Print

Chocolade Biercake recept

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: FoodWeLove Box
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 75 minutes
  • Total Time: 1 hours 30 minutes
  • Yield: 1 cake 1x
  • Category: Cake recepten
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 75 gram roomboter,
  • 225 gram (donkere riet) suiker,
  • 2 gram zout,
  • 2 grote eieren (L),
  • 340 gram bloem,
  • 8 gram bakpoeder (1 zakje),
  • 140 gram pure chocolade,
  • 180 gram bier (van Kompaan 58),
  • 2 gram zout,
  • Cakevorm 22 cm.

Voor de chocolade bovenlaag:

  • 100 gram pure chocolade,
  • 1 flinke theelepel boter.

Instructions

  1. Zorg als eerste dat alle ingrediënten op kamer temperatuur zijn. Haal hiervoor alles 30 minuten van tevoren uit de koelkast.  Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden / 145 hete lucht. En kwast het cakeblik in met boter, en bekleed met bakpapier.
  2. Splits de eieren en zet apart. Zeef de bloem met het bakpoeder en zet apart. Klop vervolgens de boter, suiker en zout zacht en romig met een handmixer, dit duurt ongeveer 10 minuten. Smelt ondertussen de chocolade in een pannetje op laag vuur (of au-bain-marie). En klop in een schone kom de eiwitten stijf.
  3. Spatel de eierdooiers door de botermassa, en spatel hier vervolgens ook het bloem door heen. (Het mengsel kan een beetje korrelig zijn, maar dat komt straks goed) Voeg vervolgens de gesmolten chocolade toe en daarna het bier. Roer het beslag rustig door om te mengen. Vervolgens spatel je alleen nog de stijfgeklopte eiwitten erdoor. (niet meer roeren dan nodig is, anders verliest het beslag zijn luchtigheid.
  4. Vul het cakeblik met het beslag en bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende 1 uur en 1 kwartier. De cake is gaar als je er een (saté)prikker in steekt, en deze er weer helemaal schoon uitkomt. Laat de cake nog minstens 10 minuten afkoelen alvorens uit de vorm te halen.
  5. Zodra de cake volledig afgekoeld is, ga je de bovenlaag maken:  Smelt de chocolade in een pannetje op laag vuur (of au-bain-marie). Roer daarna de boter erdoor en strijk de chocolade over de bovenkant van de afgekoelde chocolade biercake. Laat deze vervolgens afkoelen en harder worden.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

 

Notes

Bewaartip! Deze chocolade biercake is een paar dagen houdbaar in een luchtdichte trommel. Maar stop hem gerust even in de koelkast als je een wat hardere chocolade bovenlaag wilt hebben.