Als je Turkse of Marokkaanse winkeltjes of bakkers bezoekt dan ben je ongetwijfeld ook deze heerlijk zoete kleine vierkante of in ruitjes gesneden gebaktjes. Baklava is een verrukkelijk zoete deegwaren van filodeeg met noten. Volledig doordrenkt in een siroop waar je vullingen van uit je mond springen, maar zo ontzettend lekker bij (Turkse) koffie of muntthee.

Wat is Baklava?

Baklava is een Turkse zoete lekkernij die veelal als dessert wordt gegeten. Het gebakje bestaat uit laagjes filodeeg, met daartussen fijngehakte noten en wordt overgoten met een suikersiroop. Baklava is machtig – en wordt door velen als ‘mierzoet’ bestempeld- dus je hebt aan een vierkantje (of twee) wel genoeg. Met dit gerecht zijn echter meerdere variaties mogelijk, want je kunt bijvoorbeeld amandelen, pistachenoten of walnoten gebruiken. Daarnaast wordt er vaak, naast citroensap, ook oranjebloesem water, kaneel, kardemom of andere smaakmakers aan de siroop toegevoegd. Baklava vind je regelmatig ook terug in omliggende landen van Turkije zoals de Balkan en Griekenland tot en met Egypte en het Midden-Oosten.

Ben je fan of wil je meer te weten komen over de Turkse eetcultuur? Neem dan zeker even een kijkje bij onze andere Turkse recepten. Afiyet Olsun! (=Eet smakelijk) alvast!

Nog meer Internationale gebakjes en lekkernijen

Bij ons thuis zijn de meningen verdeeld over baklava. Ik vind het een erg lekker dessert of klein gebakje. Maar als je niet zo van krokant filodeeg houdt dan zijn deze zachte cruffins met pistachenoten een aanrader! In de Balkan heb ik meerdere malen deze ‘hemelse tongetjes’ bij de koffie geserveerd gekregen en in Egypte raakte ik verslingerd aan de kleine Gorayeba koekjes met ghee en met een nootje bovenop. En wist je dat je Budapest niet om de met chocolade gelaagde ‘Dobos Torta’ kunt? In dit lijstje met 15x gerechten uit Egypte kom je ook meerdere gebakjes en lekkernijen uit Arabische landen, zoals dus ook deze baklava met pistachenoten.


Print

Recept: Baklava met pistachenoten

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min. + 2-3 uur afkoelen
  • Cook Time: 40 min.
  • Total Time: 3 – 4 uren
  • Yield: 24 stuks 1x
  • Category: gebak
  • Cuisine: Turkse keuken

Ingredients

Scale
  • 300 gram suiker
  • 300 ml. water
  • ½ biologische citroen
  • 2 el. honing
  • 1 el. oranjebloesemwater (optioneel)
  • 200 gram roomboter, gesmolten
  • 250 gram pistachenoten, fijngehakt
  • 450 gram filodeeg *

Extra:

  • Ovenschaal 25x35 cm
  • bakkwast

Instructions

  1. Stop suiker en water in een steelpannetje en breng aan de kook. Pers ondertussen de citroen uit, zet het sap apart. Snijd een lange reep van de schil en voeg dit toe aan het pannetje. Zodra het kookt zet je het vuur op middelmatig en laat 15 minuten zachtje inkoken.
  2. In de tussentijd ga je boter smelten – zodat het daarna ook een beetje kan vast kan afkoelen. En hak de pistachenoten fijn. Tip: gebruik hiervoor een foodprocessor die doet dit in 30 seconden.
  3. Haal de suikersiroop van het vuur, verwijder de citroenschil en laat een beetje afkoelen. Voeg daarna de honing + 1 el. van het citroensap en optioneel oranjebloesemwater aan toe. Roer goed door en laat nog even staan.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius (165 hetelucht) en leg alvast de ovenschaal klaar.
  5. Maak twee stapeltjes filodeeg op het aanrecht (dan weet je wanneer je op de helft bent). Leg er een koude lichtvochtige doek op om uitdrogen van het deeg te voorkomen. Als je vellen erg groot zijn kun je ze bijvoorbeeld 1x halveren. Je wil namelijk het liefst vellen die net zo groot zijn als de ovenschaal. Maar begin gewoon met 1 laagje deeg in de schaal te leggen en snijd bij. Zorg dat de hele bodem bedekt is. Een afgesneden stuk gebruik je gewoon voor de volgende laag. Je hebt steeds 2 laagjes filodeeg op elkaar nodig en die kwast je vervolgens in met de gesmolten boter. Let goed op de randjes en voorkom scheuren. Dan weer 2 laagjes filodeeg en weer inkwasten met boter etc. Ga net zo lang door tot je over de helft van het deeg hebt gebruikt. Kwast die laatste laag ook zeker in met boter.
  6. Bestrooi nu met 200 gram (⅘ deel )van de pistachenoten en verdeel deze evenredig over het deeg. Dek daarna toe met weer 2 laagjes/vellen filodeeg en inkwasten met boter. Ga net zo lang door tot je alle deeg en roomboter gebruikt hebt.
  7. Gebruik nu een groot scherp mes om het deeg in de breedte in 6 stroken te snijden en in de lengte in 4 stroken. Zo krijg je als het goed is 24 vierkantjes.
  8. Schuif de schaal in de oven en bak de baklava in 35 – 40 minuten gaar. Halverwege de baktijd draai je de ovenschaal een halve slag zodat de baklava overal even bruin wordt.
  9. Haal de schaal uit de oven en overgiet direct met de siroop. Bestrooi elk vierkantje met de overgebleven 50 gram (⅕ deel) pistachenoten. Laat de siroop vervolgens 2 -3 uur intrekken.

Afiyet Olsun! (= eet smakelijk!)

Notes

* Het filodeeg dient echt klaar voor gebruik te zijn. Bevroren deeg kun je bijvoorbeeld in de koelkast of op het aanrecht laten ontdooien. Eenmaal uitgepakt en op het aanrecht plaats er dan wel een koude lichtvochtige doek over om uitdrogen te voorkomen.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van dit recept voor Baklava met pistachenoten.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago