Heb jij een zuurdesem starter in huis voor het maken van vers desembrood? Dan zul je ongetwijfeld ook regelmatig wat zuurdesem starter afscheppen. Gooi dit echter nooit weg! Want je kunt er bijvoorbeeld heerlijk platbrood maken met restjes zuurdesem starter. Ideaal voor de lunch, een kleine borrel of als tussendoortje!
Uiteraard kan dat! Je kunt je desem in een schoon potje stoppen en voeden met bloem en water om er uiteindelijk brood van te maken, maar je kunt het ook rechtstreeks in een koekenpan opbakken tot een soort plat broodje. Dit kan al met 1 flinke eetlepel van je desemstarter. Zelf vind ik het fijn om nog wat extra bloem en water aan mijn restje toe te voegen (bijv. 50\50) zodat ik gerust 2 of 3 van deze kleine platbroodjes – die haast op hartige pancakes lijken – te maken. Ze zijn namelijk een supertip voor de lunch of als borrelhapje.
Zelf een zuurdesem starter maken is niet heel moeilijk! Het geheel goed luchtige en levend houden is een ander verhaal. Je zult regelmatig een beetje afschepen en verversen met bloem en water. Maar je afschepsels hoe je eigenlijk nooit weg te gooien want die kun je gewoon opbakken.
Behalve desembrood bakken van je zuurdesem starter, kun je er namelijk ook dit snelle platbrood met restjes zuurdesem starter van maken. Simpelweg uitstrijken en opbakken in een koekenpan en aftoppen met een snufje zout, sesamzaad en andere kruiden naar wens. Ja dit lees je goed: je kunt een kleine hoeveelheid deeg en desem dus gewoon direct opbakken in een pannetje. Eigenlijk doe je hetzelfde bij het maken van andere soorten platbrood en naan. Maar dit desem platbroodje heeft een unieke smaak door het zuur uit de desem en het is echt heel lekker!
In onderstaand recept geef ik je 3 variaties en voorbeelden voor het maken van platbrood met restjes zuurdesem starter. Elk op smaak gebracht met een beetje zout en een andere kruiden mengsel. Maar hierbij kun je ook verrukkelijke toppings serveren. Wat dacht je bijvoorbeeld van puntjes platbrood te serverenmet hummus? Dit zet ik gerust als borrelhapje op tafel. Of maak een pittige versie met gebakken ei en sriracha en serveer dit als lunchgerecht? Je kunt echt alle kanten op met dit recept en het is een heel leuk en lekker alternatief voor een boterham. En je kunt je restje desem ook gebruiken om deze hartige aardappel pancakes te gaan maken. Nooit meer zuurdesem starter weggooien dus!
Extra:
Eet smakelijk!
Variatie recepten:
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van dit platbrood met restjes zuurdesem starter. Het is echt een geweldig manier om desem starter op te maken en op te bakken.
Hoewel de zomer officieel nog moet beginnen zijn wij in april en mei verwend met…
Vandaag blaast onze Koningin Maxima maar liefst 54 kaarsjes uit!! Deze feestelijke dag moeten we…
Ik heb toch weer een heerlijk recept voor jullie! Caponata is een Siciliaanse aubergine-stoofgerecht met…
Als er een ingrediënt is dat menig harten sneller doet kloppen dan is het wel…
Het is weer een #MeatlessMonday dus zet je bijvoorbeeld dit vegetarische wokgerecht met teriyaki saus…
Geef mij een blikje croissantdeeg en ik maak er gerust heerlijke croissantwafels van . Deze…