De Mont d’Or kazen zijn perfect voor een mini kaasfondue. De kazen worden dagelijks in pekel gewassen en krijgen een licht zoete smaak die bij velen in de smaak valt. Schuif simpelweg een Vacherin Mont d’Or in de oven en je zet in een handomdraai een mooie borrelplank op tafel. Bij deze een recept voor een uitgebreide borrelplank met deze kaas.

Wat is een Vacherin Mont d’Or Kaas?

De Vacherin Mont d’Or is een rauwmelkse ronde korstkaas die uit het Jura (berg)gebied komt. De Vacherin Mont d’Or kaas wordt zowel in Frankrijk als in Zwitserland gemaakt en heeft in beide landen het AOC-keurmerk (Appellation d’Origine Contrôlée). In Frankrijk wordt de kaas verkocht als Vacherin du Haut Doubs en in Zwitserland als Le Mont d’Or. Deze kaas wordt enkel geproduceerd tussen 15 augustus tot 15 maart en is daarmee ook in ons land slechts een paar maanden verkrijgbaar. Omdat de binnenkant lekker smeuïg is, is deze kaas uitermate geschikt om uit te lepelen of als mini kaasfondue of kaasdip te serveren. Een verwarmde Vacherin Mont d’Or uit de oven is heerlijk om te serveren met stokbrood, geroosterde groenten etc.

Wist je dat de Franse benaming voor een koe ‘une Vache’ is? De Vacherin is dan ook een kaas gemaakt van koemelk. Evenals kidsfavoriet “La Vache Qui Rit’ met de lachende koe.

Mijn Mont d’Or kaas is beschimmeld

Schrik niet als je na het openen van je Vacherin Mont d’Or kaas een licht witte waas of schimmel op de korstrand ziet. Normaliter zou je bij kaas de schimmel kunnen wegsnijden, maar dat is echt heel zonde bij je Mont d’Or kaas. Daarnaast kan het geen kwaad als je dit kaasje goed verwarmd in de oven zoals in onderstaand recept voor Mont d’Or uit de oven. Zo hou je meer kaas over om van te genieten 🙂

opvangbakje vouwen van aluminiumfolie
opvangbakje vouwen van aluminiumfolie

Nog meer heerlijke recepten voor kaas uit de oven

Wil jij nu ook aan de slag met het maken van Vacherin Mont d’Or uit de oven? Niet alleen is dit kaasje heerlijk om te lepelen of voor fondue, maar je kunt de warme kaas ook uitschenken over geroosterde groenten, gebakken aardappels of een ovenschotel. Maar uiteraard heb ik nog meer heerlijke recepten voor kaas uit de oven. Maak bijvoorbeeld ook eens deze Franse Tartiflette met spekreepjes en uien, dat is een echte wintersport favoriet! Maar simpelweg een kleine camembert uit de oven is ook altijd lekker. Daarnaast is dit vlechtbrood met brie en cranberry ook een aanrader en wil ik je deze Basque Burnt Cheesecake ook niet onthouden. Enjoy!

Benieuwd naar de video van dit recept voor een Mont d’Or kaasje uit de oven? Bekijk deze hier op ons kanaal.


Print

Recept: Vacherin Mont d’Or uit de oven

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

De Vacherin Mont d’Or komt uit het Jura (berg)gebied en wordt zowel in Frankrijk als in Zwitserland gemaakt. Het is een rauwmelkse korstkaas met een licht zoete smaak. De binnenkant is smeuig en perfect voor verwarmen in de oven. Dan kun je dit kaasje lekker uitlepelen of serveren als mini kaasfondue. Ook lekker als kaassaus over gebakken groenten of een aardappelschotel!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 24 personen 1x
  • Category: Borrelhap
  • Method: grillen
  • Cuisine: Franse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 Vacherin Mont d’Or kaasje (ca 500 gram)
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 3 eetlepels droge witte wijn (optioneel)

Voor erbij:

  • stokbrood of desembrood, in dunne plakken, eventueel geroosterd
  • 2 wortels, in kwarten gesneden
  • 150 gram champignons, gehalveerd
  • 1 potje artisjokharten, uitgelekt
  • 10 groene olijven, uitgelekt
  • peper & zout
  • olijfolie

Extra:

  • bakpapier
  • aluminiumfolie
  • tapasprikkers (optioneel)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (180 hetelucht). Haal het dekseltje van de Mont d’Or en zet apart voor later.
  2. Scheur een rechthoekig stuk aluminiumfolie af en vouw dubbel tot een vierkant. Zorg dat je de randen ook iets dubbelslaat om een soort opvangbakje te maken voor evt. uitgelopen kaas (zie mijn foto’s in tekst). Plaats een vel bakpapier op een bakplaat met in het midden het aluminium opvangbakje en plaats de Mont d’Or in het midden van de folie.
  3. Schrap de wortels en halveer in de lengte en vervolgens in kwarten. Boen de champignons schoon en snijd door de helft. Leg beiden rondom het kaasje op het bakpapier. Bestrooi de groenten met peper, zout en een beetje olie.
  4. Gebruik een mes om de Mont d’Or kaas aan de bovenkant een paar keer in te snijden, of eigenlijk te  ‘prikken’. Steek in de openingen een dubbelgevouwen takje rozemarijn of tijm. Optioneel giet je ook witte wijn over de kaas en breng het geheel op smaak met weinig zout en snuf peper.
  5. Schuif de bakplaat met kaas en groenten voorzichtig in de oven en verwarm gedurende 25 minuten. De bovenkant van de Mont d’or bakt dan goudbruin en de binnenkant wordt heel zacht en vloeibaar. Net een mini kaasfondue!
  6. Haal de kaas voorzichtig uit de oven en gebruik een omgekeerde deksel als onderzetter en voor stevigheid. Geef er de geroosterde wortel, champignons, artisjokken en olijven bij. Eventueel met kleine prikkertjes of vorkjes om te dippen. Serveer direct!

Bon Appetit!

Groetjes, Betty


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van een Vacherin Mont d’Or uit de oven

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago