Bijgerechten

Baechu Kimchi (met Chinese kool)

In de Koreaans keuken is er 1 gerecht dat standaard terug komt. Ik heb het over kimchi! Dat zijn groenten die gefermenteerd worden in een sausje van o.a. zout, vissaus, knoflook, gember en Gochugaru (gedroogde Koreaanse chilipepers) en dat veelal als bijgerecht geserveerd wordt. De versie met Chinese kool (Baechu kimchi) is ronduit de bekendste Koreaanse kimchi en ik heb nu een super snelle en eenvoudig recept voor je.

Wat is Beachu Kimchi met Chinese kool?

Jullie weten inmiddels als dat wij thuis grote fan zijn van Koreaanse Kimchi maken en zo’n 2 liter pot wordt vrijwel elke 2 weken hier in elkaar gezet. Deze bevat namelijk meerdere groente soorten zodat je bij elke hap iets anders proeft. Maar de liefhebben kan natuurlijk ook een kimchi enkel met Chinese kool maken natuurlijk. Deze wordt dan ‘Baechu Kimchi’ genoemd en kun je maken van hele bladeren maar ook van in vierkantjes gesneden kool. Hoewel je normaliter de gedroogde Koreaanse rode pepers Gochugaru gebruikt om kimchi te maken, kun je ook gaan voor een snelle versie met kant en klare Gochujang rode peper pasta! Zo zet je in een handomdraai een weckpot kimchi in elkaar.

Nog meer lekkere recepten met kimchi maken

Naast deze Baechu Kimchi met Chinese kool kun je ook een snelle kimchi maken met bijvoorbeeld komkommers als basis – deze heet dan Oi Kimchi. Of ga voor een kimchi van enkel radijsjes – dit heet dan Kkakdugi kimchi. Of ga voor een typisch Nederlandse groente zoals witlof en maak deze ‘polder kimchi’. Serveer je kimchi als groente bijgerecht voor de lunch of avondeten. Het is een prima manier om extra groenten en probiotica binnen te krijgen. Check hier maar liefst 10x recepten en (lunch)tips om met kimchi te maken.

Print

Recept: Baechu Kimchi met Chinese kool

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Maak eens Kimchi van Chinese kool en serveer als pittig groente bijgerecht voor de lunch of diner. Deze Baechu Kimchi is misschien wel de meest bekende kimchi en ik heb een versimpelde versie die je eenvoudig zelf maakt. Daarna hoeft hij slechts 2 weken te ‘rijpen.en is je Kimchi met chinese kool klaar voor gebruik.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 1 uur + 2 weken rijpen
  • Total Time: 0 hours
  • Yield: ca 11,5 liter pot 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Koreaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 grote Chinese kool (ca 1 kilo gram)
  • 2% zeezout (ca 20 gram)
  • 3 eetlepels Gochugang Koreaanse peper pasta
  • 50 gram wortel
  • 2 bosuien
  • 2 el. lichtbruine basterd suiker
  • 2 el geraspte knoflook
  • 2 el geraspte gember
  • 2 el. vissaus

Extra:

  • fijne rasp (bijv. microplane)
  • steriele inmaakpot 2 liter
  • wegwerp handschoentjes (horeca)

Instructions

  1. Halveer de Chinese kool, laat de aanzet er aan spoel de bladeren goed uit onder de koude kraan om evt. zand te verwijderen. Leg de helften plat neer en snijd in de lengte in  3 – 4 repen. Draai daarna een kwartslag en snijd repen van 3 cm dikte. Het zullen haast vierkantjes kool worden. Verplaatst de kool naar een (of twee) ruime mengscha(a)l(en), bestrooi met 2% zout en laat 15 minuten staan.
  2. Maak de bosui en wortel schoon. Rasp de wortel fijn boven de kool. Snijd de bosui in dunne plakjes en strooi over de kool.
  3. Voeg de Gochujang, suiker, knoflook, gember en vissaus toe. Trek nu handschoenen aan en kneed licht (lees: masseer) alles zachtjes maar goed door elkaar. Laat daarna de kom 60 minuten staan tot het geheel begint te slinken en er vocht vrijkomt.
  4. Stop nu steeds een handje van de kimchi in de weckpot. Druk tussendoor steeds goed aan. Vul de pot echter niet tot de rand, hou iets van 4-5 cm vrij ivm gasvorming en uitzetten. Wat je eventueel over hebt stop je dus in een 2e pot(je). Maak de bovenrand van de weckpot(ten) goed schoon met keukenpapier.
  5. Sluit vervolgens de pot(ten) en laat de kimchi gedurende 7 -10 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Laat dagelijks de overdruk ontsnappen door de pot even te laten ‘sissen’ en druk daarna met een lepel de groenten goed naar beneden in het vocht. Door het fermentatie proces en het zout zal er steeds meer ‘vocht’ in de pot komen. Begin na 7 dagen met proeven, vind je de smaak goed verplaats dan de pot naar de koelkast want daar blijft hij weken tot maanden houdbaar.

Eet smakelijk!

Notes

In dit recept gebruik ik reeds klare Gochujan rode peper pasta. Je kunt er ook voor kiezen om gemalen gedroogde Koreaanse Gochugaru chilipepers te gebruiken alleen dien je er dan nog een ketan rijstmeel papje bij te maken om het geheel in te dikken. Neem hiervoor een kijkje bij deze recept bescrhijving. 


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van deze Koreaanse Baechu Kimchi met Chinese kool!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Pumpkin Pancakes

Het is het seizoen van de pompoen dus wij sluiten deze week af met een…

13 uur ago

Komkommer Salade met Gerookte Zalm en Roomkaas

Kun je momenteel geen komkommers meer in de schappen vinden? Deze zomer gaan de komkommer…

2 dagen ago

Iers Sodabrood

Op 17 Maart is het St. Patricks Day en als er een gerecht is dat…

4 dagen ago

Aziatische salade met tofu en zoete aardappel

Voor de Meatless Monday van vandaag werd ik geïnspireerd door de Aziatische keuken. Ik maakte…

5 dagen ago

Caponata – gestoofde aubergines met olijven

Ik heb toch weer een heerlijk recept voor jullie! Caponata is een Siciliaanse aubergine-stoofgerecht met…

1 week ago

Soto Madura (Indonesische soep met rundvlees)

Nu de dagen weer kouder aan het worden zijn, staan bij ons de maaltijdsoepen weer…

1 week ago