Ben jij wel eens op wintersport in Oostenrijk geweest? Dan heb je ‘Kaiserschmarren’ ongetwijfeld al eens gegeten :-). Deze bekende Oostenrijkse gescheurde pannenkoek is de perfecte lunch tijdens het skiën of snowboarden. Maar ook thuis in Nederland kun je zo nog even lekker genieten van een echte zoete klassieker als lunch of zelfs als ontbijt!

De Oostenrijkse gescheurde pannenkoek

Pannenkoeken komen er in vele vormen en maten. De Nederlandse pannenkoeken zijn over het algemeen heel dun en worden niet gezoet. Maar in Duitsland en Oostenrijk worden de pannenkoeken veelal gezoet met suiker en vanille. Het maakt ze echt nog lekkerder, en zeker na een ochtend skieen kun je wel een goede portie eiwitten en suikers gebruiken om je daarna weer de piste op te begeven. Niet voor niets zijn ‘Kaiserschmarren’ zo’n geliefd Oostenrijkse gerecht voor de lunch. Deze gescheurde pannenkoek wordt traditioneel geserveerd met poedersuiker en appelmoes. Maar voor een winterse twist serveer ik er ook nog cranberrysaus bij. Heb jij wel eens kaiserschmarren gegeten?

Specialiteiten uit Oostenrijk Tirol

Onze Nanda ging vorig jaar op vakantie naar Oostenrijk en schreef een complete travelblog over de Oostenrijkse keuken en zijn specialiteiten. Uiteraard kwamen deze Kaiserschmarren hier ook in voorbij, want ze zijn onlosmakend verbonden met het Tiroler gebied! Omdat het gebied o.a. grenst aan Duitsland en Italie kenmerkt deze lokale keuken zich vaak door deze keukens. En het beslag voor Kaiserschmarren heeft dan ook erg veel weg van de ‘German’ pancake die in Amerika weer een grote hit is onder de naam Dutch Baby pancake.


Recept video: Kaiserschmarren maken

SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen


Print

Recept: Kaiserschmarren maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

‘Kaiserschmarren’ is een bekend Oostenrijkse gerecht. Deze gescheurde pannenkoek met poedersuiker en appelmoes is de perfecte lunch tijdens het skiën of snowboarden. Maar ook thuis in Nederland kun je zo nog even lekker genieten van een echte zoete klassieker als lunch of zelfs als ontbijt! 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 15 minuten
  • Yield: 12 personen 1x
  • Category: Lunch
  • Cuisine: Oostenrijkse keuken

Ingredients

Scale

Voor het Kaiserschmarren beslag:

  • 3 eieren
  • 100 ml melk
  • 60 gr bloem
  • 20 gr suiker + extra
  • 1 tl vanille extract
  • 0.25 tl zout
  • 30 gr roomboter
  • 30 gr rozijnen

Voor erbij:

Extra:

  • medium koekenpan
  • 2 spatels (of gebruik 2 vorken)

Instructions

  1. Kluts de ei met de melk in een kom. Voeg vervolgens de bloem, 20 gr suiker, vanille en zout toe. Klop het geheel goed door tot een klontvrij beslag.
  2. Verwarm een (kleine) koekenpan op medium vuur. Smelt hierin de roomboter en giet vervolgens het Kaiserschmarrn beslag er in. Bestrooi met de rozijnen. Dek vervolgens de pan af met een deksel en laat in 4-5 minuten de onderkant stollen.
  3. Steek een spatel onder de pannenkoek en wip hem overal een beetje los. Draai vervolgens om en plaats weer de deksel op de pan. Laat deze kant gedurende 2 minuten stollen.
  4. Gebruik daarna 2 spatels om de pannenkoek in kleine stukjes te hakken. Voeg een extra eetlepel suiker toe en schep om gedurende 1 minuut terwijl de suiker kristalliseert.
  5. Schep de Kaiserschmarren uit de pan op een diep bord. Bestrooi met wat poedersuiker en geef er appelmoes of zelfs cranberry compote bij. Serveer direct!

Mahlzeit!

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met Kaiserschmarrn maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

7 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago