Print

Recept: Paella met kip en chorizo

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Heb jij wel eens paella gegeten? Deze rijstschotel uit Spanje wordt gevuld met heel veel lekkers! Van zeevruchten, groente (met name paprika), maar ook kip en vlees. Mijn favoriet is deze paella met kip en chorizo met een kneepje citroensap!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 40 minuten
  • Yield: 4-6 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met kip
  • Method: bakken
  • Cuisine: Spaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 (rode) ui
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 paprika’s (bijv geel, oranje en rood)
  • 300 gram kippen(dij)blokjes
  • 1 chorizo (ca 250 gr)
  • 1.25 l kippenbouillon
  • 1 theelepel saffraandraadjes,
  • halve tl kurkuma
  • halve tl smoked (hot) paprika poeder
  • 150 ml (droge) witte wijn
  • 500 gram Paella rijst (liefst geen risotto rijst),
  • 150 gram (diepvries) doperwten
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie,
  • peper & zout,
  • olijfolie.

Instructions

  1. Voeg de saffraan draadjes toe aan de (warme) bouillon en laat trekken.
  2. Pel de ui en sjalot en snipper ze. Pel de knoflook en pers deze uit. Was de paprika’s, verwijder de steel en zaadlijsten en snijd in blokjes
  3. Verwarm een scheut olijfolie in een hapjes of paella pan. Bak hierin de kip rondom aan gedurende een paar minuten. Het hoeft niet helemaal gaar te zijn, enkel dichtgeschroeid. Schep uit de pan op een bord. 
  4. Snijd ondertussen de chorizo doormidden, trek de vel er af en snijd daarna in plakken van 1-2 cm dikte. Bak de chorizo rondom aan in het achtergebleven bakvet gedurende een minuut en schep daarna ook uit de pan en voeg bij de kip.
  5. In het achtergebleven (en aromatische) vet bak je nu de ui, sjalot en knoflook glazig gedurende 1-2 minuten. Voeg daarna de paprika toe en bak zacht gedurende 3-4 minuten.
  6. Voeg de rijst, kurkuma en smoked paprikapoeder toe en bak het geheel aan gedurende 1 minuut op hoog vuur. Blus af met de wijn en blijf al roerende bakken tot opgelost is. Giet dan pas de bouillon met saffraan toe en breng aan de kook. 
  7. Voeg de kip en chorizo toe aan de pan, verlaag het vuur en laat, gedurende 20-25 minuten zachtjes doorkoken. Blijf regelmatig roeren.
  8. Tot slot voeg je de erwtjes toe. Erwtjes uit blik kun je vast afspoelen en in de laatste paar minuten kooktijd toevoegen en mee laten koken. Voor diepvries erwtjes check de verpakking. Spoel ze vast af om het meeste ijs te verwijderen en voeg tijdig toe aan de pan om tegelijkertijd met de rest klaar te zijn.
  9. Zet het vuur uit, voeg de peterselie toe en roer de paella nog een laatste keer goed door. De beste paella is die waar de bodem een beetje van ‘aangekoekt’ is. Roer het rustig los en serveer met partjes citroen.

Eet smakelijk!