Het is weer een #MeatlessMonday en deze vegetarische plaattaart is er eentje die je wilt proeven. Deze Pissaladière met prei en olijven is een heerlijk alternatief op de bekende Franse uientaart en uitermate geschikt voor een borrel of als voorgerecht. Je zet het recept echt binnen een paar minuten al in de oven en je blijft er heerlijk van knabbelen. Wie lust er wel een stukje?

Wat is een vegetarische pissaladière?

Laatst deelde ik al het klassieke recept voor de befaamde Franse uientaart maken die Pissaladière wordt genoemd. Het is een verrukkelijke combinatie van zoete gekarameliseerde uien en zoute anjovis! Maar daar kreeg ik meteen de wedervraag op: wat doe je als je geen anjovis lust? Nou dan maak je gewoon deze makkelijke vegetarische Pissaladière met prei en olijven klaar. Die proeft nog steeds alsof die rechtstreeks uit de Provence streek komt. Tip: probeer ook eens deze versie met courgette en feta.

Nog meer recepten voor plaattaart maken.

Nu is deze Pissaladière met prei en olijven een heerlijke plaattaart om van te genieten. En van dit kaliber hebben wij er nog een aantal van online staan. Maak bijvoorbeeld ook eens deze plaattaart met asperges, tomaat en ricotta kaas. Misschien vind je deze vierkazen quiche met port ook wel wat om uit te proberen. Of ga voor zelf een dunne en krokante flammkuchen maken met spekreepjes en uien. Ook lekker is deze versie met rode bieten en geitenkaas. Dit zijn stuk voor stuk heerlijke gerechten om samen te delen en doen het heel goed tijdens een zonnige voorjaarsborrel! Eet smakelijk!


Print

Pissaladière met prei en olijven

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een heerlijk vegetarisch alternatief voor de franse uientaart, maar dan zonder anjovis! Deze Pissaladière met prei en olijven tappenade zet je in een handomdraai op tafel!

Ingredients

Scale
  • 1 rol koelvers bladerdeeg (ca 270 gram)
  • 1 ei, losgeklutst
  • 100 gram olijventappenade zwarte olijf (potje)
  • 1 kleine prei
  • 1 tl. gedroogde tijmblaadjes
  • peper & zout
  • honing, naar wens

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius (180 hetelucht). Rol het bladerdeeg uit en plaats met bakpapier op een bakplaat.
  2. Snijd met een mesje het deeg in, zo’n 1,5 cm van de rand. Kwast deze in met het losgeklopte ei. Deze rand komt tijdens het bakken mooi omhoog.
  3. Smeer het binnenvak dan weer in met de zwarte olijven tappenade. Probeer hierbij dus echt de buitenrand te mijden.
  4. Snijd de prei in de lengte doormidden en spoel goed uit (ivm zand) onder de kraan. Snijd de prei vervolgens in dunne halve ringen. Verspreid deze over het bladerdeeg, maar zorg dat je binnen de rand van het deeg blijft. Bestrooi met de tijm en breng op smaak met zout en peper.
  5. Schuif de bakplaat in de oven en bak de vegetarische pissaladiere met prei en olijven gedurende 30 minuten gaar.
  6. Haal uit de oven en lepel er naar wens een beetje honing overheen voor het ‘zoetje’. Snijd de pissaladiere in stukken en serveer lauwwarm of afgekoeld.

Eet smakelijk!


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Pissaladière met prei en olijven wilt gaan maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Share
Published by
Betina Oostveen

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago