Zelf boterkoek maken is zo gemakkelijk! Je hebt er slechts een paar ingredienten voor nodig en het is ook nog eens typisch Hollands! Ter variatie maakte ik deze boterkoek met gember en citroen en dat bleek een super lekker recept!

Variatie recept boterkoek met gember en citroen

Het basisrecept voor boterkoek maken staat al een aantal jaar op deze website en is dan ook perfect om zelf nog extra smaakmakers aan toe te voegen. Zo bedacht ik een boterkoek met gember en citroen die lekker fris van smaak wordt en een mooi contrast bieden tegen het ‘vettige’ mondgevoel van boterkoek. En dat maakt hem echt zo ontzettend lekker! Doordat ik ook nog wat pecannoten door het beslag kneed wordt het beslag iets luchtiger en zachter van textuur. Hier stuitte ik bij toeval op en was blij verrast. Inmiddels is deze variant van boterkoek maken een van mijn favorieten geworden en dat komt juist door die uitgesproken smaakmakers van citroen en gember! Maak hem zelf ook eens klaar en ik hoor graag of jij er ook zo’n fan van bent! Ook lekker: binnenkort komt hier het recept voor boterkoek met witte chocolade online!

Nog meer bakrecepten met citroen

Ik ben echt dol op de frisse smaak van citroen en gebruik het dan ook regelmatig in mijn bakrecepten! Het biedt een mooi contrast voor suiker. Naast deze boterkoek met gember en citroen kun je dan ook aan de slag met deze ovenpannenkoek met citroen voor het ontbijt! Maar deze vegan lemon bars met kokos zijn ook een aanrader! En wat dacht je van deze klassieker: de citroen kwarktaart?! Mijn foodievriendinnetje Jadis is dol op koken met citroen en bedacht een heerlijk recept voor citroen tartelettes! Speciaal voor Pasen ging ik zelfs aan de slag met deze paas croissants met lemon curd. Dat wordt dus lekker smullen van nog veel meer bakrecepten met citroen!


Print

Recept: Boterkoek met gember en citroen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Zelf boterkoek maken is zo gemakkelijk! Je hebt er slechts een paar ingredienten voor nodig en het is ook nog eens typisch Hollands! Ter variatie maakte ik deze boterkoek met gember en citroen en dat bleek een super lekker recept!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 35 minuten
  • Yield: 16 stuks 1x
  • Category: koekjes
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 250 gr bloem
  • 200 gr (witte) basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1 biologische citroen
  • 1 eetlepel citroenrasp uit een potje *
  • 4 bolletjes stemgember op siroop
  • 60 gram pecannoten
  • 225 gr KOUDE roomboter
  • beetje koffiemelk (of losgeklopt ei), om te bestrijken

(* of gebruik 2 tl citroen essence uit een flesje)

Extra:

  • Keukenmixer met deeghaak
  • boterkoek bakblik 23 cm
  • OF gebruik een springvorm met doorsnede 22 – 24 cm

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden (200 hetelucht). Gebruik je een springvorm en geen boterkoekvorm? Bekleed dan de bodem met bakpapier. Zet apart.
  2. Stop de bloem en suiker in de mengkom van de mixer Voeg het zout toe. Rasp de schil van de citroen en voeg deze, samen met de citroenrasp uit het potje, ook toe. Hak de stemgember helemaal fijn en voeg deze ook toe. Snijd de boter in blokjes en voeg tevens toe. Plaats de deeghaak en mix de ingrediënten op lage stand tot een kruimelig deeg. Zet daarna de snelheid van de machine hoger en kneed door tot een samenhangende bal ontstaat.
  3. Geen keukenmixer in huis? Kneed alle ingrediënten snel met de hand samen tot een samenhangend deeg. Werk snel want je handen warmen de boter ook op.
  4. Druk het boterkoek deeg evenredig uit in de boterkoek vorm. Gebruik desnoods de bolle kant van een lepel om je te helpen glad te strijken, met name langs de rand.
  5. Trek met een vork strepen en vervolgens een ruitjespatroon over de bovenkant van het deeg. Bestrijk vervolgens de bovenkant met koffiemelk.
  6. Plaats de bakvorm op een rooster in het midden van de oven en bak 15-17 minuten goudbruin en gaar.  Laat daarna de boterkoek in de vorm, op een rooster buiten de oven, volledig afkoelen. Voor het serveren snijd je hem in 16 smalle punten, vierkantjes of zelfs ruitjes. Hou de porties klein want boterkoek vult echt goed.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als deze boterkoek met citroen en gember wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

7 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago