Lunch recepten

15x Tosti Recepten uit de pan, grill of oven

Vandaag, 12 april is in Nederland uitgeroepen tot Nationale Tosti Dag! Tosti’s worden ook wel ‘Toasties’ of ‘Grilled Cheese’ sandwiches genoemd in het buitenland en zijn inmiddels wereldwijd geliefd. Ik heb dan ook 15x tosti recepten uit de pan, grill of oven om van te genieten. Van typisch Hollands maar ook Aziatische tot lekker Amerikaans comfortfood.

Wat is een tosti?

Een tosti is een sandwich waarbij je twee sneetjes brood met tussenliggende beleg verwarmd. Dit kan in de koekpan, op een grill of zelfs in de oven. Je kunt werkelijk van alles in een tosti stoppen qua beleg, maar de hoofdmoot is toch wel vaak kaas. Door de warmte zal de kaas gaan smelten en de verbindende factor binnen het brood worden. In Amerika noemt met dit ook wel ‘grilled cheese sandwich‘ maar ze zijn verder ook bekend als ‘Toasties’. Dan heb je ook nog de zogeheten ‘quesadilla‘: een Mexicaanse variant waar een tortilla wrap wordt gebruikt in plaats van een snee brood. En laten we ook de superdeluxe ‘clubsandwiches‘ niet vergeten die hier eigenlijk ook wel bij thuis horen!

Wist je dat een tosti maken perfect is om oud brood op te maken. Je blaaster er letterlijk niet leven in door het te verwarmen. Zelfs uitgeharde sneetjes desembrood kun je gebruiken voor onderstaande tosti recepten maken.


15x Tosti Recepten

(klik op de foto om rechtstreeks naar het recept te gaan)


1. Hollandse tosti

We beginnen dit lijstje met de meest simpele tosti denkbaar, namelijk de ham-kaas! Maar dan wel met een beetje rode pepers een klein kick! Zo’n lekkere typisch Hollandse tosti 🙂


2. ‘Tosti Gado Gado’

Toen ik jaren geleden mijn (deels) Indische man leerde kennen, was dit het broodje dat hij regelmatig voor de lunch at. De liefde voor tosti’s zat er bij ons altijd al in, maar deze Tosti ‘Gado Gado’ met komkommer en pindakaas heeft altijd een speciaal plekje gehad.


3. Tosti met gebraden kalkoen

Tijdens Thanksgiving, Kerst maar ook Pasen komen de (gevulde) kalkoenen regelmatig voorbij in menig huishoudens. Dit is dan ook een tosti recept voor leftover turkey met cranberrysaus en lekker veel kaas!


4. Italiaanse Tosti

Voor een heerlijke Italiaanse tosti mogen mozzarella kaas en tomaten natuurlijk niet ontbreken. We maken de Italiaanse vlag qua kleuren compleet en voegen nog een homemade groene pesto toe! Ja deze Italiaanse golden boy wil je graag je tanden in zetten.


5. Croque Monsieur et Madamme

In het land van de culinaire gastronomie mag je wel verwachten dat een tosti tot een hoger niveau getild wordt. Aldaar wordt een simpele tosti met ham en kaas nog afgetopt met een bechamelsaus – Dit heet een Croque Monsieur – en je kunt er ook nog een gebakken eitje op serveren – dit heet een Croque Madamme. Je vindt een goed recept hiervoor op de website van Rutger Bakt.

Foto door Harold Pereira

6. Clubsandwich met kalkoen en frambozen

Ik vind dat een Clubsandwich stiekem ook bij deze 15x Tosti recepten moet staan. Een Club wordt namelijk ok gemaakt met geroosterd brood en vaak ook met (apart gebakken) warme ingredienten belegd. Deze Clubsandwich met kalkoen en frambozen is een heerlijke traktatie voor de lunch!


7. Spaanse Tosti

Hou jij van Spaanse vleeswaren? Dan is deze Spaane tosti voor jou! Met lekkere pittige chorizo worst en zwarte tappenade mistaat dit misschien zelfs niet als tapas voor de lunch!


8. Pittige Kimchi Tosti

Wist je dat je met gefermenteerde groenten zoals de Koreaanse Kimchi gruwelijk lekkere Kimchi Tosti kunt maken? Je lunch gaat nooit meer hetzelfde zijn als je deze hemelse combinatie met grilled cheese en vleeswaren hebt gemaakt. Pittig, zout, zuur, krokant ineen zodat het vanzelf zoet smaakt. Dit wil je proberen.


9. PB&Banana Tosti

Deze tosti is een geïnspireerd door zanger Elvis Presley. Die hield blijkbaar enorm van een boterham met pindakaas met banaan en zelfs bacon. Dat laatste heb ik echter achterwege gelaten en honing toegevoegd voor een lekker zoetje. Deze Sandwich met PeanutButter & Banana and Honey is favoriet als snack of maaltijd voor het sporten want het geeft lekker veel energie!


10. Tuna Melt

Een Tuna Melt is een heel bekend geroosterd broodje de States. Namelijk met tonijn en heel veel kaas dat op een broodje onder de grill heeft gelegden. Dichtklappen en smullen maar! Onze Nanda maakte tevens een gezonde variatie hierop, maar ik vind dat dit broodje absoluut een plekje verdiend in deze 15x tosti recepten hoor!


11. Appeltaart Tosti

Wist je dat je ook krentenbrood kunt gebruiken voor het maken van tosti’s? Deze appeltaart tosti is namelijk echt een heerlijke traktatie als ontbijt of lunch. Een beetje zoet van smaak dus en met geitenkaas en appels heb je zo een heel bijzondere tosti te pakken!


12. Franse Tosti

Naast de Croque Monsieur en Croque Madamme uit Frankrijk, doet een zachte Franse kaas met fruit het ook prima op een tosti! Ga voor een ‘chevre et poiré’ met tijm en honing. Misschien zelfs een beetje zomers qua gevoel maar geniet er heerlijk van!


13. Clubsandwich met salami en brie

Zodra er club sandwich op de kaart staat in een lunchtentje weet ik vrijwel meteen wat ik ga bestellen. Hiermee hoef je namelijk geen beleg te kiezen, maar krijg je gewoon al het lekkerste beleg op 1 broodje. Dit is er eentje die je heel eenvoudig zelf ook thuis na kunt maken!


14. Custard Toast

Dit is misschien een beetje een vreemde eend in dit rijtje, maar ik vergelijk het maar meer meteen ‘open tosti’ met custard en fruit of chocolade. Heerlijk als toetje of ontbijt te maken. En je mag TikTok’s Custard Toast van mij scharen onder ‘zoete’ tosti hoor.


15. Quesadilla

En tot slot dan de Mexicaanse en TexMex manier om ‘grilled cheese’ te maken: namelijk met een tortilla wrap in plaats van brood. Ze worden in Mexico ‘Quesadilla’ genoemd (want Queso is Spaanse woord voor kaas) en wij hebben verschillende recepten hiervoor op de website staan! Check ze hier allemaal!


Tot zo ver 15x tosti, clubsandwich, quesadilla en meer recepten voor jullie op een rijtje! Ik hoor graag welke van deze bovenstaande recepten jouw favoriet is? En als jij nog meer leuke manieren hebt om oud brood te verwerken tot nieuwe gerechten, dan horen we dat ook graag natuurlijk!

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je een van deze 15x tosti recepten wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

4 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

5 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

6 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

7 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago