Als je deze zomer in het Franse Ardèche op vakantie bent geweest dan ben je ongetwijfeld ook Crème de Marron tegengekomen. Deze streek staat namelijk bekend om de zoete kastanjecrème die haast een delicatesse te noemen is. Je gebruikt hiervoor voorgekookte kastanjes, rietsuiker, vanille en cognac. Heel simpel maar zo ontzettend lekker!
Deze verrukkelijke zoete kastanjecrème is een op en top Franse lekkernij. Je maakt crème de marron door gepofte of gekookte kastanjes met vanille en een suikersiroop te pureren. Heerlijk, zacht en smeuïg van smaak, maar met een vleugje cognac of een likeur naar wens wordt het zelf nog veel lekkerder! Je kunt het toepassen zoals je bijvoorbeeld ook notenpasta zou gebruiken. Denk aan broodbeleg of smeersel voor over brood, pannenkoeken en crepes, maar ook als vulling in (biscuit)taarten, cake en meer.
Voorgekookte kastanjes vind je in sommige supermarkten (bijv. Ekoplaza) en delicatessenwinkels. Er zijn ook winkels die in het najaar verse kastanjes verkopen (of kijk eens in je buurt of het bos), die kun je bijvoorbeeld poffen in de oven en pellen voordat je onderstaand recept voor kastanjecrème gaat maken.
Na gepofte kastanjes maken in de oven, ga je ze pellen en serveer je ze (lauw)warm. Stop ze in een kommetje en top af met een klontje boter, (smoked) zeezout (flakes) & gemalen peper. Het is echt een heerlijke herfst of winter snack. Maar je kunt ze natuurlijk ook gebruiken in diverse bakrecepten. Van zoet tot hartig! Maak bijvoorbeeld deze recepten met gepofte kastanjes:
Geniet heerlijk van die kastanjes dus!
Crème de Marron is de Franse benaming voor kastanjecreme. Een smeuig goedje van (voorgekookte) kastanjes met suiker en vanille. Voor de smaak wordt er ook nog een beetje cognac aan toegevoegd. Het is een heerlijke zoete kastanje crème die uitzonderlijk lekker is bij crepes (pannenkoeken), maar ook op brood, verwerkt in gebak etc.
(* Je kunt ook zelf gepofte kastanjes maken, hou dan het gewicht na pellen aan.,)
Extra:
Geniet er van!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Franse zoete kastanjecrème genaamd Crème de Marron!
Dit is het seizoen van de slowcooker en ik heb een heerlijk zoet recept om…
Er gaat geen winter voorbij, zonder dat er minstens een keer erwtensoep op tafel staat!…
De dinsdag wordt in de volksmond ook wel 'Taco Tuesday' genoemd. Verwijzend naar een makkelijke…
Ook in de winter serveren wij salades! Maar dan wel een goedgevulde geroosterde spruitjessalade met…
Denk je aan Sinterklaas, dan denk je ongetwijfeld ook aan pepernoten.. of kruidnoten.. wacht even,…
Het is vandaag de 4e donderdag van November en dan wordt in Amerika Thanksgiving gevierd!…