Vlees Recepten

Chili con Carne (uit de slowcooker)

In Betty’s Kitchen zijn we groot fan van Tex Mex en traditionele Mexicaanse recepten en dit vleesgerecht is een klassieker die het altijd goed doet op tafel. Chili con carne is een traditioneel stoofgerecht dat uren lang dient te sudderen. En hoe beter dan deze te bereiden in de slowcooker!

Stoofschotel met gehakt en chili peper

Dit overheerlijke gerecht uit de Tex Mex keuken heet chili con carne, vertaald uit het Spaans betekent het chili met vlees. Deze stoofpot wordt gemaakt van vlees, vaak gehakt en/of spek, en wordt op smaak gebracht met chili pepers. Er bestaan heel veel varianten van chili con carne maar dit simpele recept is mijn favoriet. Je kunt hem zowel in een gewone braadpan bereiden, maar ik maakte hem deze keer in de Crockpot. Onderaan het slowcooker recept vind je ook de aanwijzingen om dit recept in een normale braadpan te kunnen maken. Check hier in ieder geval nog veel meer lekkere slowcooker recepten.

Chili con carne uit de crockpot

Chili con carne uit de slowcooker is nog intenser van smaak, dan na een bereiding in een gewone pan. En met een minimale voorbereiding doet de crockpot het werk voor je. Je hebt er voor de rest geen omkijken meer naar. Alleen voor het serveren nog even goed doorroeren en op tafel zetten. Ik maak gekookte rijst of gekookte quinoa voor erbij. En zet kleine schaaltjes op tafel met bijvoorbeeld geraspte cheddar kaas, zure room, mais, avocado (of maak guacamole) en tortilla chips. Zo kan iedereen aan tafel zijn of haar chili con carne toppen met lekkers.


Heb je deze al in huis?

Wil je meer lezen over de Crockpot slowcooker die wij in Betty’s Kitchen gebruiken? Lees hier de review van dit apparaat.


Print

Recept: Chili con Carne (uit de slowcooker)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Chili con carne is een bekend Tex Mex gerecht. Deze stoofschotel met gehakt en chili’s kun je heel eenvoudig in de slowcooker bereiden. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min
  • Cook Time: 6.5 uur
  • Total Time: 0 hours
  • Yield: 46 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: Tex Mex keuken

Ingredients

Scale
  • 500 gram rundergehakt,
  • 1 grote ui,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 1 rode paprika,
  • 1 spaanse peper,
  • 1 groot blik chili bonen (ca 400 gram),
  • 1 klein blik zwarte bonen (ca 200 gram),
  • 1 blik polpa van tomaten (ca 400 ml),
  • 2 theelepels (smoked) paprikapoeder*,
  • 1 theelepel oregano*,
  • 1 theelepel gemalen komijn*,
  • verse koriander,
  • peper & zout.

*TIP: Je kan ook 1 flinke eetlepel taco kruiden uit de winkel gebruiken.

 

Extra:

Instructions

  1. Verkruimel het gehakt boven de slowcooker. Laat het gewoon in de pan vallen zonder verder aan te duwen, zo verkom je dat het letterlijk als 1 dikke plak gegaard wordt in de slowcooker. Je kunt er ook voor kiezen om het gehakt vast vooraf een minuutje aan te bakken in een koekenpan.
  2. Pel en snipper de ui en knoflook. Was de paprika, verwijder de steel en snijd de paprika in blokjes. Spoel de bonen af en laat uitlekken. Was de Spaanse peper, verwijder de steel en eventueel de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
  3. Verdeel de uien, knoflook, paprika en rode peper gelijkmatig over het gehakt. Strooi hier vervolgens de bonen overheen.
  4. Open het blik met polpa di pomodori en giet in een kom. Voeg hier de kruiden aan toe en breng op smaak met peper & zout. Schenk er tot slot 100 ml water bij en roer goed door. Schenk dit uit over de groenten in de crockpot.
  5. Doe de deksel op de slowcooker, zet de cooker in de lage stand en laat sudderen gedurende 6.5 uur.
  6. Serveer de chili con carne direct. Geef er gekookte quinoa of rijst bij. En top af met geraspte cheddar, guacamole of zure room.

Notes

Heb je geen slowcooker in huis?

Bak het gehakt dan rul in een koekenpan. Voeg de ui, knoflook en paprika toe en bak mee gedurende 3 minuten. Schenk de uitgelekte bonen, polpa, kruiden en 250 ml water in de pan en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur en laat gedurende 2 uur zachtjes doorkoken. Check regelmatig of de pan niet ‘droog’ staat.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze chili con carne uit de slowcooker wilt maken!

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Ik had voor mijn verjaardag een slowcooker gekregen en het eerste wat ik ermee gemaakt heb was dit recept, het was heerlijk!

    • Hi Janny,
      nog van harte gefeliciteerd dan! En ik ben blij dat je lekker hebt genoten! Bedankt voor je reactie!

  • Hoi, ik ben dit recept aan het maken. Er staat 2x spoel de bonen af. Moet je misschien met beide soorten bonen iets anders doen? Is het niet zonde de chilibonen af te spoelen, dan spoel je ook de tomatensaus weg. De slowcooker staat aan, ik ben benieuwd! Groetjes, Ingrid-Els

    • Hi Ingrid-Els,

      ik spoel alle bonen altijd van tevoren 1x af (zal het even aanpassen in de tekst). Eigenlijk alle peulvruchten dat uit blik of pot komt.
      Heb jij enkel bonen in tomatensaus dan zou ik deze niet afspoelen.
      groetjes, Betty

  • Hoi Betty, ik ben de Chili nu aan het maken maar moet ik alles in laagjes in de slowcooker laten zitten en hem dan aanzetten of moet alles eerst door elkaar gehusseld worden?

    • Hi Yvonne,
      ik zou hem in laagjes doen zoals beschreven, dan weet ik zeker dat het goed komt.
      Husselen kan ook, maar dan weet ik niet dat al het vlees 'ondergedompeld' is.
      groetjes, Betty

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago