Elk kerstdiner begint natuurlijk met heerlijke voorgerechten voor Kerst. En of je nu kiest voor een soep, klein hartig gerechtje of amuse, deze 15x voorgerechten en amuses zetten in ieder geval de toon voor de rest van het kerstdiner.  

Voorgerechten en amuses voor kerst
maken

Een voorgerecht is bedoeld om de smaakpapillen vast te openen. Denk bijvoorbeeld aan een amuse, soep, salade of ragout. Daarnaast moet deze gang niet te zwaar zijn, want iedereen kijkt natuurlijk reikhalzend uit naar het hoofdgerecht. Compleet anders dan bijvoorbeeld Borrelhapjes voor kerst, want een borrel mag best ‘vullend’ zijn. Neemt niet weg dat je voorgerecht voor kerst in ieder geval feestelijk en kleurrijk mag zijn. Stel je gasten bij binnenkomst lekker op hun gemakt met een heerlijke (18+) kerst cocktails! Liever alcholvrij? Neem dan een kijkje bij deze 7x gin tonics zonder alcohol. Hieronder staan in ieder geval onze tien aanbevelingen met voorgerechten voor Kerst. 


Stel je eigen kerstdiner samen met deze recepten:


15x Voorgerechten voor kerst

(klik op de foto om rechtstreeks naar het recept te gaan)


1. Aardperensoep met truffel (V)

De aardpeer valt onder de ‘vergeten groenten’ en dat is zo jammer, want deze knollen zijn vreselijk lekker! Maak er een romige winterse aardperensoep van en maak deze af met gebakken paddestoelen en truffelolie. Hier zet je meteen de toon mee aan de kersttafel dat het een bijzondere avond gaat worden.


2. Brie taartjes met vijgen en pecannoten (V)

Vroeger mochten tijdens kerst de ‘pasteibakjes’ nooit onbreken al voorafje. Je weet wel, die bladerdeeg bakjes met ragaout. Maar anno 2020 mag je hier een veel luxer voorgerecht van maken: namelijk deze brie taartjes met vijgen en pecannoten! Bonne appetit!


3. Beef Carpaccio Salade

De carpaccio is een bijzondere toevoeging aan dit lijstje met voorgerechten met kerst. Wij maken hem thuis het liefst in de zomer, want deze Italiaanse salade is lekker licht, eiwitrijk, low carb en glutenvrij. Maar omdat het een feestelijk bordje is en je voor carpaccio een premium stukje runderlende aansnijd, is het heel goed te begrijpen dat deze tijdens kerst zeker goed op tafel past tijdens een luxe kerstmenu!


4. Torentje van aubergines (V)

Op zoek naar een lekker maar makkelijk voorgerecht voor kerst? Deze torentjes van aubergine, tomaat en geitenkaas zijn een echte aanrader om die smaakpapillen te openen.


5. Kipragout in bladerdeegbakjes

Dit is waarschijnlijk HET kerst voorgerecht dat voor mij uit pure nostalgie bestaat. Als sinds de jaren 80 komt kipragout in bladerdeeg bakjes al voorbij tijdens ons familie kerstdiner. Iedereen is er dol op en ze zijn eigenlijk ook heel makkelijk te maken!


6. Bloemkoolsoep met kaas (V)

Een romige kaassoep gemaakt van bloemkool is lekker op en top Hollands! Maar het is een heel smakelijk voorgerecht voor kerst. Door de kaas is deze soep best vullend, dus schep de kommetjes niet te vol.


7. Eendenborst salade met sinaasappel

Als je nog nooit eend hebt gegeten, dan is dit en super recept om kennis te maken met deze vogelsoort. Het is immers een ‘luxe product’. De plakken gerookte eendenborst smaken perfect met partjes sinaasappel. Door een eendenborst salade te maken heb je een heerlijk voorgerecht voor kerst te pakken.


8. Champignons amuse

Een heerlijke amuse waar iedereen wel fan van is! Namelijk gevulde champignons met krokante knoflook-broodkruim! En erg lekker mondvermaakje om je avond mee te beginnen!


9. Tartelettes met kerstomaten en fetaroom (V)

Ik vind tartelettes echt altijd van die mooie decadente eenpersoons taartjes! Speciaal voor de feestdagen maakte ik een hartige tartelette met geroosterde tomaatjes en een geslagen feta room! De smaken zijn echt wauw!


10. Steak Tartare

Dit kleine taartje van gehakte biefstuk, pickels en kruiden kun je ook nog op smaak brengen met een rauwe eidooier on top! De steak tartare is natuurlijk een van de meest klassieke voorgerechten voor de kerst!


11. Garnalen cocktail met bieslookroom

De garnalen cocktail is zo’n traditionele klassieker voor de kerst, dat hij natuurlijk niet mag ontbreken in dit rijtje met voorgerechten voor kerst. Dit recept is overigens afkomstig van ** Michelin sterren chef Hans van Wolde van Beluga Loves You.


12. Kerstsoep ‘Krans’ met groene groenten (V)

Ziet deze groene groentesoep voor kerst er niet prachtig uit? De kerstkrans is gemaakt van geblancheerde groenten en de soep zelf bevat zelfs nog meer groenten! Zet dit prachtige voorgerecht tijdens kerst op tafel en iedereen zal verrast zijn door zoveel groenten!


13. Fake Tartaar van tomaat (V)

Een heerlijk vegetarisch alternatief voor de klassieker Steak Tartare maken! Deze Fake tartare met tomaten en burrata en kaaskrokantjes van Parmezaan is er ook eentje die jij wilt proeven! Met een beetje tabasco voor de pit is dit een heerlijk vegetarisch voorgerecht voor kerst!


14. Witlof salade met geitenkaas en cranberry

Vroeger was witlof een echte wintergroente en is de periode rond kerst de tijd van het jaar om deze te eten. Speciaal voor kerst maak je dan ook bijvoorbeeld een makkelijke witlof salade met gegrilde geitenkaas en cranberry. Typische wintersmaken samen gestopt in een voorgerecht of borrelhapje.


15. Pasteitjes met champignonragout (V)

De gevulde bladerdeeg bakjes doen het altijd goed tijdens tijdens kerst. Speciaal voor een vega menu of gang kun je deze vegetarische pasteitjes met champignonragout maken!


Tot zo ver 15x voorgerechten voor het kerstdiner! Maar uiteraard vind je hier op de site nog veel meer (winterse) soepen en voorgerechten of amuses die je kunt serveren als voorgerechten voor Kerst.

Fijne Feestdagen!

Groetjes, Betty


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je een van deze voorgerechten voor kerst wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Hallo Betty,
    Wat een fijne recepten staan er op voor de kerst, en neem er zeker een paar mee voor de kerst dankjewel.
    Hele fijne feestdagen

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

4 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

5 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

6 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

7 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago