In Betty’s Kitchen zijn wij dol op koekjes recepten en het leek ons thuis dan ook leuk om aan de slag te gaan met de oer-Hollandse ‘Bokkepootjes’ maken. Want wie houdt er niet van een zacht koekje met botercreme en chocolade. Perfect voor bij de koffie, een verjaardag of gewoon voor de lekkere trek!

Zelf bokkepootjes maken

Deze oer-hollandse amandelkoekjes bestaan uit 2 amandel-meringues met daartussen een vanille botercreme. Meringues zijn een soort schuimpjes die letterlijk smelten op je tong. Als je daarna de uiteinden van de langwerpige koekjes in gesmolten pure chocolade dipt en laat drogen krijg je een smakelijk koekje dat qua uiterlijk veel lijkt op een bokkepootje. Het is een koekje waar je wel een beetje tijd en moeite in moet stoppen maar dan heb je ook echt wat. En het leuk is: als je ze zelf maakt, dan kun je de bokkepootjes zo groot of zo klein spuiten als je zelf wilt.

Het recept voor deze bokkepootjes maken is afkomstig uit het nieuwe 50x Koekjes bakboek van Laura’s Bakery Een must-have voor grote en kleine koekenbakkers. Lees hier de review van dit verrukkelijke bakboek.

Nog meer recepten uit Laura’s Bakery

De heerlijke bakblog Laura’s Bakery is een grote favoriet van mij en mijn kids. Wij maken geregeld de bakrecepten van Laura en hebben ook aardig wat kookboeken (lees: bakboeken) van haar in huis. Enkele van onze favoriete recepten uit Laura’s Bakery zijn dan ook:

Voor het geval je dus nog veel meer lekkers wilt gaan maken, veel bakplezier gewenst in ieder geval!


Heb je deze al in huis?


Print

Recept: Bokkepootjes maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

De Hollandse klassieker ‘Bokkepootjes’ is een favoriet koekje van velen! De zachte amandelschuimpjes worden gevuld met een laagje vanille botercreme en vervolgens worden de uiteinden in pure chocolade gedipt. Wist je dat je bokkepootjes heel eenvoudig zelf kunt maken?

Ingredients

Scale

Voor het Bokkepootjes beslag:

  • 3 eiwitten (ca 90 gram in totaal)
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram amandelmeel
  • 25 gram bloem
  • 50 gram amandelschaafsel

Voor de creme + dip:

  • 50 gram roomboter (ongezouten), op kamertemperatuur
  • 120 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 12 el ongeklopte slagroom
  • 150 gram pure chocolade

Extra:

  • keukenmixer met garde
  • spatel
  • spuitzak
  • rond spuitmondje 1 cm doorsnede
  • bakpapier
  • au-bain marie

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius (165 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Voeg eiwitten en fijne kristalsuiker toe aan de mixer en klop deze stijf.
  3. Voeg dan het amandelmeel en bloem toe en spatel deze voorzichtig door de eiwitten. Je wilt het mengsel zo luchtig mogelijk houden.
  4. Plaats ronde mondje in de spuitzak en schep hier het schuimmengsel in. Spuit hier langwerpige schuimpjes van zo’n 9 cm lengte van. Je hebt totaal 24 schuimpjes nodig om 12 stuks bokkepootjes te maken.
  5. Bestrooi vervolgens de schuimpjes met amandelschaafsel. Wrijf die schaafsel tussen je vingers iets fijnes voordat jet het er over heen strooit.
  6. Bak de schuimpjes in 20 minuten gaar in het midden van de oven. Haal na het bakken de plaat uit de oven en laat volledig afkoelen.  Daarna trek je voorzichtig de schuimpjes pas van de plaat af en sorteer je deze in setjes van 2 in gelijke grootte.
  7. Voor de creme mix je boter, poedersuiker, vanille-extract en slagroom (in de mixer) tot een romig geheel. Doe dit ook in een spuitzak(je). Knip het puntje an de spuitzak (of gebruik een kleine spuitmond) en spuit een dun laagje creme op de platte kant van de helft van de schuimpjes. Plaats de overige schuimpjes hier bovenop (met de platte kant) en druk voorzichtig aan.
  8. Leg de bokkepootjes op een ruim bord en plaats in de koelkast. Ondertussen smelt je ⅔ van de chocolade au-bain marie. Haal de kom van de pan met water en voeg de rest van de chocolade toe. Roer goed door total alles gesmolten is.
  9. Haal de bokkepootjes uit de koeling en dip de uiteindes in de chocolade. Plaats ze vervolgens op een vel bakpapier en laat afkoelen en uitharden. Daarna kun je er lekker van gaan genieten.

Eet smakelijk!

Notes

Bewaaradvies: je kunt de bokkepootjes circa 1 week in een trommel bewaren. Let op: de schuimpjes zelf kunnen wel iets zachter worden door het vocht uit de creme. Invriezen wordt niet aangeraden.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze oer-Hollandse Bokkepootjes of een van Laura’s andere koekjes recepten wilt gaan maken.

Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.comMocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

4 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

5 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

6 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

7 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago