Pizza Recepten

Plaatpizza met prosciutto met olijven

De volgende keer dat je trek krijgt in pizza, kan ik je deze plaatpizza met prosciutto ham en olijven aanraden. Ham en kaas zijn altijd een goede combinatie, maar al helemaal op een pizza! Lekker met olijven en rucola sla maakt dit een heerlijk pizza met rauwe ham om te delen!

Wat is prosciutto ham?

Prosciutto betekent letterlijk ‘ham’ in het Italiaans. Veelal wordt hierbij de gekookte versie bedoeld en die is te vergelijken met onze gekookte achterham. Maar er is ook een prosciutto crudo en dat is de rauwe variant ham die heerlijk zacht en delicaat van smaak is. Lekker om bijvoorbeeld rauw op de borrelplank te serveren of om stukken meloen heen te wikkelen, maar dus ook lekker voor op een pizza. Omdat het een rauwe ham betreft mag je er zelf voor kiezen of je deze meebakt in de oven met de bodem. Of … dat je de ham na het afbakken pas bovenop de pizza drapeert en dus rauw serveert. Wat jij wilt en lekker vindt! Alleen nog even aftoppen met verse rucola en je kunt gaan genieten!

Nog meer pizza’s met vlees toppings

Naast deze plaatpizza met prosciutto crudo ham heb ik nog meer pizza’s met diverse vlees topping voor jullie op de site staan. Jullie hoeven je geen moment te vervelen met bijvoorbeeld deze pizza rolls met parmaham en mozzarella. Of ga voor een groentepizza met spianata romana, dat is ook een heerlijke vleeswaren uit Italie. Tijdens een zomerse borrel is deze pizza met tonijn en ui een aanrader en zo tik je meteen die 1x vis per week af! En als je pittige salami in huis hebt dan maak je deze pizza met salami en courgette! Ik denk dat jullie inmiddels wel snappen dat pizza’s mijn ultieme guilty pleasure zijn 🙂


Print

Recept: Plaatpizza met prosciutto met olijven

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

De volgende keer dat je trek krijgt in pizza, kan ik je deze plaatpizza met prosciutto ham en olijven aanraden. Ham en kaas zijn altijd een goede combinatie, maar helemaal op een pizza! Lekker met olijven en rucola sla maakt dit een heerlijk pizza om te delen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min + 60 min rijzen
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 90 minuten
  • Yield: 1 rechthoekige bakplaat 1x
  • Category: Pizza
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale

Voor het pizzadeeg:

  • 1 zakje gedroogde gist (ca. 7 gram)
  • 300 gram bloem
  • 100 gr maismeel
  • 1 theelepel zout
  • 250 ml lauwwarm water
  • 2 eetlepels olijfolie

Toppings:

  • 1 portie tomatensaus voor op de pizza
  • 90 gram Prosciutto Crudo (rauwe ham)
  • 1 bol mozzarella (125 gram)
  • handjevol  zwarte olijven
  • handje rucola sla
  • verse oregano

Instructions

  1. Als eerste ga je aan de slag met het maken van vers pizzadeeg. Volg hiervoor dit recept voor zelf pizzadeeg maken en laat het deeg als 1 bol rijzen gedurende 45 minuten in een afgedekte kom.
  2. De tussentijd kun je ook alvast gebruiken om de homemade tomatensaus voor op de pizza te maken.
  3. Bekleed een grote diepe en rechthoekige bakplaat met bakpapier en plaats hier het gerezen pizzadeeg op. Druk het met de handen uit tot de randen van de plaat en ook goed in de hoekjes. Druk met je vingers over het gehele deeg zachtjes kleine putjes, maar laat van de randen 1-2 cm vrij. Deze zullen dan ook mooi opbollen in de oven. Laat het deeg nu op de bakplaat rusten gedurende 15 minuten.
  4. Lepel de tomatensaus over het pizzadeeg en smeer uit met de bolle kant van de (saus)lepel. Zorg ervoor dat je ongeveer 1 voor de rand vrij laat van saus.
  5. Scheur  de mozzarella in stukken en verdeel over de saus heen. Scheur de ham in lange stukken verdeel over de plaat heen. Bestrooi tot slot met de olijven.
  6. Bak de plaatpizza in de voorverwarmde oven gedurende 15 minuten. Na afloop verdeel je er alleen nog wat rucola overheen, snijd in vierkantjes en serveer direct!

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met dit recept voor plaatpizza met prosciutto ham en olijven.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

Vandaag blaast onze Koningin Maxima maar liefst 53 kaarsjes uit!! Deze feestelijke dag moeten we…

4 dagen ago

Lamsvlees curry met kokos en kaneel (Gulai Domba)

Als je denkt aan een Indonesische curry dan is de Rendang waarschijnlijk het meest bekend.…

5 dagen ago

Snijbonen in kokosmelk (Buncis Lodeh)

Bij Indonesische gerechten denk je al gauw aan rijst met een kip gerecht of een…

6 dagen ago

Pizza Bianca met artisjokken en ham

Wil je eens wat anders dan pizza met tomatensaus? Beleg dan eens je pizza met…

7 dagen ago

Spelt salade met gegrilde radijs

In de lente schijnt een heerlijk zonnetje door de ramen en dat is voor mij…

1 week ago

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

4 weken ago