Het is weer Meatless Monday dus ik trakteer jullie op een overheerlijk vegetarisch recept om deze week goed te beginnen! Aangezien de boerenkool volop in het seizoen is maakt ik een romige, vegetarische boerenkool risotto. Lekker met tuinerwten en cheddarkaas.

Boerenkool risotto is winterse comfortfood

Deze boerenkool risotto is een perfecte combinatie van pure comfortfood en seizoensgroenten die passend bij de winter. En het is nog eens een heerlijke mediterrane twist die je aan de boerenkool geeft! Bovendien zit boerenkool bomvol vitamine C dus dat geeft een extra boost aan je weerstand op deze donkere dagen.

Boerenkool zonder stamppot

Waar de meeste mensen boerenkool met name verwerken in stamppot, verwerk ik deze gezonde seizoensgroente vooral in alles behalve stamppotten! Daar zijn we hier bij Betty’s Kitchen dol op! Dus daarom probeer ik hier zoveel mogelijk alternatieve gerechten mee te verzinnen. Maak bijvoorbeeld ook eens deze boerenkool cake met halloumi of ga voor deze boerenkool quiche met cranberry compote. Maar deze eenvoudige doordeweekse pasta met boerenkool is ook het uitproberen waard! Geniet van deze veelzijdige wintergroente!


Print

Recept: Boerenkool risotto met erwtjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze vegetarische rijstschotel is nog het beste te omschrijven als een boerenkool risotto met erwtjes. Met de oer-hollandse boerenkool geef je zo een Hollandse twist aan een Italiaanse klassieker zoals risotto!

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 2 personen
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht

Ingredients

  • 130 gram risotto rijst
  • 50 gram boerenkool
  • 1 witte ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gram verse tuinerwten (bv. uit de vriezer)
  • 50 gram cheddarkaas (blokje)
  • 2 el. pompoenpitten
  • 30 gram walnoten (ongeroosterd en ongezouten)
  • 1 ½ groentebouillonblokje
  • Olijfolie om te bakken
  • Peper en zout

Instructions

  1. Breng 750 ml. water aan de kook en los de bouillonblokjes hierin op. Snij de ui heel fijn en pers de knoflook alvast uit. Rasp de cheddar alvast met een grove rasp. Breek de walnoten tot kleine stukjes. Rooster samen met de pompoenpitten lichtbruin in een droge koekenpan op laag vuur. Schud regelmatig zodat de noten en pitten niet aanbranden.
  2. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een ruime pan op middelhoog vuur. Bak de ui hierin totdat hij glazig wordt. Voeg vervolgens de knoflook toe en de risotto rijst. Schep goed door elkaar en bak een minuutje mee zodat de olie in de rijst trekt.
  3. Voeg vervolgens een scheut bouillon toe. Zodra dit is opgenomen door de rijst voeg je een nieuwe scheut toe. Dit herhaal je totdat de bouillon bijna op is. Dan voeg je de rauwe boerenkool en erwten toe. Roer goed door en verwarm mee met de laatste bouillon.
  4. Roer de cheddarkaas door de risotto. Serveer met de pompoenpitten en walnoten eroverheen verdeeld.

Eet smakelijk! Liefs, Nanda

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze boerenkool risotto wilt maken!

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

FRANKRIJK Weekmenu

We zijn alweer beland bij een van de laatste landen weekmenu van deze zomervakantie. Verblijf…

2 dagen ago

Stokbrood met chocolade (Le Goûter)

Vandaag een simpele snack recept waar mijn kinderen dol op zijn! Het bestaat uit slechts…

5 dagen ago

10x Recepten met ‘Hot Sauce’

Dit weekend lopen de temperaturen hoog op! Maar hou jij wel van lekker warm en…

1 week ago

THAILAND weekmenu

Blijf jij deze zomervakantie ook vertoeven in Nederland? Dan neem ik je elke week mee…

1 week ago

10 x IJskoffie en Koffiecocktails recepten

Kun je deze zomer wel wat verkoeling gebruiken? Of ben je gewoonweg een enorme liefhebber…

2 weken ago

Koken met de Airfryer: écht gezonder of vooral handig?

De airfryer: dat kekke keukenapparaat dat belooft alles krokant én gezond te maken. Geen geknoei…

2 weken ago