Heb jij wel eens paella gegeten? Deze rijstschotel uit Spanje wordt gevuld met heel veel lekkers! Van zeevruchten, groente (met name paprika), maar ook kip en vlees. Mijn favoriet is deze paella met kip en chorizo met een kneepje citroensap!

Spaanse Paella met kip en chorizo maken

Deze zomervakantie blijven we thuis en haal ik graag herinneringen op aan favoriete vakantielanden! Laat de smaakvolle Spaanse keuken nu heel het jaar rond voor lekkere tapas recepten bij de borrel zorgen. Maar vergeet ook zeker niet de typisch Spaanse Paella met garnalen en mosselen die je meevoeren langs je favoriete Spaanse kust plaatsen. Omdat niet iedereen liefhebber is van zeevruchten heb ik ter variatie deze keer een paella met kip en chorizo gemaakt. Zonder vis dus, maar wel net zo lekker en hartverwarmend voor tijdens deze steeds kouder wordende herfstdagen. Check hier nog meer lekkere typisch vakantie recepten in mijn weekmenu’s op landenthema!

Nog meer recepten met chorizo

De pittige chorizo is een echte smaakmaker in de Spaanse keuken. Niet alleen in dit recept voor paella met kip en chorizo maar ook bijvoorbeeld in deze empenadas met chorizo en cheddar! Maar ik heb nog meer recepten met chorizo voor je in petto hoor! Zo doe deze tortilla met avocado en chorizo ook prima dienst als smaakvolle lunch! Maak je er een heerlijke doordeweekse pasta met venkel-tomatensaus mee. En luidt je het weekend in met dit fantastische borrelbrood met chorizo en kaas! Dat wordt nog eens lekker genieten van deze smaakvolle, kruidige en grove worst uit Spanje.


Print

Recept: Paella met kip en chorizo

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Heb jij wel eens paella gegeten? Deze rijstschotel uit Spanje wordt gevuld met heel veel lekkers! Van zeevruchten, groente (met name paprika), maar ook kip en vlees. Mijn favoriet is deze paella met kip en chorizo met een kneepje citroensap!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 40 minuten
  • Yield: 46 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met kip
  • Method: bakken
  • Cuisine: Spaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 (rode) ui
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 paprika’s (bijv geel, oranje en rood)
  • 300 gram kippen(dij)blokjes
  • 1 chorizo (ca 250 gr)
  • 1200 ml kippenbouillon
  • 1 theelepel saffraandraadjes
  • ½ tl kurkuma
  • ½ tl smoked (hot) paprika poeder
  • 150 ml (droge) witte wijn
  • 500 gram Paella rijst (liefst geen risotto rijst)
  • 150 gram (diepvries) doperwten
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • peper & zout
  • olijfolie

Instructions

  1. Voeg de saffraan draadjes toe aan de (warme) bouillon en laat trekken.
  2. Pel de ui en sjalot en snipper ze. Pel de knoflook en pers deze uit. Was de paprika’s, verwijder de steel en zaadlijsten en snijd in blokjes.
  3. Verwarm een scheut olijfolie in een hapjes of paella pan. Bak hierin de kip rondom aan gedurende een paar minuten. Het hoeft niet helemaal gaar te zijn, enkel dichtgeschroeid. Schep uit de pan op een bord.
  4. Snijd ondertussen de chorizo doormidden, trek de vel er af en snijd daarna in plakken van 1-2 cm dikte. Bak de chorizo rondom aan in het achtergebleven bakvet gedurende een minuut en schep daarna ook uit de pan en voeg bij de kip.
  5. In het achtergebleven (en aromatische) vet bak je nu de ui, sjalot en knoflook glazig gedurende 1-2 minuten. Voeg daarna de paprika toe en bak zacht gedurende 3-4 minuten.
  6. Voeg de rijst, kurkuma en smoked paprikapoeder toe en bak het geheel aan gedurende 1 minuut op hoog vuur. Blus af met de wijn en blijf al roerende bakken tot opgelost is. Giet dan pas de bouillon met saffraan toe en breng aan de kook.
  7. Voeg de kip en chorizo toe aan de pan, verlaag het vuur en laat, gedurende 20-25 minuten zachtjes doorkoken. Blijf regelmatig roeren.
  8. Tot slot voeg je de erwtjes toe. Erwtjes uit blik kun je vast afspoelen en in de laatste paar minuten kooktijd toevoegen en mee laten koken. Voor diepvries erwtjes check de verpakking. Spoel ze vast af om het meeste ijs te verwijderen en voeg tijdig toe aan de pan om tegelijkertijd met de rest klaar te zijn.
  9. Zet het vuur uit, voeg de peterselie toe en roer de paella nog een laatste keer goed door. De beste paella is die waar de bodem een beetje van ‘aangekoekt’ is. Roer het rustig los en serveer met partjes citroen.

Eet smakelijk!

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze paella met kip en chorizo gaat maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

1 dag ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

2 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

4 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

5 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago