Cake recepten

Vegan Bananen brood met spelt (video)

Nu heb ik heel wat bananabread recepten door de jaren heen gemaakt en op deze website gezet. Elke is weer anders maar altijd heel erg lekker. De enige die nog ontbrak is een recept voor vegan bananen brood!

Vegan bakrecept zonder ei

De moeilijkheid die zich vaak voordoet bij vegan bakrecepten is dat je geen eieren gebruikt, soms lastig want in de basis is ei een zeer veel gebruikt ingredient voor bakrecepten. Nu kun je eieren natuurlijk altijd een op een vervangen door een vegan alternatief, zoals een chia ei- of lijnzaad ei. Maar die vind ik persoonlijk niet altijd even geslaagd in baksels. Sorry, dat is nou eenmaal zo! Maar na diverse pogingen is het dan eindelijk gelukt om een geslaagd vegan bananabread recept te maken!! Het zat hem helemaal in de juiste verhoudingen tussen suiker en vetten die je moet aanpassen om dus de eieren te kunnen evenaren. Maar ook heel belangrijk is het feit dat je super rijpe bananen gebruikt in deze recepten. Dat doet ook zoveel voor smaak en textuur. En let wel: bij dit bananabread recept heb je echt olie in plaats van roomboter benodigd. Dat is DE reden waarom bijvoorbeeld muffins ook altijd zo lekker smeuïg worden. En dat is wat je wilt bereiken!

Vegan bananabread met spelt en meer

Mijn man Dylan, die overigens vandaag jarig is, vind dit vegan recept echter een geweldige aanvulling in mijn reeks bananen brood recepten, want hij vind de textuur van dit vegan bananen brood heel lekker. Misschien wel de lekkerste van allemaal dus heeft hij even geluk vandaag! Een beetje nootachtig door het spelt meel, maar wel lekker smeuïg door de olie. En ergens doet het me zelfs een klein beetje aan ontbijtkoek denken. Nog niet overtuigd? Dan zit er nog maar een ding op en dat is gewoonweg proeven! 🙂 Ook lekker is dit kruidige bananabread met kokos – die erg veel op een Indonesische kruidcake lijkt! Maar deze double chocolate bananenbrood is ook een aanrader! Enjoy!


Recept video: Vegan bananen brood

SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen


Print

Recept: Vegan Bananen brood met spelt

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Nu heb ik heel wat bananabread recepten door de jaren heen gemaakt en op deze website gezet. De enige die nog ontbrak is een recept voor vegan bananen brood! Zonder eieren, maar wel met suiker en plantaardige olie. Lekker smeuig en nootachtig door het gebruik van speltmeel!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 40 min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 10 plakjes 1x
  • Category: Cakes
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale

  • 5 eetlepels zonnebloemolie (75 ml)
  • snuf zout,
  • 3 rijpe bananen (+1 extra ter decoratie)
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram spelt meel
  • 100 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda,
  • 2 theelepels pumpkin spice kruiden of kaneel.
  • handje walnoten, fijngehakt

(*Je kunt de suiker ook vervangen door 80 gram maple syrup of ontpitte dadels die zeer fijn zijn gesneden)

Extra:

  • keukenmachine (Foodprocessor)
  • Cakeblik 22 cm
  • bakspray & bakpapier
  • zilverfolie

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden / 165 hete lucht. Bekleed de binnenzijde van een cake of broodvorm met 1 overhangend stuk bakpapier en zet apart.
  2. Pel de bananen en stop in de keukenmachine (Foodprocessor) tezamen met de suiker, zout en olie. Laat gerust 3 minuten draaien om mooi en luchtig te maken.
  3. Meng in een kom het speltmeel met de bloem, bakpoeder, bakingsoda en pumpkin spice kruiden. Giet hier het natte beslag bij en spatel kort door elkaar.
  4. Spatel tot slot nog de walnoten door het beslag. Schep vervolgens uit de kom en in de bakvorm.
  5. Dek de vorm af met zilverfolie en bak het bananenbrood alvast 15 minuten in de oven. Verwijder daarna de folie, snijd de extra banaan in de lengte doormidden en plaats deze met de bolle kant bovenop het beslag. Druk het er zelf een beetje in. Zet de bakvorm terug in de oven en bak nog eens extra 25 minuten af. (totale baktijd is dus 40 minuten).
  6. Laat hierna de cake 10 minuten afkoelen in de vorm, en laat daarna volledig afkoelen op een rooster.

Eet smakelijk!

Notes

Bewaartip: je kunt dit vegan bananen brood max. 2 dagen op het aanrecht bewaren, in een afgesloten bak. Of, vries de eenmaal afgekoelde banananbread in plakjes in.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit vegan bananen brood wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago