Vlees Recepten

Gevulde uien met gehakt en rijst – Uit de Bijbel van de Turkse Keuken

In de Turkse keuken is men dol op het vullen van diverse soorten groenten met bijvoorbeeld vlees en rijst. En dit kan echt een heel erg smaakvol gerecht worden door de toevoeging van verse kruiden, knoflook en rode peper. Het recept voor deze ‘Sogan Dolmasi” Turkse gevulde uien met gehakt en rijst is afkomstig uit de Bijbel van de Turkse keuken – door Hale Amus. Dit is een verrukkelijk gerecht dat je gewoonweg eens moet proeven!

Over het kookboek ‘de Bijbel van de Turkse keuken’

Ik ben opgegroeid met ‘Balkan Food’ en kwam er na verloop van jaren achter dat veel gerechten hun oorsprong vinden in het Ottomaanse rijk. Veel van deze gerechten kennen we vandaag de dag als de Turkse keuken, maar ook Mediterrane Keuken, Balkan keuken en meer. Toen ik het kookboek De Bijbel van de Turkse Keuken van Halle Amus toegestuurd kreeg, ging er dus een wereld van herkenning voor mij open. Van pita en borek, tot heerlijke linzen soep, maar ook veel gerechten waarbij groenten wordt gevuld met rijst en vlees.

Wat begon als passie – de diversiteit van de Turkse keuken aan het licht brengen – groeide na verloop van tijd uit tot werk. Je hebt misschien niet de kans om het eten dat ik maak te proeven of om een culinaire reis door Turkije te maken, maar ik hoop dat ik met dit boek mijn eten en Turkije dichterbij kan brengen.

– Hale Amus (auteur)



Van Borek tot baklava en van mezze tot pilav

In het kookboek: De Bijbel van de Turkse keuken neemt Halle Amus ons mee op rondreis door de verschillende regio’s van Turkije en de gerechten die hier centraal staan. Alsmede heerlijke en makkelijke basisrecepten om heel veel gerechten mee te verrijken. Van diverse ‘corba’s’ en soepen om je maaltijden mee te beginnen tot kleine ‘mezze’ hapjes en salade om te delen. Gevolgd door authentieke Turkse hoofdgerechten en heerlijke (zoete) nagerechten. Dit boek omvat bijna 500 pagina’s aan geschiedenis, gecombineerd met verrukkelijke bekende en onbekende gerechten uit de Turkse keuken. Dit kookboek is echt een aanrader voor eenieder die hier dol op is, of zich graag meer in wil verdiepen.



Turkse gevulde uien met gehakt en rijst maken

Inmiddels heb ik al verschillende recepten uit de Turkse keuken op de website staan, maar dit recept voor Turkse gevulde uien met gehakt en rijst is een heerlijke toevoeging. En net zoals met veel dingen lijkt het moeilijker dan het is, maar het eindresultaat is een verbluffende maaltijd waar iedereen hier thuis weg van was. Serveer deze ‘Sogan Dolmsi’ (gevulde uien) als mezze hapje of hoofdgerecht met wat brood, Turkse yoghurt en een Turkse herderssalade voor extra groenten. Dus als het jou ook bevalt dan kan ik je deze gevulde paprika’s met rijst en gehakt ook zeer zeker aanraden. En wacht dacht je van de maaltijd afsluiten met een heerlijke Turkse rijstpudding genaamd ‘Sutlac” of een kopje muntthee met baklava? Om vervolgens de ochtend te beginnen met deze Turkse eieren als ontbijt. Dat gaat smullen worden met de Turkse keuken!


Heb jij deze al in huis?

Print

Recept: Gevulde uien met gehakt en rijst (Sogan Dolmasi)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

In de Turkse keuken kom je veel recepten voor gevulde groenten tegen. Deze Gevulde uien en gehakt en rijst heet ‘Sogan Dolmasi’ en is een heerlijke stoofmaaltijd die zowel als mezze (hapjes) of als hoofdgerecht geserveerd kan worden. Lekker met brood en Turkse yoghurt.

Ingredients

Scale
  • 150 gram (baldo) rijst (of gebruik risotto rijst)
  • 78 grote uien, ge
  • 250 gram rundergehakt
  • 60 ml + 2 el zonnebloemolie
  • 1 tomaat
  • 2 teentjes knoflook
  • 15 gram bladpeterselie
  • 1 el. tomatenpuree
  • 2 ½ el. Turkse peperpasta
  • 1 tl. gedroogde munt (of 1 el. verse)
  • 1 tl. pul biber
  • 1 tl. sumak
  • 2 el. roomboter

Extra:

  • bolzeef
  • schuimspaan
  • koekenpan

Instructions

  1. Meng in een ruime kom 150 gram Baldo rijst met ½ tl. zout en 500 ml water. Roer goed door en laat 30 minuten wellen.
  2. Ondertussen kun je alvast de uien pellen. Slechts 1 ui hiervan dien je fijn te snijden. De tomaat dient in kleine blokjes gesneden. Pel de knoflook en pers deze uit. En van de peterselie pluk je de blaadjes en deze hak je fijn.
  3. Giet de rijst af in een bolzeef en spoel na onder stromend water. Laat uitlekken.
  4. Breng een ruime pan met 3 liter water aan de kook. Snijd de overgebleven uien van boven naar beneden voor ongeveer de helft in. Stop ze in het water en kook gedurende 15 minuten. Haal ze met een schuimspaan uit het water en laat afkoelen.
  5. Voor de vulling meng je in een ruime kom de rijst met de fijngesneden ui, rundergehakt, 60 ml zonnebloemolie, de tomaat, knoflook, peterselie, tomatenpuree, 1 el. van de peper pasta, munt, pul biber, sumac, 2 tl. zout en ½ tl. gemalen zwarte peper.
  6. Pel voorzichtig (!) de buitenste lagen van de voorgekookte uien en tot je de kleine middelste delen over houdt.
  7. Verdeel 1 -2 eetlepels vulling over een uienvel en rol de ui er strak omheen. Leg de gevulde uien met de naan naar beneden in een ruime pan. Dek tot slot af met de middelste delen van de ui.
  8. Voor de saus verhit je een koekenpan op middelhoog vuur met de boter en overgebleven 2 el. zonnebloemolie. Voeg de rest van de peperpasta (1 ½ el.) en ¼ tl. zout toe en bak 2 minuten al roerende op het vuur. Neem daarna de pan van het vuur en voeg 350 ml. kokend water toe. Meng het geheel tot een gladde saus.
  9. Schenk de saus over de gevulde uien en breng het geheel aan de kook. Zet dan het vuur laag, plaats de deksel op de pan en laat 40 -45 minuten zachtjes sudderen. Daarna neem je de pan van het vuur en laat nog 15 minuten staan.
  10. Serveer dit gerecht met bijvoorbeeld met Turkse yoghurt en Turks brood.

Afiyet Olsun! (= Eet smakelijk!)


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken deze ‘Sogan Dolmasi’ gevulde uien met gehakt en rijst uit het kookboek ‘De Bijbel van de Turkse Keuken!

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

4 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

5 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

6 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago