Print

Recept: Bokkepootjes maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

De Hollandse klassieker ‘Bokkepootjes’ is een favoriet koekje van velen! De zachte amandelschuimpjes worden gevuld met een laagje vanille botercreme en vervolgens worden de uiteinden in pure chocolade gedipt. Wist je dat je bokkepootjes heel eenvoudig zelf kunt maken?

Ingredients

Scale

Voor het Bokkepootjes beslag:

  • 3 eiwitten (ca 90 gram in totaal)
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram amandelmeel
  • 25 gram bloem
  • 50 gram amandelschaafsel

Voor de creme + dip:

  • 50 gram roomboter (ongezouten), op kamertemperatuur
  • 120 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 12 el ongeklopte slagroom
  • 150 gram pure chocolade

Extra:

  • keukenmixer met garde
  • spatel
  • spuitzak
  • rond spuitmondje 1 cm doorsnede
  • bakpapier
  • au-bain marie

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius (165 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Voeg eiwitten en fijne kristalsuiker toe aan de mixer en klop deze stijf.
  3. Voeg dan het amandelmeel en bloem toe en spatel deze voorzichtig door de eiwitten. Je wilt het mengsel zo luchtig mogelijk houden.
  4. Plaats ronde mondje in de spuitzak en schep hier het schuimmengsel in. Spuit hier langwerpige schuimpjes van zo’n 9 cm lengte van. Je hebt totaal 24 schuimpjes nodig om 12 stuks bokkepootjes te maken.
  5. Bestrooi vervolgens de schuimpjes met amandelschaafsel. Wrijf die schaafsel tussen je vingers iets fijnes voordat jet het er over heen strooit.
  6. Bak de schuimpjes in 20 minuten gaar in het midden van de oven. Haal na het bakken de plaat uit de oven en laat volledig afkoelen.  Daarna trek je voorzichtig de schuimpjes pas van de plaat af en sorteer je deze in setjes van 2 in gelijke grootte.
  7. Voor de creme mix je boter, poedersuiker, vanille-extract en slagroom (in de mixer) tot een romig geheel. Doe dit ook in een spuitzak(je). Knip het puntje an de spuitzak (of gebruik een kleine spuitmond) en spuit een dun laagje creme op de platte kant van de helft van de schuimpjes. Plaats de overige schuimpjes hier bovenop (met de platte kant) en druk voorzichtig aan.
  8. Leg de bokkepootjes op een ruim bord en plaats in de koelkast. Ondertussen smelt je ⅔ van de chocolade au-bain marie. Haal de kom van de pan met water en voeg de rest van de chocolade toe. Roer goed door total alles gesmolten is.
  9. Haal de bokkepootjes uit de koeling en dip de uiteindes in de chocolade. Plaats ze vervolgens op een vel bakpapier en laat afkoelen en uitharden. Daarna kun je er lekker van gaan genieten.

Eet smakelijk!

Notes

Bewaaradvies: je kunt de bokkepootjes circa 1 week in een trommel bewaren. Let op: de schuimpjes zelf kunnen wel iets zachter worden door het vocht uit de creme. Invriezen wordt niet aangeraden.