Als er een recept is dat ik graag in het weekend maak, dan zijn het wel muffins. Want hoe lekker is het om te genieten van een kopje thee of koffie met wat lekkers. Deze zachte baksels zijn niet zo heel zoet van smaak, maar zitten wel boordevol fruit. Ga lekker aan de slag met het maken van deze ‘Blueberry Muffins’ ofwel muffins met blauwe bessen.

Altijd muffins met blauwe bessen maken

Ik heb altijd wel een doosje met blauwe bessen in de vriezer liggen. Heel handig om s’ochtends in de smoothie te stoppen. Maar heel handig om a la minute deze muffins met blauwe bessen te maken voor onverwachte visite, voor de lekkere trek of een lazy weekend ontbijt. Ik moet je wel vast waarschuwen: hier blijf je van eten!

Muffins vs Cupcakes

Wist je dat er wel een daadwerkelijk verschil zit tussen cupcakes en muffins? Cupcakes worden namelijk gemaakt van zoet cakebeslag, het zijn dus mini-cakejes in een vormpje. Maar muffins hebben meer weg van kleine zoete broodjes. Tevens worden muffins traditioneel enkel met plantaardige olie bereid en niet met boter, zoals bij cupcakes wel het geval is. Ze krijgen hierdoor wel een heerlijk smeuig mondgevoel en dat maakt deze blueberry muffins dan ook onweerstaanbaar. Zeker als je er ook nog de kruimeldeeg topping bovenop doet!

Engelse vs. Amerikaanse muffins

Muffins zijn lang niet zo zoet als cakejes en muffins worden in Amerika dan ook gerust als ontbijt genuttigd. In Engeland worden muffins juist weer met gist bereid, waardoor Britse muffin nog meer op een broodje lijken. Ze worden daar dan ook graag geserveerd tijdens de afternoon tea. Ga je overigens liever voor een gezondere muffin variant? Check dan ook deze ontbijtmuffins met havermout en blauwe bessen! En wat dacht je van heerlijke ‘blueberry pancakes‘ als (weekend) ontbijt?


Print

Recept: Muffins met blauwe bessen (Blueberry Muffins)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Een super lekker blueberry muffins recept met ingrediënten die je waarschijnlijk standaard al in huis hebt! Maak eens muffins met blauwe bessen voor het weekend ontbijt, voor bij de koffie of thee, of serveer tijdens afternoon tea.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 40 minuten
  • Yield: 12 stuks 1x
  • Category: High Tea
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram suiker
  • snufje zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eieren
  • 250 ml melk
  • 120 ml plantaardige olie
  • 1 tl .vanille
  • 200 gram (diepvries) blauwe bessen

 

Voor de kruimeltopping:

  • 75 gram bloem
  • 60 gram suiker
  • ½ tl. kaneel
  • 70 gram roomboter, gesmolten

 

Extra:

  • Muffin tray voor 12 muffins,
  • bakspray.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius (200 hete lucht). Spray een muffintray in met bakspray. Was de blauwe bessen en laat uitlekken of eventueel ontdooien.
  2. Meng het zelfrijzend bakmeel, suiker, zout en kaneel in een kom. Voeg hier de uitgelekte bessen aan toe en roer om zodat alle bessen bedekt zijn met bloem. Zet apart.
  3. Kluts in een tweede kom de eieren met de melk, olie en vanille tot het licht gaat schuimen. Roer hier  vervolgens het bloemmengsel doorheen. Schep het muffin beslag, met behulp van een ijs-scoop,  in de muffinvormpjes.
  4. Smelt dan de boter voor de topping. Meng in een kommetje de bloem, suiker en kaneel door elkaar en giet hier beetje bij beetje de gesmolten boter bij. Roer steeds los met een vork. Verkruimel de topping over de vormpjes en schuif de tray daarna de oven in. Bak de blueberry muffins in 20-25 minuten gaar.
  5. Laat de muffins na het bakken nog 5 minuten in de vorm zitten en haal daarna uit de vorm en laat koelen op een rooster. Deze muffins met blauwe bessen zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn van binnen.

Eet smakelijk!

 

Groetjes, Betty

Notes

Deze muffins zijn ideaal om in te vriezen (maximaal 3 maanden), maar zorg dat ze dan wel goed afgekoeld zijn en verpak in een luchtdicht zakje.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze muffins met blauwe bessen! Eet smakelijk!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Cinnabons uit de slowcooker

Dit is het seizoen van de slowcooker en ik heb een heerlijk zoet recept om…

3 dagen ago

Erwtensoep (uit de slowcooker)

Er gaat geen winter voorbij, zonder dat er minstens een keer erwtensoep op tafel staat!…

4 dagen ago

Tex-Mex Burrito Bowl met gehakt en quinoa

De dinsdag wordt in de volksmond ook wel 'Taco Tuesday' genoemd. Verwijzend naar een makkelijke…

6 dagen ago

Geroosterde spruitjessalade met zoete aardappel

Ook in de winter serveren wij salades! Maar dan wel een goedgevulde geroosterde spruitjessalade met…

7 dagen ago

Zelf pepernoten (kruidnoten) bakken

Denk je aan Sinterklaas, dan denk je ongetwijfeld ook aan pepernoten.. of kruidnoten.. wacht even,…

1 week ago

Wat is Thanksgiving Day en waarom wordt het gevierd?

Het is vandaag de 4e donderdag van November en dan wordt in Amerika Thanksgiving gevierd!…

2 weken ago