Hoe maak je stoofvlees zonder vlees? Ik ging aan de slag met heerlijke vegetarische stoofvlees met aubergine en paddestoelen in rode wijn en dit werd een mooi vega alternatief voor boeuf bourgignon!
Dit koude voorjaar vraag natuurlijk om hartverwarmende stoofvlees recepten! En het leek mij dan ook heel leuk om eens een vegan stoofvlees gerecht te maken. Na het grote succes van de broodjes pulled aubergine en pulled mushrooms, bedacht ik me dat deze groenten met vlezige structuur het misschien ook wel heel goed zouden doen als vegan ‘draadjes vlees’. Een ding is zeker: dit vegan stoofvlees met aubergine en paddestoelen is er eentje om vaker te maken! Hij doet namelijk prima dienst als vegetarisch of vegan alternatief voor Boeuf Bourgignon maken.
Deze leuke kleine Bourgogne cocottes zijn van BK Cookware! Tot 27 december 2020 heb ik een persoonlijke kortingsactie bij bestelling van een BK Bourgogne grillpan. Lees hier meer over.
Ik hoop natuurlijk dat jullie net zo fan worden van dit vegetarische stoofvlees met aubergines en paddenstoelen. Maar voor de liefhebber heb ik nog meer lekkere recepten met aubergines op de site staan! Wat dacht je fan ultiem streetfood pita met aubergines, ei en hummus, genaamd sabich! Of een mega lekkere gepofte aubergine uit de oven met geitenkaas. Yummmmm! Deze aubergineballetjes met couscous en champignons zijn ook een aanrader! En deze Italiaanse stoofschotel met aubergines en azijn (Caponata) is ook een klassier!
Heb je deze al in huis?
Hoe maak je stoofvlees zonder vlees? Ik ging aan de slag met heerlijke vegetarische stoofvlees met aubergine en paddestoelen in rode wijn en dit werd een mooi vega alternatief voor boeuf bourgignon! Heerlijk mals en ook uitstekend gerecht voor tijdens de feestdagen!
Voor de ‘beurre manie’:
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Glutenvrije tip: laat de ‘beurre manie‘ achterweg, maar zet na stap 5 het vuur iets hoger en onder constant roeren het stoofvlees wat in te dikken in plaats van te binden met bloem. In dat geval is het gerecht in ieder geval ook vegan.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegan stoofvlees met aubergine wilt gaan maken!
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
View Comments
Ziet er smakelijk uit.
Kan je dit ook een dag van tevoren maken (Of in de ochtend)?
Je kunt bijna alles wel een dag (max 2) van tevoren klaarmaken. Goed laten afkoelen op het aanrecht en in gesloten bak(ken) in de koeling bewaren svp.
Is het recept met 1x voor 6 personen?
Hi Angela, dit recept x1 is voor 6 personen zoals beschreven. Let op, dit vega stoofvlees is ter vervanging van een portie 'normaal' stoofvlees, dus verwacht dat je er nog wel iets van aardappels of stokbrood en bijvoorbeeld een groente bijgerecht of salade bij serveert.
Hoeveel vocht als ik het in slowcooker wil maken?
mijn eigen vuistregel is 50 % minder vloeistoffen toevoegen als een stoofvlees gerecht de slowcooker in gaat. In dit geval dus 50% van de bouillon en 50% van de wijn. De rest blijft gewoon hetzelfde en in de meeste gevallen gaat dit dan helemaal goed.
We vonden het heel erg lekker. Al zou ik er de volgende keer toch de helft minder kruidnagel en appelsiroop in doen. De kruidnagel heeft een heel dominante smaak en naar onze smaak mocht het gerecht minder zoet.
Maar verder ... Héééér-lijk gesmuld en zeker ruim voldoende voor 6 personen.
Dank je wel voor de terugkoppeling Martine!
Wat zou je als vervanging voor de rode wijn erin kunnen doen?
Hi Flip, je zou bijvoorbeeld extra bouillon kunnen toevoegen, maar ook bier, bessensap of appelsap. Eet smakelijk in ieder geval!
prima recept voor kerst.
Ook het serveren in de pannetjes lijkt ons leuk.
Wat is de inhoud van de pannetjes en heb je nog een tip waar we die kunnen kopen?
Hi Maarten,
ja die kleine pannetjes zijn heel leuk om dit recept in te serveren.
Het zijn 'cocottes' van BK Cookware en ik zal een linkje opnemen in de tekst.
Fijne feestdagen!
Zojuist dit heerlijke recept gemaakt voor ons vegetarisch kerstdiner in combinatie met Hasselback aardappelen. En het viel zéker in de smaak! Qua smaak en presentatie net echt stoof"vlees". Veel complimenten gehad. Ook bij ons hadden we misschien wat minder stroop moeten toevoegen. Het was een tikje aan de zoete kant maar nog steeds erg lekker.
Dat vind ik erg leuk om te horen! Dank je wel Robine voor je reactie!
Aanrader voor het kerstdiner! Hier een groot succes waarvan iedereen het recept vroeg. Het gerecht smaakt zoals een stoofvlees hoort te smaken. Door de vlezige structuur zijn de oesterzwam en aubergine (welke de smaak van het gerecht had opgenomen) perfecte vleesvervangers. Ik heb dit gerecht een dag eerder gemaakt en dat ging perfect. Op basis van een eerdere review hier heb ik 3 kruidnagels gebruikt en 2 laurierblaadjes voor de verhouding, tevens fruitstroop ipv appelstroop. Hiermee was de smaak wat mij betreft top en echt heel kerstig. :-)
hi Marloes, dit vind ik echt een super reactie om te lezen! Dank je wel en ben blij dat het jullie ook zo gesmaakt heeft!