Als er een bijgerecht is dat met feestjes, verjaardagen en barbecuen geregeld op tafel staat, dan is het wel de huzarensalade. Maar wist je dat deze (maaltijd)salade ook heel eenvoudig zelf te maken is?

Huzarensalade met aardappel en ham

De huzarensalade is in de volksmond beter bekend als Russische salade of een salade met aardappel, vlees en mayonaise. De zilveruitjes zijn voor mij onlosmakend verbonden met deze salade, evenals een kleurrijk garnituur als topping. Als kind zijnde stond deze salade werkelijk tijdens elke feestje of partijtje op tafel en ik vond het dan ook jammer dat dit soort klassieke gerechten op een gegeven moment gewoon verdwenen. Neemt niet weg dat ik af en toe echt trek heb ik de maaltijdsalade met aardappel. En wat blijkt, ook vandaag de dag misstaat hij niet op tafel tijdens barbecue en feestje voor grote groepen. Tijdens de aankomende feestdagen zal de huzaren salade prima nostalgisch dienst doen als bijgerecht in het kerstmenu.

ZURE mini augurkjes van Kesbeke

Breng je huzarensalade op smaak met een gesnipperd sjalotjes en fijngehakte mini augurkjes. Nog beter: gebruik de Amsterdamse mini augurkjes op ZUUR van Kesbeke. Dit Amsterdamse familiebedrijf maakt al 70 jaar diverse tafelzuren en ze zijn het eerste merk dat met augurken op zuur komt in plaats van de standaard zoetzuur. De zure mini augurkjes blijken een goede tegenhanger voor de romige mayonaise en fijne texturen in deze maaltijdsalade met aardappel.


Print

Recept: Huzarensalade

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Als er een bijgerecht is dat met feestjes, verjaardagen en barbecuen geregeld op tafel staat, dan is het wel de huzarensalade. Deze maaltijdsalade met blokjes aardappel, ham en mayonaise kleed je feestelijk aan met gesneden groenten en rauwkost! Heerlijk tijdens feestje met een groene salade en gebraden stuk vlees of kip uit de oven of grill!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 68 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale

  • 500 gram vastkokende aardappelen,
  • 100 gram diepvries doperwtjes,
  • 3 eieren,
  • 200 gram appel,
  • 4 eetlepels Kesbeke Zure mini augurkjes,
  • 1 sjalotje,
  • 250 gr hamblokjes of pekelvlees in stukjes,
  • 4 el (Zaanse) mayonaise,
  • 1 eetlepel Kesbeke grove mosterd,
  • 1 eetlepel natuurazijn,
  • 1 eetlepel gesnipperde bieslook en/of peterselie,
  • snuf peper en zout,
  • 1 romaine sla.

decoratie huzarensalade: kleine blokjes wortel, Kesbeke zilveruitjes, wat extra zure mini augurkjes, blokjes wortel, radijsjes etc.

Instructions

  1. Schil de aardappels en snijd in plakken, reepjes en vervolgens blokjes van max. 2×2 cm. Voeg samen met de doperwtjes in een ruime pan water met een snufje zout. Breng aan de kook en laat samen in 5 minuten gaar koken. Giet af, spoel koud na en giet opnieuw af. Laat daarna uitlekken op een theedoek.
  2. Kook de eieren hard in een steelpannetje gedurende 10-12 minuten. Laat daarna schrikken en goed afkoelen.
  3. Snijd de appel ook in brunoise blokjes van 1×1 cm. Verwijder steel en klokhuis. Dep de Kesbeke Zure mini augurkjes droog en snijd in de lengte doormidden. Vervolgens in kleine plakjes. Pel en snipper tevens de sjalot zeer fijn! Pel 1 van de 3 eieren en hak deze in blokjes.
  4. Stop de aardappels, doperwtjes, appel, augurkjes, sjalot en blokjes ei in een ruime mengkom. Voeg de hamblokjes toe en maak aan met de mayonaise, mosterd, azijn. Breng op smaak met bieslook, peterselie, peper en (weinig) zout. Roer even kort maar goed door, dek af en bewaar in de koelkast tot gebruik (max 2 dagen).
  5. Voor de garnering kun je wortel en komkommer in brunoise blokjes snijden. Vergeet niet een paar zilveruitjes toe te voegen, want dat hoort :-). En wat dacht je van radijsjes speels insnijden of simpelweg in plakjes. Dit alles kun je ook (max 2 dagen) afgesloten in de koelkast bewaren.
  6. Vlak voor het serveren: Pluk de blaadjes van de romaine sla, was en droog deze goed. Rangschik deze over de serveerschaal en schep hier de huzarensalade bovenop. Decoreer de bovenkant met de gesneden garnering. Snijd de overgebleven 2 gekookte eieren in parten en serveer deze bovenop de huzarensalade, desnoods met een extra toefje mayonaise.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je de huzarensalade thuis wilt gaan maken!

Dit artikel betreft een samenwerking met Kesbeke Fijne Tafelzuren. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Hallo,

    Er staat overgebleven eieren wat doe je eerst met de eieren.. Er door heen?

    • Hi Jessica,

      1 van de 3 eieren gaat in blokjes mee door de huzaren. Ik zal dit even duidelijk in de tekst neerzetten.
      Bedank voor je reactie! Groetjes!

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

4 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

5 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

6 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago