Winterse gerechten staan veelal bekend als pure comfortfood! Van gestoofd vlees, dikke sauzen, romige purees’ en meer! Deze ovenschotel met lamsvlees en aardappel puree is echt een aanrader voor koude dagen. Na een hap wil je het liefst in je bord springen en je compleet onderdompelen in die smaakvolle en hartige weldaad van dit gerecht bekend als ‘shepherds pie’.
Dit is een traditioneel Brits recept waar je echt alle kanten mee uit kunt. ‘Shepherds pie‘ of ‘cottage pie‘ wordt van oudsher gemaakt met restjes vlees en groenten dat je omhanden hebt. Het heerlijke gebakken of gestoofde vlees wordt bedekt met een laag aardappelpuree en vervolgens afgebakken in de oven. Je kunt deze ovenschotel met lamsvlees en aardappel dus zo magertjes of bomvol maken als je zelf wilt. Als je nagaat dat het van origine een plattelands gerecht is om van weinig iets speciaals te kunnen maken, dan zit je eigenlijk altijd wel goed. De groenten die meegebakken worden kun je natuurlijk ook nog volop mee variëren, dus maak gerust je groentelade van de koelkast eens leeg. Ik heb in ieder geval twee mooi variaties voor je op de site staan.
Ik heb eerder al eens het recept en video voor het maken van ‘cottage pie‘ gedeeld op de site. Het gerecht reffereert naar de ‘cottage’ waar het personeel van Engelse landhuizen woonden en waar de keuken sober was. Er werd ook regelmatig met restjes vlees gekookt dus werd dit met de ‘cottage pie‘ even extra lekker geserveerd. In mijn recept gebruik ik rundergehakt in combinatie met wortels, champignons en tomaat, waardoor het een vrij goedkoop recept wordt. In onderstaand recept voor ‘sheperds pie‘ doe ik echter een ode aan de schapenherders van het platteland. Maak een heerlijke ovenschotel met gestoofde lamsschenkel met wortel, doperwtjes, rozemarijn en tijn en dus weer die toplaag van aardappelpuree. Je begrijpt dus waarom voor velen ‘cottage pie‘ en ‘shepherds pie‘ eigenlijk als een en hetzelfde gerecht worden gezien. Maar het laat voor een ieder wel ruimte over om te variëren dus met wat je net om handen hebt. Hier op Betty’s Kitchen website zijn het dus twee best verschillende recepten en smaaksensaties geworden.
Ziet deze ‘Shepherds Pie‘ er niet overheerlijk uit? Zo lekker zacht van smaak! Maar uiteraard heb ik naast deze ovenschotel met lamsvlees en aardappel nog veel meer lekkere ovenschotels om van te smullen! Zo is deze tartiflette met kaas, spek en uien een echte Franse wintersport klassieker, maar zeker een aanrader tijdens koude winterse dagen! Mijn familie maakt van oudsher ook een laagjes ovenschotel van plakjes aardappel, gehakt en aubergines, iets zegt me dat jij deze ‘musaka’ ovenschotel ook heel fijn gaat vinden! Ga jij liever voor vegetarisch? Dan is deze ovenschotel met gnocchi en raapstelen ook een aanrader! Ook lekker: check hier 10x recepten met stoofvlees maken!
Een traditioneel Brits recept waar je echt alle kanten mee uit kunt. Shepherds pie of cottage pie wordt van oudsher gemaakt met restjes vlees en groenten die je omhanden hebt. Het heerlijke stoofvlees wordt bedekt met een laag aardappelpuree en afgebakken in de oven. Je kunt deze ovenschotel maken met bijvoorbeeld lamsschenkel of lamsschouder. Maar ook lams- of rundergehakt of zelfs kippenvlees. Varieer er lekker op los dus!
Voor de aardappelpuree:
Extra:
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Je kunt in dit recept zowel verse kruiden gebruiken, maar ook gedroogde kruiden, net wat je op voorraad hebt. De vuistregel is dat 1 el verse fijngehakte kruiden staat aan 1 tl gedroogde variant.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze ovenschotel met lamsvlees en aardappelpuree, ook wel ‘Shepherds Pie’ genaamd.
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…