Voor Italianen is het drinken van koffie een manier van leven. En in Italië is het zetten van een kopje koffie pure kunst. Maar wat maakt het perfecte kopje koffie? Wat zijn de verschillen tussen cappuccino en latte macchiato? En hoe kun je thuis koffie drinken op zijn Italiaans?

Het perfecte kopje Italiaanse koffie zetten

In Italië zijn ze fanatiek als het aankomt op koffie en dit wordt dan ook tot in perfectie uitgevoerd. Van het malen van de koffie tot het serveren en het opdrinken ervan. Er zijn zelfs hele regels voor opgesteld want het Istituto Nazionale Espresso Italiano ziet er op toe dat kwaliteit van de espresso in Italië gewaarborgd is. Zo maak je officieel een espresso met 6 à 7 gram fijngemalen arabica-koffie. De barista moet hier precies 30 milliliter water doorheen persen. En de espresso moet o.a. een ‘hazelnootbruin’ schuimlaagje hebben. Nu zijn de meesten van ons geen barista in hun dagelijks leven, dus zullen we thuis moeten volstaan met het gebruik van een Nespresso koffiemachine. En gebruik daarbij verfijnde Arabica koffie in aluminium capsules zoals het merk Gran Maestro Italiano.

De Italiaanse koffiecultuur

Italiaanse koffie is, zeker vergeleken met onze Nederlandse koffie, redelijk sterk te noemen. In Italië staat de kleine espresso, ofwel Caffè centraal. Dat kleine porseleinen kopje is uit pure noodzaak voortgekomen in een tijd dat koffie drinken een schaarste was, maar men niet wilde inleveren op smaak en kwaliteit. Dan maar liever in kleinere kopjes schenken dacht men destijds. Koffie drinken is Italië zo’n essentieel onderdeel van het dagelijks leven. Je vindt er ook niet voor niets zoveel koffiebarretjes waar je simpelweg je espresso in een paar slokjes wegtikt en vervolgens weer verder gaat met de orde van de dag. En dat opdrinken doe je staand aan de bar, want een koffie to-go is echt een no in Italië!

Geen cappuccino na 11:00 uur

Naast de sterkte van de koffie is er nog een ander heel wezenlijk verschil tussen een Nederlander en een Italiaan, als het gaat om koffie drinken! Een koffie met melk, zoals cappuccino, wordt door een Italiaan als een ontbijt gezien. Na 11:00 uur stapt een Italiaan over op sterkere kop(pen) koffie om de rest van de dag mee door te komen. Door de melk verteert je eten minder snel en gezien de andere voorliefde van Italianen, namelijk lekker eten, snap je dat de Italiaanse restaurants geen cappuccino of andere koffie met melk meer serveren na 11:00 uur ’s morgens.

In Nederland gebruiken we de benaming ‘latte’ te pas en te onpas voor een koffie met melk. ‘Latte’ is zeker het Italiaanse woord voor melk, maar als je dat zo besteld in Italië krijg je waarschijnlijk een glas koude melk. Zonder koffie dus.

Thuis koffie drinken op zijn Italiaans

In Nederland daarentegen is koffie drinken echt iets wat bij de ochtend hoort en bij bijvoorbeeld op visite gaan. Wij gaan er echt even voor zitten en drinken het liefst een flinke kop (snelfilter)koffie weg. Het is een wereld van verschil maar ik schaar me het liefst bij de Italianen als het op koffie drinken aankomt. Heb jij ook een Nespresso capsule machine? Dan kun jij ook thuis zeker koffie drinken op zijn Italiaans! Haal nu de rijke koffiecultuur van Italië in huis met de aluminium koffiecapsules van Gran Maestro Italiano!

De nieuwe serie Gran Maestro Italiano met aluminium koffie capsules

Gran Maestro Italiano aluminium koffiecapsules

De nieuwe smaken van Gran Maestro Italiano zijn: Espresso Forte, Ristretto, Lungo Intenso, Cappuccino Decafinato, en Lungo Organica. Van lichtzoete en romige smaaktonen met intensiteit 6 tot 8, maar ook donkere, pittige smaken met intensiteit 9 tot 12. Deze koffies zijn gemaakt van 100% arabica bonen en nemen je mee op koffie reis door Italië. Elk doosje bevat 20 capsules en kosten €3,99 per doosje. ((slechts 20 cent per cup). Dit vriendelijke prijsje, maar met name het uitgebreide assortiment met verfijnde smaken, maken deze koffies een mooi alternatief voor de reguliere capsules voor je Nespresso machine. Je bestelt de Gran Maestro Italiano koffie capsules exclusief bij Koffievoordeel.nl !

Bekende Italiaanse koffie benamingen:

  • Caffè (= espresso) – is de Italiaanse klassieke koffie! Een klein kopje hete en zeer sterke zwarte koffie. (30 – 40 ml)
  • Ristretto – kleiner en nog sterker dan een espresso, want 0,5 x zoveel water maar evenveel koffie (15 -20 ml)
  • Caffè doppio – een dubbele espresso, dus 2x zoveel water en 2x zoveel koffie. (60 – 80 ml).
  • Caffè macchiato – is een espresso met een paar scheutjes (vlekjes) melk. Macchiato betekent namelijk ‘gevlekte’. (35 – 45 ml)
  • Latte macchiato – een groot, hoog glas hete melk met dikke schuimlaag waar een espresso aan is toegevoegd. Relatief veel melk dus. (200 – 300 ml)
  • Cappuccino – een koffie kop gevuld met 3 gelijke delen bestaande uit warme melk, espresso en een toplaag van melkschuim. (120 – 200 ml)
  • Caffè lungo – een ‘langgeperste’ kop koffie, dus 2x zoveel water maar net zoveel koffie. Is daarom ook veel minder sterk dan espresso. (Persoonlijk vind ik deze nog het meest in de buurt komen van een sterk bakkie ‘Nederlandse’ snelfilterkoffie.)
  • Caffè americano – is een espresso waar extra heet water aan wordt toegevoegd (speciaal voor de toeristen). Het kan zijn dat je hiervoor zelfs een extra kannetje heet water naast je koffie geserveerd krijgt zodat je deze zelf naar wens kunt aanlengen. (Persoonlijk vind ik dit verdacht veel op de ‘slappe’ koffie lijken die veel Nederlanders zetten).
  • Caffè corretto – is een espresso waar een scheutje likeur aan is toegevoegd. Bijvoorbeeld grappa, sambucca of amaretto.

Koffie desserts maken

Wist je dat de Gran Maestro Italiano koffies ook uitermate geschikt zijn voor het maken van koffie desserts? Plaats je bestelling bij Koffievoordeel.nl en maak bijvoorbeeld (een cafeïnevrije versie van) de bekende Italiaans ‘Affogato’ , een bereiding met een bolletje vanille ijs dat is ‘verdronken in koffie’. Maar je kunt er natuurlijk ook ieders grote favoriet ‘tiramisu’ met lange vingers en mascarpone mee maken!

Geniet in ieder geval lekker van koffie !

Groetjes, Betty


BEWAAR DIT ARTIKEL OP PINTEREST

Bewaar deze foto op ‘koffie’ Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je een opfris cursus wilt of aan de slag gaat met koffie recepten!

Dit artikel betreft een samenwerking met Koffievoordeel.nl Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Ik heb eens in een ver verleden een klein aluminium koffiepotje gekocht,maar weet niet meer hoeveel koffie en water ik moet gebruiken.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago