Het is weer een Meatless Monday en vandaag staat dit vegetarisch Mexicaans stoofpotje bomvol groenten op het menu! Denk jij bij stoofpotjes ook meteen aan draadjesvlees? Maar wist je dat je ook heerlijke vegetarische stoofpotjes kunt maken, bijvoorbeeld dit kleurrijke Mexicaans stoofpotje vol groenten en vitaminen? Probeer het eens uit en je zult blij verrast worden!

Vegetarische recepten uit de Mexicaanse keuken

De Mexicaanse keuken staat bekend om zijn kleurrijke vleesgerechten: burrito’s, fajita’s, taco’s, ik noem maar iets… Kijk maar eens naar deze heerlijke gerechten die Betty eerder bereidde: Taco’s met gehakt en mais, Quesadillas met chorizo (mjam!) of deze Nachos met gehakt uit de oven. Maar ook is het verwerken van bonen heel gebruikelijk in de Mexicaanse en Tex Mex keuken. Dat leent zich dus ook als een prima voedzaam en vegetarisch alternatief, want bonen zijn eiwitrijk en bevatten veel vezels. Ze komen dan ook heel goed tot hun recht in dit Mexicaanse stoofpotje vol groenten om van te smullen.

Ik serveerde tortilla wraps bij het stoofpotje, die we in kleine stukje scheurden en in de saus doopten. Maar ne kunt ook aan de slag met het zelf maken van tortilla chips. Lekker crunchy en ideaal voor met je handen te eten:) Als je dat lekkerder vindt, of voor de variatie, kun je bijvoorbeeld ook rijst koken of stomen om bij het Mexicaans stoofpotje vol groente te serveren! En geef je toch liever de voorkeur aan een stoofpotje met vlees en bonen? Dan is deze chili con carne een absolute aanrader! Buen Provecho!


Print

Recept: Mexicaans stoofpotje vol groenten

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Het is weer een Meatless Monday en vandaag staat dit vegetarisch Mexicaans stoofpotje bomvol groenten op het menu! Denk jij bij stoofpotjes ook meteen aan draadjesvlees? Maar wist je dat je ook heerlijke vegetarische stoofpotjes kunt maken, bijvoorbeeld dit kleurrijke Mexicaans stoofpotje vol groenten en vitaminen? Probeer het eens uit en je zult blij verrast worden!

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 3 porties 1x
  • Category: Hoofdgerecht met groente
  • Cuisine: Mexicaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 150 gram zwarte bonen
  • 150 gram mais
  • 2 wortels
  • 1 groene paprika
  • 2 tomaten
  • 2 uien
  • 3 mediumgrote aardappels
  • 1 groentebouillonblokje
  • 2 el. tomatenpuree (70 gram)
  • Blik tomatenblokjes (400 ml.)
  • 2 teentjes knoflook
  • Verse gember (zo’n 3 cm.)
  • 2 tl. gemalen komijnzaad
  • 2 tl. paprikapoeder
  • Chilipoeder naar wens
  • Jalapeño peper(s) naar wens
  • 3 wraps
  • Zout en peper
  • 2 el. kokosolie om te bakken

Instructions

  1. Gebruik je gedroogde zwarte bonen? Laat deze dan eerst 4 uur weken en daarna 1,5 uur gaarkoken. Ik gebruikte deze dus ‘s ochtends vroeg stond bij mij al een pannetje te weken in de keuken. Als je al gare zwarte bonen gebruikt (bv. uit pot of blik), kun je deze stap overslaan.
  2. Begin met het snijden en schillen van alle groenten. Snij de gember en knoflook heel fijn. Snij de uien en paprika fijn, de wortels in plakjes, de tomaten in blokjes, schil de aardappels en snij deze ook in blokjes.
  3. Verwarm 2 el. kokosolie op laag vuur in een hapjespan en voeg de gember en knoflook toe. Voeg ook de gemalen komijnzaad en paprikapoeder toe en roer alles goed door elkaar. Als het goed is komen er nu al heerlijke geuren uit je pan! Voeg na ongeveer een minuut de uien en paprika toe en bak tot de ui glazig wordt.
  4. Voeg de tomatenpuree toe aan de pan en bak even mee. Voeg vervolgens de fijngesneden tomaten, de tomatenblokjes, 400 ml. water, het groentebouillonblokje, de aardappels en wortels toe en breng het geheel aan de kook. Laat het stoofpotje 20 minuten zacht doorkoken.
  5. Voeg na de 20 minuten de gare zwarte bonen en mais toe en kook nog 5 minuten zachtjes mee. Verwarm ondertussen de wraps alvast volgens de gebruiksaanwijzing. Snij de Jalapeño peper(s) in dunne plakjes als je deze erbij wilt serveren.
  6. Proef het stoofpotje en voeg naar smaak zout, peper en chilipoeder toe.
  7. Serveer het stoofpotje met de Jalapeño peper(s) eroverheen gestrooid en de wraps ernaast.

Eet smakelijk! Liefs, Nanda

Notes

Het vegetarische stoofpotje is geheel glutenvrij. Maar let op: de meeste tortilla wraps zijn niet glutenvrij, dus zorg dat je de juiste in huis haalt bij een gluten intolerantie of allergie.

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago