Het weekend staat alweer voor de deur! Maak jij dan ook graag vegan scrambled eggs voor het ontbijt? Dan heb ik een heerlijk bijgerecht voor je, namelijk vegan bacon gemaakt van Tempeh! Met ‘smokey’ BBQ smaken is het een leuke en lekkere aanvulling op je vegan (weekend) ontbijt!

Wat is tempeh?

Als je nieuw bent in de wereld van veganistische eten dan denk je misschien: wat is tempeh? Het is een zeer geliefd vegan alternatief voor een stukje vlees. Het is een dikke plak van gefermenteerde sojabonen en er wordt al heel lang mee gekookt, gewokt en gebakken in de Indonesische keuken. Tempeh heeft een beetje vlezige structuur en is een beetje licht zuur van smaak. Het is ideaal om te mengen met zoete en zoute smaakmakers zoals zoete ketjap, sojasaus, maar ook barbecuesaus en BBQ kruiden. En zo ontstond dus ook het idee voor vegan bacon van tempeh maken.

Zelf vegan bacon van tempeh maken

Als vegan alternatief of gebakken or geroerde eieren maakte ik al eerder deze Tofu Scrambled eggs met tofu en kerriekruiden. Maar volgens manlief ontbrak toch echt een stukje ‘bacon’ bij dit recept. Dus ging ik aan de slag met vegan bacon van tempeh maken. Ik kook de tempeh vooraf, waardoor het een stukje van zijn zurige smaak en aardse tonen kwijtraakt en maak het daarna aan met een marinade van o.a. zoute sojasaus, een paar BBQ kruiden en maple syrup (of agave siroop of zelfs bruine suiker). Even lekker krokant bakken in de koekenpan en je kunt gaan genieten van knapperige vegan bacon die je overigens gerust een paar dagen in de koelkast kunt bewaren.

Nog meer vegan ontbijt recepten

Smaakt deze vegan bacon van Tempeh je naar meer? Probeer dan ook eens onze Indische tempeh sate met pindasaus. Maar je vindt uiteraard ook nog veel meer lekkere vegan ontbijtrecepten hier terug op de site. Wat dacht je van deze tropische ontbijtbowl met quinoa? Of ga je voor die geweldige Bounty Overnight Oats met kokos en pure chocolade? Ook lekker is deze tropical crumble van havermout met zomerfruit! En wat dacht je van een supergezonde en lekker romige groene smoothie met avocado en kiwi? Zo kun je elke dag wel starten met een gezonde, voedzame EN vegan ontbijt.


Print

Recept: Vegan Bacon van Tempeh

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Maak jij ook graag vegan scrambled eggs voor het ontbijt? Dan heb ik een heerlijk bijgerecht voor je, namelijk vegan bacon gemaakt van Tempeh! Met ‘smokey’ BBQ smaken is het een leuke en lekkere aanvulling op je vegan (weekend) ontbijt!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 34 personen 1x
  • Category: Ontbijt
  • Method: bakken
  • Cuisine: Amerikaanse keuken
  • Diet: Vegan

Ingredients

Scale
  • 250 gram tempeh
  • 3 el sojasaus (gebruik tamari voor glutenvrij)
  • 1 el plantaardige olie
  • 1 el maple syrup (of agave siroop)
  • 1 tl ‘liquid smoke’ saus (optioneel)
  • ½ tl gerookte ‘sweet’ paprika poeder
  • ½ tl gemalen komijn
  • ½ tl sriracha saus
  • snuf versgemalen peper

Extra:

  • kookpan met deksel
  • koekenpan of braadpan
  • plantaardige olie, voor het bakken

Instructions

  1. Vul een kookpannetje met ruim water en leg hier het blok tempeh in. Laat 15 minuten zachtjes doorkoken om de bittere en aardse tonen minder te maken en gewoonweg zachter en milder van smaak. Je kunt uiteraard ook stomen in een stoompannetje.
  2. Meng in een ruime kom (of ovenschaal) de sojasaus, plantaardige olie, maple syrup, liquid smoke saus (optioneel), paprikapoeder, komijn en srirachasaus.
  3. Snijd de (warme) tempeh in dunne plakken. Leg de plakken tempeh in de marinade en wentel ze goed om zodat alles bedekt is met marinade. Laat 5 minuten staan.
  4. Verwarm een koekenpan met een scheut plantaardige olie en leg zoveel plakken tempeh hierin als op de bodem van de koekenpan passen. Waarschijnlijk moet je ze in delen opbakken. Doe dit zo’n 1-2 minuten per kant. Ze dienen mooi krokant en goudbruin te worden en serveer de plakken vegan bacon van tempeh direct.
  5. De plakken die je niet meteen opeet laat je volledig afkoelen en bewaar (max 1 week) in een afgesloten bakje in de koelkast. Je kunt ze altijd weer even een klein beetje opwarmen in een koekenpan.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Bereiding in de oven:

Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht). Marineer de plakken zoals beschreven en spreid uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de Vegan bacon in 10- 15 minuten krokant in de oven. Halverwege 1 x draaien.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met zelf vegan bacon van tempeh maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago