Print

Recept: Dobos Torta (chocolade laagjes taart uit Hongarije)

dobos torta chocolade laagjestaart
Scale

Ingredients

Ingrediënten biscuitbeslag:

Ingrediënten chocolade-crème:

Ingrediënten karamel versiering: 100 gram kristalsuiker.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier (knip exact op maat!).
  2. Voor het beslag: Klop het eigeel met de helft van het poedersuiker (=75 gram) in een hoge kom. Gebruik hier een handmixer op hoge snelheid voor. Het mengsel moet bleker en dikker worden (minstens 5 minuten).
  3. In een tweede kom klop je de eiwitten stijf. Voeg daarna beetje bij beetje de andere helft van het poedersuiker toe zodat het eiwit ‘glossy’ wordt. Vouw daarna met een spatel 1/4 van het eiwit-mengsel door het dooier-mengsel. Voeg daarna de rest van het eiwit toe en spatel rustig door (niet teveel, want dan verliest het beslag zijn luchtigheid). Dobos Torta chocolade laagjes taart
  4. Roer het zout alvast door de bloem, en schep het bloem in 2 delen door het eier-mengsel.
  5. Verdeel het beslag in 2 porties, en spreid 1 portie uit op de bakplaat. Strijk uit met de spatel, zodat alle hoeken ook goed bedekt zijn (het beslag is vrij dun).Plaats de bakplaat zo hoog mogelijk in de oven, en bak het deeg 5-7 minuten in de voorverwarmde oven.Dobos Torta chocolade laagjes taart
  6. Nu volgt een belangrijke stap: zodra uit de oven: dek te bovenkant af met een groot nieuw vel bakpapier, en pak een grote snijplank en druk hiermee een paar minuten lang het deeg plat.Vergeet hierbij de hoekjes en randen van de bakplaat niet. Op deze manier vorm je als het ware het deeg al tot een plak die overal even dik is. Keer de bakplaat om en laat het deeg  goed afkoelen op het grote vel bakpapier.
  7. Bekleed de bakplaat opnieuw met een op maat gesneden stuk bakpapier en herhaal al deze stappen met de 2e portie van het beslag.
  8. Terwijl het deeg afkoelt maak je de chocolade-crème: Hak de chocolade in stukjes en smelt au-bain-marie. Laat daarna afkoelen tot lauwe temperatuur. Mix de boter smeuïg met een handmixer.Dobos Torta chocolade laagjes taart
  9. Voeg de cacaopoeder en poedersuiker toe en mix nog 1 minuut door. Voeg vervolgens de vanille essence en de gesmolten chocolade toe en mix nogmaals door.
  10. Dan gaan we nu de taart bouwen: Snijd elke plak deeg in 4 gelijke stukken, trim eventueel de zijkantjes om 8 vierkantjes (of rechthoeken) van identieke grootte te krijgen. Met een spatel smeer je een deel van de chocolade-crème uit op één plakje deeg.Dobos Torta chocolade laagjes taart
  11. Stapel hier een nieuw plakje deeg bovenop, en smeer hier weer een deel van de chocolade-creme op. Ga zo door tot alle plakjes gestapeld zijn, en met het laatste deel van de chocolade-creme besmeer je de bovenkant en zijkanten ook goed in. Laat de taart nu minstens 30 minuten opstijven in de koelkast (of de hele nacht), want zo kun je hem ook beter doorsnijden.
  12. Een half uur vóórdat je de taart gaat serveren, maak je nog de karamel versiering. Want deze wordt ander weer zacht in de koelkast. Dus wacht hier echt mee tot het allerlaatste moment. Voor de karamel smelt je de suiker in een pan. Blijf de pan regelmatig kantelen of doorroeren met een lepel om kristallen tevoorkomen. Dobos Torta chocolade laagjes taart
  13. Zodra de suiker een mooie cognac kleur heeft, haal je deze van het vuur en gebruik een eetlepel om versieringen te maken:  druppels, draden, figuurtjes etc. Laat de karamelversieringen opdrogen op een stukje bakpapier, en versier hier de bovenkant van de taart mee.