Een vlechtbrood is een brood waarbij het deeg met minstens 2 strengen in elkaar is gevlochten. Dit type brood kom je veel tegen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Met name de iets gezoete variant is echt heel lekker, zeker in combinatie met specerijen zoals kaneel en kardemom. Het doet qua smaak een beetje denken aan de ‘kanelbullar’ van Ikea, maar dan nog veeeel lekkerder en zachter.

Zwitserse Luxe Vlechtbrood maken

Als je ooit eens in een bakkerij in Zwitserland bent geweest dan ben je zeker de befaamde vlechtbroden genaamd Zopf (=vlecht) of Hefezopf (vlecht met gist) tegengekomen. Het is een boterzacht witbrood dat ook wel ‘Butterzopf’ genoemd door de hoeveelheid boter in het deeg verwerkt. Als je in het weekend dan echt eens iets bijzonders op tafel wilt zetten, dan ga je dus dit Zwitserse luxe vlechtbrood maken. Uiteraard kun je het deeg nog meer op smaak brengen met bijvoorbeeld vanille, kardemom of zelfs citroen, net wat jij wilt. Maar dankzij onderstaand recept is dit is echt een brood om niet gauw meer te vergeten.

Zwitsers Vlechtbrood
Hefezopf met sesamzaad

Hoe maak je zelf vlechtbrood?

In het recept staat een standaard 2-knoops-vlecht beschreven. Op Youtube kun je tal van video’s bekijken met tutorials voor het vlechten van je ‘Hefeteig’. Sommigen kunnen zelfs met 4 of 6 strengen gemaakt worden. Maar een gewone simpele 3-vlecht mag natuurlijk ook hoor 🙂. Zolang je de uiteinden maar een beetje naar binnen (naar onderen) vouwt om de zopf wat te bollen.

Nog meer heerlijke (weekend) brood recepten

Ga jij dit Zwitserse luxe vlechtbrood eens proberen te maken? Op deze website vindt je mog meer heerlijke deeg en brood recepten op een rijtje. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekker zachte Kwarkbrood met appel en rozijnen kwarkbrood met stukjes appel en rozijnen? Of een lekkere fijne chocoladebrood uit de broodbakmachine? Wil je eens helemaal luxe uitpakken tijdens de feestdagen dan zijn deze kaneelbroodjes met stip onze favoriet! Daarnaast is dit notenbrood met Rozijnen van Nanda ook een echte aanrader!

Hefe is Duitse woord voor (bakkers)gist. Ben jij meer een liefhebber van desembroden? Neem dan zeker even hier een kijkje!


Print

Recept: Zwitsers Luxe vlechtbrood (Hefezopf)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min + 2 uur rijzen
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 3 uur
  • Yield: 1 vlechtbrood 1x
  • Category: brood
  • Method: bakken
  • Cuisine: Zwitserse keuken

Ingredients

Scale
  • 70 gram roomboter
  • 250 ml. melk *
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 50 gram suiker
  • 400 gram tarwebloem
  • 100 gram speltmeel
  • 1 tl. zout
  • 1 ei
  • 1 el. sesamzaadjes (optioneel)

Optionele smaakmakers voor het deeg:

  • 1 tl. gemalen kaneel
  • 1 tl. gemalen kardemom
  • 1 tl. citroen rasp
  • 1 el. vanille suiker
  • handje gewelde rozijnen etc.

Extra:

  • steelpannetje
  • keukenthermometer
  • keukenmixer met deeghaak
  • schone theedoek
  • bakpapier

Instructions

  1. Smelt de boter in een pannetje. Giet de melk erbij en verwarm tezamen tot een handwarm temperatuur (max 40 graden celcius). Zet het vuur dan uit.
  2. Voeg de gist met het suiker toe en roer even goed door. Laat eventjes staan zodat de gist geactiveerd kan worden.
  3. Vul de mengkom van de mixer met het bloem, zout, eiwit (houd de eierdooier achter voor bestrijken) en een eventuele smaakmakers uit het lijstje. (Mijn persoonlijke favoriet is: 1 tl kardemom + halve tl kaneel + 1 el vanillesuiker)
  4. Giet het melk mengsel erbij en kneed met de deeghaken het deeg gedurende 10 minuten, tot het zacht en soepel is.  Dek daarna de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg 60 minuten rijzen op een warme plek, zodat het in volume kan verdubbelen.
  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en vorm met je handen hier twee lange dunne rollen (60 -70 cm) van. Leg de twee stroken als een kruis op elkaar. Kruis je armen en pak 2 uiteinden van de ‘onderste’ streng. Kruis je armen weer terug naar normaal en leg de strengen dus gekruist maar languit op de werkplek. Kruis nu weer je armen maar pak nu de andere streng en ‘knoop’ op dezelfde manier. Ga zo steeds door tot het hele streng is bewerkt. Vouw de uiteinden een beetje naar onderen en naar binnen toe en plaats het gevlochten brood op de bakplaat. Laat de ‘zopf’ nu ook 1 uur narijzen op een warme plek.
  6. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht). Klop in een kommetje het overgebleven eigeel los met 2 el water en bestrijk hiermee de bovenkant van het luxe vlechtbrood. Bestrooi eventueel met sesamzaadjes. Bak het brood gedurende 30 minuten gaar in de oven. Bestrijk het brood na het bakken nog een keer met enkel een beetje water en laat uitdampen. Verplaats naar een rooster om volledig af te koelen.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

*Je kunt in plaats van 250 ml. melk ook 150 ml. slagroom + 100 ml. water gebruiken voor een nog zachter en romiger deeg.


Bewaar dit recept op Pinterest!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van dit Zwitserse luxe vlechtbrood genaamd ‘Hefezopf‘.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago