ovenschaal

Instructions

Als eerste ga je de hummus maken.

  1. Giet hiervoor de kikkererwten en mais af en laat uitlekken. Verwarm een kookpannetje op middelmatig vuur met de zonnebloem en olijfolie. Voeg gerookt paprikapoeder, komijn, kurkuma en chilipoeder toe en bak dit gedurende 1 minuut.
  2. Voeg de mais en kikkererwten toe en bak dit, onder constant roeren, mee tot het vocht loskomt. Verlaag daarna het vuur en voeg de tahin en evt. een scheutje water toe. Roer goed door en laat de 30 minuten tot 1 uur zachtjes stoven en roer regelmatig over de bodem van de pan. 
  3. Stop daarna het kikkererwten mengsel in de keukenmachine. Breng op smaak met het limoensap, zout en peper en mix het geheel tot een hummus. Zet apart om af te koelen.

Maak ondertussen de tostada’s:

  1. Verwarm de barbecue en vaste bakplaat op hoog vuur. Kwast de plaat snel in met olie en plaats hier de streetfood tacos op. Kwast ook direct de bovenzijde in met olie en bak ze krokant in een paar minuten. (dit kun je evt ook in de oven doen). 
  2. Verplaatst de tostada’s naar een stuk bakpapier en laat uitlekken. Bestrooi direct met een beetje zout en chilipoeder. Laat ze volledig afkoelen.

Voor de groenten:

  1. Leg de pompoenblokjes in een een ingevette vuurvast pannetje of ovenschaal. Bestrooi met zout en chilipeper en rooster de blokjes gedurende 12-16 minuten op de barbecue (of oven).
  2. Giet de babymais af, je hebt 1 hele babymais per tostada nodig (dus voor 8 stuks hou je 8 babymais aan). Halveer de babymais in de lengte en breng op smaak met zout & chilipoeder.
  3. Als je klaar bent met het bakken van de tostada’s, kwast je de bakplaat op de barbecue opnieuw in met olie en bak hierop de babymais in 4- 5 minuten goudbruin. 

Serveren:

  1. Verdeel de tostadas over een serveerschaal of bord. Lepel de mais hummus over de tostada’s en verdeel de pompoenblokjes er overheen.
  2. Leg 2 gegrilde babymais helften op elke tostada en schep er 1 eetlepel salsa overheen. Garneer met de popcorn en een blaadje verse koriander. Serveer met een partje limoen, die je er overheen uit knijpt.

Buen Provecho

Notes

Kun je niet de kleine streetfood mais taco’s verkrijgen? Gebruik dan een conventionele tortilla wrap van bloem. In deze video laat ik je zien hoe je hier zelf kleine streetfood taco’s van maakt en ze dus bakt tot tostada.