Bijgerechten

Platbrood (Lavash) – slechts 3 ingredienten

Dit platbrood is zo gemakkelijk om te maken, dat je dit waarschijnlijk elke dag wel bij je maaltijd kunt serveren. Het is een simpel dun platbrood dat met volle yoghurt wordt gemaakt. Het lijkt qua textuur dan ook een beetje op een tortilla wrap of Indiase naan.

Lavash platbrood maken met slechts 3 ingrediënten

Met slechts 3 ingrediënten kan iedereen zich hier aan wagen. Er komt geen oven aan te pas, maar je bakt dit platte brood gewoonweg in de koekenpan. Voor de liefhebber geef ik je er ook een sesam-tijmolie bij om het lavash platbrood mee in te kwasten. Dit geeft zoveel meer smaak en zorgt er voor dat het brood lekker buigzaam wordt. (Heerlijke wraps mee maken dus!) Platbrood wordt in zoveel landen gemaakt en heet overal een beetje anders – denk bijvoorbeeld aan Indiase Naan – maar het is vooral een easy peasy bijgerecht voor heel veel recepten. Daarnaast zijn er ook platbroden die enkel met bloem, water en zout worden gemaakt, maar ik vind je toevoeging van yoghurt (dat tevens water bevat) een hele fijne en maakt het brood iets eiwitrijker.

Pita broodjes en platbrood zoals deze lavash komen veelvuldig terug in Midden-Oosterse keukens. Bekijk hier bijvoorbeeld 15x gerechten uit de Egyptische keuken voor nog meer inspiratie.

Waar eet je Lavash platbrood bij?

En als je dan heerlijk vers gebakken lavash platbrood hebt gemaakt wil je dit natuurlijk meteen opeten. Wij serveren dit brood gerust met heerlijke kikkererwten dips zoals hummus, maar ook aubergine dip ‘baba ganoush‘. Maar het is ook heel lekker met muhammara dip van walnoten en paprika, of uitgehangen Labneh Yoghurt dip. Daarnaast kun je dit Lavash platbrood ook prima serveren met een portie gyros er in gewikkeld, of zelfs gevuld met falafel, rauwkost salade en knoflooksaus. Vind je zelf brood maken leuk? Check hier maar liefst 20x recepten voor zelf brooddeeg maken.


Print

Recept Platbrood (Lavash) – slechts 3 ingredienten

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit platbrood is zo gemakkelijk om te maken, dat je dit waarschijnlijk elke dag wel bij je maaltijd kunt serveren. Het is een simpel dun platbrood dat met bloem, volle yoghurt en zout wordt gemaakt. Het lijkt qua textuur dan ook een beetje op een tortilla wrap of Indiase naan.

Ingredients

Scale

Ingrediënten Lavash platbrood:

  • 300 gram bloem
  • 250 ml. yoghurt
  • 1 tl. zout

Ingrediënten sesam-tijmolie:

  • 60 ml. extra vierge olijfolie
  • 1 el. gedroogde tijm
  • 75 gram sesamzaad, geroosterd in een pan
  • 1 tl. chili vlokken of ‘crushed’ chili’s
  • 1 tl. grove zoutvlokken (bijv Maldon)
  • 2 tl. geroosterd komijnzaad (optioneel)

Instructions

  1. Vul het glazen potje met alle ingrediënten voor de sesam-tijmolie en schud goed door elkaar. Zet daarna apart.
  2. Voor het deeg meng je de bloem, yogurt en zout in een kom door elkaar, totdat je een zach en soepel deeg hebt. (Mocht je het deeg niet meteen gebruiken, dan kun je deze in bakpapier inpakken en maximaal 1 dag in de koelkast bewaren.)
  3. Verdeel het deeg in 10 – 12 porties, ter grootte van een golfbal.  Rol deze balletjes zo dun mogelijk uit op een met bloem bestoven ondergrond. Het deeg moet zo flinterdun zijn, zodat de bloem gaar is voor het brood aanbrandt.
  4. Verhit de koekenpan op middelhoog vuur, en bak het broodje aan één kant, tot het opgeblazen is. Dit duurt ongeveer 1 minuut. Draai het broodje daarna om en bak de andere kant ook gedurende 1 minuut.
  5. Haal het broodje uit de pan en kwast de bovenkant in met de sesam-tijmolie. Ga zo door tot alle broodjes gebakken zijn, en stapel ze op op een bord. Zo blijven ze langer warm.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Lahmacun is geen platbrood :) lahmacun is een dunne deegbodem met een dun laagje gehaktvulling. Dit soort brood lijkt nog het meest op lavaş .

    • Hi Eslem,

      I bedankt voor de tip, ik heb dit recept uit een kookboek van Annabel Langbein. Maar misschien bedoelde zij dan ook Lavash ipv Lahmacun.
      Ik pas het recept bij deze op de site aan.

      Groeten,
      Betty

  • Ziet er lekker uit, ga ik ook proberen. Het rare is wel dat de lavas die ik bij onze Turkse bakker haal weer anders is. Het is groot, ovaal, en plat maar wel nog zo dik dat het gevuld is met zacht wit brood. De buitenkant is knapperig. Ook zit er sesamzaad op en tijdens de ramadan is er ei op gesmeerd. Het is heerlijk!

  • Hi, heb je voor thee lepel zout zo'n maatlepel gebruikt? Dan weet ik de juiste hoeveelheid, ik ga het op de grillpan bakken. Lekker!

    • Hi Carla,
      ik gebruik zowel maatlepels als gewone koffielepels door elkaar. Die zijn bij mij dezelfde verhouding.
      Succes!

  • hoelang kan je het bewaren? en hoe? en de laatste vraag hihi kan je ze ook invriezen?? en zijn echt overheerlijk.....

    • Hi Jacqueline,

      als je ze goed laat afkoelen, kun je ze in een (hersluitbaar) zakje stoppen en max 2 dagen bewaren in de koelkast.M
      Maar je kunt ze ook meteen invriezen. Laat alleen wel in de koelkast of op het aanrecht ontdooien.
      (let op, ik vind ze dan wel een klein beetje droger)

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

7 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago