Als je ooit in het Franse Ardèche op vakantie bent geweest dan ben je ongetwijfeld ook Crème de Marron tegengekomen. Deze streek staat namelijk bekend om de zoete kastanjecrème die haast een delicatesse te noemen is. Je gebruikt hiervoor voorgekookte kastanjes, rietsuiker, vanille en cognac. Heel simpel maar zo ontzettend lekker!
Deze verrukkelijke zoete kastanjecrème is een op en top Franse lekkernij. Je maakt crème de marron door gepofte of gekookte kastanjes met vanille en een suikersiroop te pureren. Heerlijk, zacht en smeuïg van smaak, maar met een vleugje cognac of een likeur naar wens wordt het zelf nog veel lekkerder! Je kunt het toepassen zoals je bijvoorbeeld ook notenpasta zou gebruiken. Denk aan broodbeleg of smeersel voor over brood, pannenkoeken en crepes, maar ook als vulling in (biscuit)taarten, cake en meer.
Voorgekookte kastanjes vind je in sommige supermarkten (bijv. Ekoplaza) en delicatessenwinkels. Er zijn ook winkels die in de herfst verse kastanjes verkopen (of kijk eens in je buurt of het bos), die kun je bijvoorbeeld poffen in de oven en pellen voordat je onderstaand recept voor kastanjecrème gaat maken.
Na gepofte kastanjes maken in de oven, ga je ze pellen en serveer je ze (lauw)warm. Stop ze in een kommetje en top af met een klontje boter, (smoked) zeezout (flakes) & gemalen peper. Het is echt een heerlijke herfst of winter snack. Maar je kunt ze natuurlijk ook gebruiken in diverse bakrecepten. Van zoet tot hartig! Maak bijvoorbeeld deze recepten met gepofte kastanjes:
Geniet heerlijk van die kastanjes dus!
Crème de Marron is de Franse benaming voor kastanjecreme. Een smeuig goedje van (voorgekookte) kastanjes met suiker en vanille. Voor de smaak wordt er ook nog een beetje cognac aan toegevoegd. Het is een heerlijke zoete kastanje crème die uitzonderlijk lekker is bij crepes (pannenkoeken), maar ook op brood, verwerkt in gebak etc.
(* Je kunt ook zelf gepofte kastanjes maken, hou dan het gewicht na pellen aan.,)
Extra:
Geniet er van!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Franse zoete kastanjecrème genaamd Crème de Marron!
Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…
Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…
Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…
De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…
Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…
Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…