Ook de kleine dingen in het leven moet je vieren! Nu pak ik natuurlijk maar al te graag elke gelegenheid aan om iets lekker te bakken en dat werd deze keer een chocolade biercake voor echte mannen!
Chocolade Biercake voor échte mannen
Mijn partner Dylan is de afgelopen vier jaren druk in weer geweest met zijn studie Informatica. En nu kunnen we eindelijk vieren dat hij full-time aan het werk gaat. Bij hetzelfde bedrijf waar hij ooit begonnen is als stage opdracht. Blijkbaar vond hij het daar zo leuk dat hij maar meteen even is blijven plakken. Dus, reden voor een feestje, en voor mij vrijbrief om hem en zijn collega’s te trakteren op wat lekkers zoals een lekkere cake. Ik weet ook wel dat ik echt geen doos met knalroze cupcakes op tafel hoef te zetten bij een IT-bedrijf, dus werd het een Chocolade-biercake voor échte mannen!
Chocolade biercake met amber kleurig bier
Het recept komt uit de laatste FoodWeLove Box, en is gemaakt met een flesje Kompaan 58 bier. Een donker amber kleurig biertje die heel ‘hoppig’ smaakt. Uiteraard kun je deze ook vervangen door een ander soort bier hoor. Maar goed, een half flesje verdween in de Chocolade Biercake, en de andere helft verdween bij mij in het keelgat. Mevrouw de pâtissière had immers ook reden genoeg tot een feestje. Oh.. en vrouwen vinden deze chocolade biercake ook lekker hoor!
PrintChocolade Biercake recept
- Prep Time: 15 minutes
- Cook Time: 75 minutes
- Total Time: 1 hours 30 minutes
- Yield: 1 cake 1x
- Category: Cake recepten
- Cuisine: Amerikaanse keuken
Ingredients
- 75 gram roomboter,
- 225 gram (donkere riet) suiker,
- 2 gram zout,
- 2 grote eieren (L),
- 340 gram bloem,
- 8 gram bakpoeder (1 zakje),
- 140 gram pure chocolade,
- 180 gram bier (van Kompaan 58),
- 2 gram zout,
- Cakevorm 22 cm.
Voor de chocolade bovenlaag:
- 100 gram pure chocolade,
- 1 flinke theelepel boter.
Instructions
- Zorg als eerste dat alle ingrediënten op kamer temperatuur zijn. Haal hiervoor alles 30 minuten van tevoren uit de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden / 145 hete lucht. En kwast het cakeblik in met boter, en bekleed met bakpapier.
- Splits de eieren en zet apart. Zeef de bloem met het bakpoeder en zet apart. Klop vervolgens de boter, suiker en zout zacht en romig met een handmixer, dit duurt ongeveer 10 minuten. Smelt ondertussen de chocolade in een pannetje op laag vuur (of au-bain-marie). En klop in een schone kom de eiwitten stijf.
- Spatel de eierdooiers door de botermassa, en spatel hier vervolgens ook het bloem door heen. (Het mengsel kan een beetje korrelig zijn, maar dat komt straks goed) Voeg vervolgens de gesmolten chocolade toe en daarna het bier. Roer het beslag rustig door om te mengen. Vervolgens spatel je alleen nog de stijfgeklopte eiwitten erdoor. (niet meer roeren dan nodig is, anders verliest het beslag zijn luchtigheid.
- Vul het cakeblik met het beslag en bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende 1 uur en 1 kwartier. De cake is gaar als je er een (saté)prikker in steekt, en deze er weer helemaal schoon uitkomt. Laat de cake nog minstens 10 minuten afkoelen alvorens uit de vorm te halen.
- Zodra de cake volledig afgekoeld is, ga je de bovenlaag maken: Smelt de chocolade in een pannetje op laag vuur (of au-bain-marie). Roer daarna de boter erdoor en strijk de chocolade over de bovenkant van de afgekoelde chocolade biercake. Laat deze vervolgens afkoelen en harder worden.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
Bewaartip! Deze chocolade biercake is een paar dagen houdbaar in een luchtdichte trommel. Maar stop hem gerust even in de koelkast als je een wat hardere chocolade bovenlaag wilt hebben.
Chocolove
Ben niet zo dol op bier, maar de combi van bier met chocolade lijkt me een goede manier om er aan te wennen,.
Betina Oostveen
hahaha, goed excuus he 🙂