Als je ooit in het Franse Ardèche op vakantie bent geweest dan ben je ongetwijfeld ook Crème de Marron tegengekomen. Deze streek staat namelijk bekend om de zoete kastanjecrème die haast een delicatesse te noemen is. Je gebruikt hiervoor voorgekookte kastanjes, rietsuiker, vanille en cognac. Heel simpel maar zo ontzettend lekker!

Zelf kastanjecrème (Crème de Marron) maken

Deze verrukkelijke zoete kastanjecrème is een op en top Franse lekkernij. Je maakt crème de marron door gepofte of gekookte kastanjes met vanille en een suikersiroop te pureren. Heerlijk, zacht en smeuïg van smaak, maar met een vleugje cognac of een likeur naar wens wordt het zelf nog veel lekkerder! Je kunt het toepassen zoals je bijvoorbeeld ook notenpasta zou gebruiken. Denk aan broodbeleg of smeersel voor over brood, pannenkoeken en crepes, maar ook als vulling in (biscuit)taarten, cake en meer.


Voorgekookte kastanjes vind je in sommige supermarkten (bijv. Ekoplaza) en delicatessenwinkels. Er zijn ook winkels die in de herfst verse kastanjes verkopen (of kijk eens in je buurt of het bos), die kun je bijvoorbeeld poffen in de oven en pellen voordat je onderstaand recept voor kastanjecrème gaat maken.


Nog meer recepten met kastanjes of kastanjecrème

Na gepofte kastanjes maken in de oven, ga je ze pellen en serveer je ze (lauw)warm. Stop ze in een kommetje en top af met een klontje boter, (smoked) zeezout (flakes) & gemalen peper. Het is echt een heerlijke herfst of winter snack. Maar je kunt ze natuurlijk ook gebruiken in diverse bakrecepten. Van zoet tot hartig! Maak bijvoorbeeld deze recepten met gepofte kastanjes:

Geniet heerlijk van die kastanjes dus!


Print

Recept: Crème de Marron (Kastanjecreme)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Crème de Marron is de Franse benaming voor kastanjecreme. Een smeuig goedje van (voorgekookte) kastanjes met suiker en vanille. Voor de smaak wordt er ook nog een beetje cognac aan toegevoegd. Het is een heerlijke zoete kastanje crème die uitzonderlijk lekker is bij crepes (pannenkoeken), maar ook op brood, verwerkt in gebak etc.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min. + koelen
  • Cook Time: 20 minuten
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 1 jampot 1x
  • Category: dips, dressings en sauzen
  • Cuisine: Franse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 200 gram lichtbruine suiker (bijv. Rietsuiker)
  • 200 ml water
  • 1 el vanille extract
  • 300 gram voorgekookte kastanjes *
  • klein scheutje Cognac, Cointreaux of Grand Marnier

(* Je kunt ook zelf gepofte kastanjes maken, hou dan het gewicht na pellen aan.,)

Extra:

  • foodprocessor
  • kookpannetje
  • 1 gesteriliseerde jampot of weckpot (500 ml)

Instructions

  1. Stop de suiker en het water in een pannetje en breng aan de kook zonder deksel. Verlaag het vuur naar middelmatig en laat 10 minuten zachtjes inkoken tot een siroop.
  2. Haal de kastanjes uit de verpakking en verbrokkel ze grof boven de pan. Laat nu een extra 10 minuten mee verwarmen en inkoken met de suikersiroop.
  3. Draai daarna het vuur ui en roer de vanille extract er doorheen. Laat ongeveer 30 minuten afkoelen.
  4. Giet de inhoud van de pan in de foodprocessor en laat draaien tot alles goed vermengd is. Tot slot giet je er de likeur bij en meng goed door. Schep daarna de kastanjecreme in de gesteriliseerde pot, draai de deksel dicht en zet op zijn kop neer om af te koelen en vacuum te trekken.
  5. In de voorraadkast blijft je Crème de Marron gerust een paar maanden goed. Eenmaal geopende bewaar ik hem in de koelkast en dan blijft hij ook gerust enkele weken goed.

Geniet er van!


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Franse zoete kastanjecrème genaamd Crème de Marron!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago