Bijgerechten

Caponata – gestoofde aubergines met olijven

Ik heb toch weer een heerlijk recept voor jullie! Caponata is een Siciliaanse aubergine-stoofgerecht met tomaten, olijven, uien en meer. Heerlijk om koud te eten, op een stukje brood, costini of bruschetta Maar warm vind ik hem ook erg lekker voor bij de pasta. Het is een heerlijk vegetarisch groente gerecht waar je gerust een paar dagen van kan kunt smullen, want je bewaart het gewoon in de koelkast.

Siciliaanse Caponata recept

Die Italianen weten wel hoe je groenten in de spotlight moet zetten. Door aubergines te stoven met een beetje azijn en olijven, krijg je een sublieme smaak. Maaar combineer ze tevens met tomaten en andere groenten en je krijgt een heerlijk groente (bij)gerecht dat je vrijwel altijd standaard op tafel mag zetten. Dit Siciliaanse Caponata recept is er inmiddels in honderd verschillende uitvoeringen maar hieronder het recept dat ik graag maak als broodbeleg of voor bij de borrel met crostini en bruschettta .

Nog meer lekkere recepten met aubergines

Niet alleen de Caponata is op en top Italiaans, maar deze Pasta alle Norma is ook een echte klassieker uit Sicilie. Maar je kunt nog veel meer lekkere recepten met aubergines maken. Wat dacht je van deze gepofte aubergine om van te smullen? Of maak deze Turkse aubergines uit de oven klaar! Ook lekker: Sabich! een pita brood met hummus, aubergine en ei! Wist je dat je van aubergines ook een heerlijke romige dip genaamd ‘baba ganoush‘ kunt maken! Eet smakelijk al


Print

Recept: Caponata – gestoofde aubergines met olijven

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een klassiek groente gerecht met gestoofde aubergines, tomaten en olijven. Je kunt het als brood beleg gebruiken of serveren met crostini. Maar het is ook een prima groente bijgerecht voor vlees, vis, pasta en meer. Je kunt het een beetje vergelijken met de Franse Ratatouille, maar dan op en top Italiaans!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 15 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Italiaanse Keuken

Ingredients

Scale
  • 1 aubergine
  • 1 rode ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 teentjes knoflook
  • ½ rode paprika
  • 2 eetlepels rode wijn azijn (30 ml)
  • 2 rijpe (Roma) tomaten
  • ½ tl. gedroogde peterselie
  • ½ tl. gedroogde oregano
  • 6 (groene) olijven, zonder pit
  • 1 tl. kappertjes
  • olijfolie, voor het bakken
  • peper & zout
  • 1 el. suiker (optioneel)

Instructions

  1. Was de aubergine, verwijder de aanzet en snijd het vruchtvlees in blokjes van 2×2 cm. Probeer om niet te grote blokjes te snijden, want die zuigen zich helemaal vol met olie.
  2. Pel de rode ui en snijd in dunne halve ringen. Was de bleekselderij, snijd overlangs in 4 repen en daarna in blokjes. Pel de knoflook en snijd in dunne plakjes. Was de paprika, verwijder de steel en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Was de tomaten, snijd doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokken.
  3. Verhit een flinke scheut olijfolie in de pan en bak hierin de aubergine blokjes rondom aan aan gedurende 5 minuten. Voeg de ui, bleekselderij, knoflook en paprika toe en bak mee gedurende 2 – 3 minuten. Breng deze gestoofde groenten alvast een beetje op smaak met zout en peper.
  4. Blus af met de azijn en laat het geheel even stoven tot de azijn verdampt is.
  5. Dan gaan de blokjes tomaat erbij, samen met de oregano, olijven en kappertjes. Zet het vuur lager en laat de caponata gedurende 20 – 25 minuten zachtjes stoven met de deksel op de pan.
  6. Breng de caponata verder op smaak met zout en peper. Eventueel zelfs een lepeltje suiker als je hem te zuur vindt en serveer dit gerecht direct lauwwarm of afgekoeld

Buon Appetito!

Groetjes, Betty

Notes

LUNCH TIP:

Serveer deze Siciliaanse Caponata stoofschotel van aubergines met crostini of bruschetta en geef er mozzarella of burrata bij. Lepel eerst wat caponata op het broodje en beleg met een beetje kaas. 


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van deze Siciliaanse Caponata. Want deze gestoofde aubergines met olijven zijn gewoonweg verrukkelijk!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Ziet er heerlijk uit!!
    Ik ga het heel snel uitproberen.
    Bedankt voor het recept!

    Ps weet je wat ook zo lekker is met aubergines: melanzane alla parmigiana. Niet echt bikiniproof met al die kaas maar ook zo heerlijk!

    • Ohw das een goed idee! Die heb ik al heel lang niet meer op!
      Groetjes Betty

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago