Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf gemaakt vele malen lekkerder! Ik geef je dan ook het recept voor zelf vegan falafel balletjes maken, die je overigens gewoon in de koekenpan bakt.
Falafel is een heerlijk vegetarisch alternatief voor gehaktballen, want het hoofdbestanddeel zijn kikkererwten. In Noord-Afrika bijvoorbeeld zijn peulvruchten heel populair onder de lokale bevolking waarvan het overgrote deel vegetarisch is. In Egypte wordt falafel bijvoorbeeld als ontbijt geserveerd, maar in omliggende landen ook gerust als snack, broodbeleg en meer. Onderstaand recept is tevens glutenvrij omdat ik maizena gebruik in plaats van bloem. Je kunt beide opties gebruiken om zelf falafel balletjes te maken, want het vormt een bindmiddel en dat houdt de balletjes mooi bij elkaar. En uiteraard mag een snuf komijn nooit ontbreken bij het maken van vegan falafel kikkererwten balletjes.
Je kunt falafel balletjes eten en serveren in plaats van een stukje vlees. Kikkererwten en peulvruchten over het algemeen bevatten namelijk lekker veel eiwitten en vezels en maakt ze een ideale vleesvervanger. Voor de lunch maak ik regelmatig een wrap of pitabroodjes gevuld met ijsbergsla, komkommer en falafel! Maar wij zetten de balletjes ook regelmatig op tafel als vegetarisch borrelhapje. Het lekkerste is om hier dan een tahin saus bij te serveren, zo doen ze dat in het Midden-Oosten ook. Daarnaast voegt een lekkere pittige salsa van koriander en munt nog meer smaak toe. Uiteraard kan een homemade knoflooksaus natuurlijk ook!
Kun je geen genoegen krijgen van zelf falafel balletjes maken? Je kunt nog veel meer lekkere recepten met kikkererwten maken! Ik denk dat hummus dip misschien wel de meest bekende is! Maar geroosterde kikkererwten uit de oven zijn tevens een heerlijk hartige en voedzame snack! Onze Nanda maakte ook dit vegetarische stoofpotje met kikkererwten en zelf ben ik ook fan van deze couscous met koriander en kikkererwten! P.s Couscous & Falafel zijn ook een gouden combinatie! Geniet er heerlijk van dus!
Je kunt falafal in de supermarkt kopen maar zelf gemaakt is natuurlijk het allerlekkerst! Deze balletjes gemaakt van kikkererwten, koriander en peterselie zijn heerlijk als vegetarische vleesvervanger of als borrelhap. Serveer met een lichte tahin saus en pittige koriander saus voor nog meer smaak!
(*TIP: je kunt 1 el verse kruiden ook vervangen door 1 tl gedroogde variant)
Voor de tahin saus:
Voor de koriander saus:
Extra:
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Heb je gedroogde kikkererwten in huis? Gebruik dan 250 gram en week deze 24 uur van tevoren voor in koud water. Ze zullen zich volzuigen met water en dan kom je ook aan ca 450 gram kikkererwten.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf falafel balletjes wilt gaan maken!
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
Ga jij Sinterklaas vieren en ben je nog op zoek naar een lekker toetje geheel…