Tijdens de natte winter maanden komen de comfort food gerechten vanzelf weer op tafel! Zo gingen we ook aan de slag met een heel bekend Russisch gerecht namelijk Beef Stroganoff met champignons. Daarbij bak je een mooi stuk rundvlees aan en serveer in een rode saus van o.a. paprikapoeder en vodka.

Wat is beef stroganoff?

De naam verklapt het al een beetje, maar de beef stroganoff is een bekend Russisch gerecht! Het is zelfs vernoemd naar de vooraanstaande Russische familie Stroganov. Gemaakt met gebraden rundvlees zoals rosbief of biefstuk. Maar er zijn ook variaties met wild (hert) of zelfs varkensvlees. Wat Beef Stroganoff zo bijzonder maakt en dit gerecht naar een hoger niveau tilt is de rodebruine romige saus met o.a. uien, champignons, tomaten, paprikapoeder, vodka en zure room. Zelf voeg ik nog een beetje pit toe aan het gerecht met een rode peper maar dit hoeft dus niet. Serveer je vlees met stroganoff saus met bijvoorbeeld krieltjes en peterselie, maar je kunt ook gekookte rijst of stokbrood gebruiken.

Nog meer heerlijke Russische recepten

Ongeacht wat je momenteel van de Russische president vindt, het land is wel de herkomst van een aantal heerlijke recepten. Wist je dat Beef Stroganoff je een beetje kan doen denken aan goulash? Dit komt doordat hier een aantal dezelfde ingrediënten in terugkomen. In Rusland en omstreken wordt goulash echter meer als een soep geserveerd en is stroganoff wel echte een dikke saus voor over gebraden vlees. Wist je dat de kleine ronde blini met zalm ook zijn oorsprong vindt in Rusland? En wat dacht je van deze verrukkelijke Russische ‘Cheesecake’ pannenkoekjes genaamd Syrniki (binnenkort online) als ontbijt?


Print

Recept: Beef Stroganoff met champignons en krieltjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een klassiek Russisch gerecht naar de vooraanstaande familie Stroganov! Een makkelijke versie voor beef stroganoff met runderreepjes, champignons en paprika. Maak een romige stroganoff saus met een vleugje tomaat, paprikapoeder, scheutje vodka en serveer met rijst, pasta of zelfs stokbrood. Maar uiteraard kun je ook aardappel puree of gebakken krieltjes toevoegen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Method: bakken
  • Cuisine: Russische keuken

Ingredients

Scale
  • 500 gram biefstuk
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 blikje tomatenpuree (70 ml)
  • 1 tl. gerookt ‘hot’ paprikapoeder (bijv. LaChinata)
  • 1 tl. gerookt ‘sweet’ paprikapoeder (bijv. LaChinata)
  • 1 runder bouillonblokje
  • 50 ml water
  • 50 ml vodka (of water)
  • 100 gram creme fraiche
  • 1 tl scherpe mosterd
  • peper & zout
  • verse peterselie

Voor erbij:

  • groente bijgerecht naar keuze, bijv. broccoli of rode kool
  • 300 gram gekookte of gestoomde witte rijst

Instructions

  1. Haal de biefstuk vast uit de koelkast en laat 30 minuten op kamertemperatuur komen.
  2. Ondertussen boen je de champignons schoon en snijd in plakken. Pel de uien en snipper deze. Pel de knoflook en snijd fijn. Was de paprika en peper. Verwijder de steel, zaadjes en zaadlijsten. Snijd de paprika in ringen of blokjes. Snijd de peper ook in ringen of gewoonweg in kleine stukjes.
  3. Verwarm een grote koekenpan of braadpan op hoog vuur. Laat de pan goed warm worden en voeg wat boter of olijfolie toe. Dep met een keukenpapiertje het rundvlees droog en stop in de hete pan. Bak de biefstuk kort maar krachtig rondom bruin. Schep daarna uit de pan, dek losjes af met folie en zet apart.
  4. Voeg eventueel een extra beetje olie of boter toe aan de pan en bak nu de uien, knoflook, peper en paprika glazig gedurende 2-3 minuten. Voeg daarna de champignons toe en bak het geheel gedurende 3-4 minuten op middelmatig vuur of tot alles zacht is. Voeg daarna de tomatenpuree toe en roer goed door om op te lossen, bak dit mee gedurende 1 minuut.
  5. Tot slot hak je 1 eetlepel peterselie fijn en roer dit samen met de gerookte paprikapoeders, verkruimeld bouillonblokjedoor de groenten. Schenk de water en vodka erbij en laat het even een paar minuten zachtjes meekoken.
  6. Snijd de biefstuk in dunne plakken. Voeg nu het vlees weer toe aan de pan en schep het geheel even goed om om te bedekken in de saus. Zet daarna het vuur uit en roer de creme fraiche en mosterd er doorheen en roer het geheel tot een romige Stroganoff saus. Top af met wat extra fijngehakte peterselie. Serveer direct met de rijst en eventuele extra groenten.

Prijatnogo appetita! (= eet smakelijk)

Notes

In plaats van een hele biefstuk bakken en in plakjes te snijden, kun je ook voorgesneden biefstuk puntjes of beefreepjes nemen en deze even kort van tevoren aanbakken. Haal uit de pan en zet apart om dus later weer toe te voegen aan de Stroganoff saus.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf Beef Stroganoff wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago