Gevogelte Recepten

Spaanse ovenschotel met kip en chorizo

Bij dit gerecht moet ik meteen aan mijn laatste vakantie in Spanje terugdenken. In diverse tapas barretjes stond gebakken chorizo op het menu. En de kippenpootjes heb ik ook vaak genoeg afgekluifd. Maar de combinatie van de worst met kip is nog beter! Dus bij deze het recept voor een Spaanse ovenschotel van kip met chorizo uit de oven!

Spaanse ovenschotel van kip en chorizo maken

Nu we lekker wat meer zomerse dagen op ons bordje krijgen ontstaat ook de wil om lekker zomers te gaan koken. Recepten die je doen verlangen naar de zomervakantie of met goede herinneringen. Uitgebakken chorizo is echt een van mijn favoriete tapas recepten. En gecombineerd met kipkluifjes of drumstick, paprika en zwarte olijven heb je echt alle smaken van Spanje in een gerecht! Deze Spaanse ovenschotel met kip en chorizo is gerecht dat je makkelijk kunt voorbereiden en savonds hoeft het alleen eventjes de oven in om compleet af te maken. Maar heerlijk om op tafel te zetten als een groep vrienden komt eten, puur omdat de geur en smaak je dus meevoeren naar Spanje.

Nog meer gerechten voor bij de Spaanse ovenschotel

Serveer deze Spaanse ovenschotel kip met chorizo met bijvoorbeeld (stok)brood, want dan kun je lekker de saus op deppen. Maar dit gerecht is ook ideaal om te serveren met gekookte rijst of gebakken aardappeltjes uit de oven. De bekende tapa: patatas bravas mag natuurlijk ook! Overigens is de combinatie van kip en chorizo ook echt een aanrader bij het maken van Paella. Zoek je er nog een lekker en typisch Spaans nagerecht bij? Ga dan aan de slag met het maken van de zwart gebakken Basque Burnt Cheesecake. Of een zachte en zoete flan met karamelsaus. Ben jij ook grote liefhebber van de Spaanse keuken? Check dan hier een compleet Spaans weekmenu om dat vakantiegevoel lekker in huis te halen!


Print

Recept: Kip met chorizo uit de oven

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Serveer de Spaanse ovenschotel met bijvoorbeeld brood- zo kun je lekker in de saus dippen. Of maak, zoals ik,  gebakken aardappeltjes erbij. Dit recept is ook erg lekker met rijst.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: SPaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 chorizo worst (ca 200 gr)
  • 8 drumsticks (met vel)
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 3 rode uien
  • 6 knoflooktenen
  • 250 gram champignons
  • 1 blik gepelde tomaten (400 ml)
  • 150 ml port of sherry
  • 1 el verse peterselie
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 100 gr Kalamta zwarte olijven

Extra:

  • Braadpan
  • ruime ovenschaal.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hetelucht). Vet de ovenschaal in met olijfolie en zet apart.
  2. Snijd de uiteindes van de chorizo en snijd de worst vervolgens in dunne plakjes. Verhit een hapjes- of stoofpan op hoog vuur en bak hierin de chorizo in 3 minuten krokant. Schep de chorizo uit de pan en zet apart.
  3. Bak in het achter gebleven bakvet de drumsticks rondom bruin gedurende 6-8 minuten op middelhoog vuur. Blijf regelmatig keren.
  4. Was ondertussen de paprika’s, verwijder de steel en zaadjes en snijd het vruchtvlees in grove blokjes. Pel de uien en snijd in kwarten. Pel de knoflook en snijd overlangs door de helft. Boen de champignons schoon en snijd in kwarten. Schep de drumsticks uit de pan en verspreid deze in een diepe ovenschaal.
  5. Voeg nu desnoods nog een eetlepel olijfolie toe aan de pan (als deze te ‘droog’ is), en bak hierin de  paprika’s, uien, knoflook en champignons rondom gaar in 5 minuten.
  6. Pureer de tomaten uit blik met een pureestamper in een kom (of gebruik hiervoor je handen) en voeg toe aan de pan met groenten. Schenk de Port of sherry erbij in de pan. Breng op smaak met de peterselie, tijm, gerookte paprikapoeder, peper en zout en laat de saus een paar minuten doorkoken.
  7. Voeg tot slot de chorizo weer toe aan de saus. Verwijder de pit uit de olijven en snijd ze in doormidden en voeg ook toe aan de saus. Roer het geheel om en giet de saus over de drumsticks in de ovenschaal. Plaats de ovenschaal op een rooster net onder het midden van de oven en bak de Spaanse ovenschotel gedurende 30-40 minuten gaar.
  8. Versier de ovenschaal enkel nog met wat blaadjes rucola en serveer de rest van de rucola erbij aan tafel.

Buon appetito!

Notes

Dit gerecht kan ook gemaakt worden met een hele kip. Vervang de drumsticks dan door een hele kip, bak deze rondom aan in de pan, en stop een gehalveerde rode uit IN de kip. Maak de saus volgens de rest van de stappen, en serveer deze in, op en om de kip in de ovenschaal. De baktijd wordt dan echter 50-60 minuten.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met dit recept voor een Spaanse ovenschotel van kip en chorizo uit de oven.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

7 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago