Cake recepten

Dubbele Chocoladecake met chocoladeglazuur

Afgelopen week was het natuurlijk BLUE MONDAY! En nu had ik hier zelf behoorlijk onder te lijden dit jaar! Dus dan duik ik de keuken in en sla aan het bakken. Want daar wordt ik vrolijk van. Het resultaat was een dubbele chocoladecake met chocoladeglazuur!

Een vederlichte dubbele chocoladecake

Van deze dubbele chocoladecake gaat je lichaam een goede portie endorfinen van aanmaken en dan hoop ik dat die Januari Blues weer als sneeuw voor de zon verdwijnen! Deze dubbele chocoladecake is vederlicht en letterlijk smelt op je tong. Echt uniek qua textuur, maar ideaal om te serveren bij de koffie, thee, of gewoonweg als toetje. Straks met Valentijnsdag verras je er je lover mee. En die ene vriendin met liefdesverdriet kan ook wel een plakje  dubbele chocoladecake gebruiken.

Zoete recepten met chocolade

En als je net als ik geen genoegen kunt krijgen van zoete recepten met chocolade, check dan ook eens deze Chocolade Mud Cake met Amarula, of deze smeuïge chocolade-frambozentaart, de machtige Chocolade fudgetaart met zeezout, of deze langzaam gegaarde Kwarktaart met chocolade uit de slowcooker. Ik heb genoeg in huis voor jullie chocoholics :-). Maar uiteraard ben je hier ook aan het juiste adres voor de lekkerste cake recepten!


Print

Recept: Dubbele Chocoladecake

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.5 from 4 reviews

Afgelopen week was het natuurlijk BLUE MONDAY! Dus dan duik ik de keuken in en sla aan het bakken. Want daar wordt ik vrolijk van. Het resultaat was een dubbele chocoladecake met chocoladeglazuur!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 60 minutes
  • Total Time: 1 hours 15 minutes
  • Yield: 1 cake 1x
  • Category: Cake & Taart
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gram pure chocolade,
  • 200 gram roomboter, in blokjes,
  • 60 ml melk,
  • 60 gram cacao poeder,
  • 1 theelepel vanille extract,
  • 3 grote eieren (L),
  • 225 gram fijne suiker,
  • 115 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd.

Chocoladeglazuur:

  • 100 + 20 gram pure chocolade

Instructions

  1. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 175 graden (160 hete lucht).
  2. Beboter de binnenkant van een cakeblik (22cm) en stof hem licht af met een beetje extra bloem. Of… bekleed de binnenkant met bakpapier.
  3. Breek 100 gram in blokjes en smelt au bain marie. Voeg vervolgens de roomboter, melk, cacaopoeder en vanille extract toe en roer rustig door om alle smaken te vermengen. Zet apart om iets af te koelen.
  4. Klop de eieren met de suiker luchtig in een keukenmixer. Voeg hier in delen het chocolademengsel aan toe. En tot slot voeg je het zelfrijzend bakmeel toe en spatel door. Schep het chocoladebeslag in de cakevorm en bak af in de voorverwarmde oven in 55-60 minuten.
  5. Laat de cake een paar minuten in de vorm afkoelen en stort vervolgens uit op een rooster om volledig af te koelen.
  6. Voor het chocoladeglazuur: breek je wederom 100 gram pure chocolade in blokjes en smelt deze au bain marie. Verwijder van de warmtebron en voeg een extra 20 gram pure chocolade in blokjes toe om de chocolade te tempereren. Bestrijk de bovenkant en zijkant van de chocoladecake met het chocoladeglazuur en laat de dubbele chocoladecake volledig afkoelen en uitharden.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Ik zag het recept voorbij komen op Facebook en ik ben meteen op zoek gegaan naar een excuus om hem te kunnen maken. Dat heb ik nu gevonden, dus ik ben benieuwd! Hij ziet er in ieder geval super lekker uit!
    Liefs Lynn

  • Hallo,
    Is er ook een vervanger voor vanille-extract? Het lijkt me namelijk een heerlijke cake om te maken, maar heb helaas nu geen vanille-extract in huis..

    Liefs Julia

    • Hi Julia,

      Je kunt ook een mespunt uitgeschraapt vanille stokje toevoegen. Of een zakje vanille suiker.

      Bij gebrek aan beide mag je het ook weglaten. Dit zal geen effect hebben op je bak en rijs resultaten.

      Succes en eet smakelijk alvast!

    • Hi Sultan,
      wat jij wilt of tot je beschikking hebt.
      Beide temperatuur instellingen staan hiervoor altijd vermeld in de recepten.

      Groetjes, betty

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago