Print

Recept: Vegan Bananen brood met spelt

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Nu heb ik heel wat bananabread recepten door de jaren heen gemaakt en op deze website gezet. De enige die nog ontbrak is een recept voor vegan bananen brood! Zonder eieren, maar wel met suiker en plantaardige olie. Lekker smeuig en nootachtig door het gebruik van speltmeel!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 40 min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 10 plakjes 1x
  • Category: Cakes
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale

  • 5 eetlepels zonnebloemolie (75 ml)
  • snuf zout,
  • 3 rijpe bananen (+1 extra ter decoratie)
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram spelt meel
  • 100 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda,
  • 2 theelepels pumpkin spice kruiden of kaneel.
  • handje walnoten, fijngehakt

(*Je kunt de suiker ook vervangen door 80 gram maple syrup of ontpitte dadels die zeer fijn zijn gesneden)

Extra:

  • keukenmachine (Foodprocessor)
  • Cakeblik 22 cm
  • bakspray & bakpapier
  • zilverfolie

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden / 165 hete lucht. Bekleed de binnenzijde van een cake of broodvorm met 1 overhangend stuk bakpapier en zet apart.
  2. Pel de bananen en stop in de keukenmachine (Foodprocessor) tezamen met de suiker, zout en olie. Laat gerust 3 minuten draaien om mooi en luchtig te maken.
  3. Meng in een kom het speltmeel met de bloem, bakpoeder, bakingsoda en pumpkin spice kruiden. Giet hier het natte beslag bij en spatel kort door elkaar.
  4. Spatel tot slot nog de walnoten door het beslag. Schep vervolgens uit de kom en in de bakvorm.
  5. Dek de vorm af met zilverfolie en bak het bananenbrood alvast 15 minuten in de oven. Verwijder daarna de folie, snijd de extra banaan in de lengte doormidden en plaats deze met de bolle kant bovenop het beslag. Druk het er zelf een beetje in. Zet de bakvorm terug in de oven en bak nog eens extra 25 minuten af. (totale baktijd is dus 40 minuten).
  6. Laat hierna de cake 10 minuten afkoelen in de vorm, en laat daarna volledig afkoelen op een rooster.

Eet smakelijk!

Notes

Bewaartip: je kunt dit vegan bananen brood max. 2 dagen op het aanrecht bewaren, in een afgesloten bak. Of, vries de eenmaal afgekoelde banananbread in plakjes in.