Zwitsers Vlechtbrood
Een vlechtbrood is een brood waarbij het deeg met minstens 2 strengen in elkaar is gevlochten. Dit type brood kom je veel tegen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Met name de iets gezoete variant is echt heel lekker, zeker in combinatie met specerijen zoals kaneel en kardemom. Het doet qua smaak een beetje denken aan de ‘kanelbullar’ van Ikea, maar dan nog veeeel lekkerder en zachter.
Als je ooit eens in een bakkerij in Zwitserland bent geweest dan ben je zeker de befaamde vlechtbroden genaamd Zopf (=vlecht) of Hefezopf (vlecht met gist) tegengekomen. Het is een boterzacht witbrood dat ook wel ‘Butterzopf’ genoemd door de hoeveelheid boter in het deeg verwerkt. Als je in het weekend dan echt eens iets bijzonders op tafel wilt zetten, dan ga je dus dit Zwitserse luxe vlechtbrood maken. Uiteraard kun je het deeg nog meer op smaak brengen met bijvoorbeeld vanille, kardemom of zelfs citroen, net wat jij wilt. Maar dankzij onderstaand recept is dit is echt een brood om niet gauw meer te vergeten.
In het recept staat een standaard 2-knoops-vlecht beschreven. Op Youtube kun je tal van video’s bekijken met tutorials voor het vlechten van je ‘Hefeteig’. Sommigen kunnen zelfs met 4 of 6 strengen gemaakt worden. Maar een gewone simpele 3-vlecht mag natuurlijk ook hoor 🙂. Zolang je de uiteinden maar een beetje naar binnen (naar onderen) vouwt om de zopf wat te bollen.
Ga jij dit Zwitserse luxe vlechtbrood eens proberen te maken? Op deze website vindt je mog meer heerlijke deeg en brood recepten op een rijtje. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekker zachte Kwarkbrood met appel en rozijnen kwarkbrood met stukjes appel en rozijnen? Of een lekkere fijne chocoladebrood uit de broodbakmachine? Wil je eens helemaal luxe uitpakken tijdens de feestdagen dan zijn deze kaneelbroodjes met stip onze favoriet! Daarnaast is dit notenbrood met Rozijnen van Nanda ook een echte aanrader!
Hefe is Duitse woord voor (bakkers)gist. Ben jij meer een liefhebber van desembroden? Neem dan zeker even hier een kijkje!
Optionele smaakmakers voor het deeg:
Extra:
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
*Je kunt in plaats van 250 ml. melk ook 150 ml. slagroom + 100 ml. water gebruiken voor een nog zachter en romiger deeg.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van dit Zwitserse luxe vlechtbrood genaamd ‘Hefezopf‘.
We zijn alweer beland bij een van de laatste landen weekmenu van deze zomervakantie. Verblijf…
Vandaag een simpele snack recept waar mijn kinderen dol op zijn! Het bestaat uit slechts…
Dit weekend lopen de temperaturen hoog op! Maar hou jij wel van lekker warm en…
Blijf jij deze zomervakantie ook vertoeven in Nederland? Dan neem ik je elke week mee…
Kun je deze zomer wel wat verkoeling gebruiken? Of ben je gewoonweg een enorme liefhebber…
De airfryer: dat kekke keukenapparaat dat belooft alles krokant én gezond te maken. Geen geknoei…