Baklava is bij velen bekend als een zoete versnapering uit het Midden-Oosten. Maar wist je dat de doordrenkte basbousa griesmeelcake een goede tweede keus is? Tijdens de vakanties naar Egypte is het steevast een van mijn favoriete keuzes voor bij een kopje thee, maar je maakt deze griesmeelcake ook heel eenvoudig zelf klaar.
Basbousa is een doordrenkte cake gemaakt van o.a. griesmeel en amandelmeel. Ik ken het gebakje met name uit de Egyptische keuken, waar er soms ook gerapte kokos aan wordt toegevoegd. Maar Basbousa bestaat ook onder andere namen in de landen er omheen, zoals Besboussa, Revani of Namoura. Het klassieke kenmerk is het ruitjespatroon waarin de cake wordt gesneden en daarnaast worden de stukken ook vaak gedecoreerd met een hele amandel bovenop. Na het bakken wordt hij overgoten met suikerwater met o.a. citroensap en oranjebloesem water, waarna de cake zich volzuigt en heerlijk ‘plakkerig’ en zoet wordt. Daarnaast valt de cake door de korrelige structuur echt heerlijk uit elkaar op de tong.
Bij ons thuis zijn de meningen verdeeld over baklava. Ik vind het een erg lekker dessert of klein gebakje. Maar als je niet zo van krokant filodeeg houdt dan zijn deze zachte cruffins met pistachenoten een aanrader! In de Balkan heb ik meerdere malen deze ‘hemelse tongetjes’ bij de koffie geserveerd gekregen en in Egypte raakte ik verslingerd aan de kleine Gorayeba koekjes met ghee en met een nootje bovenop. En wist je dat je Budapest niet om de met chocolade gelaagde ‘Dobos Torta’ kunt? In dit lijstje met 15x gerechten uit Egypte kom je ook meerdere gebakjes en lekkernijen uit Arabische landen, zoals dus ook deze baklava met pistachenoten.
Bakrecept voor Egyptische basbousa semolina cake. Een doordrenkte griesmeelcake met amandelen, kokos, suikersiroop met citroen en oranjebloesemwater. Wordt veelal bij de thee geserveerd met baklava, ghorayebah koekjes en meer.
Voor de griesmeelcake:
Voor de suikersiroop:
Extra:
Eet smakelijk!
In dit recept gebruik ik amandelen voor vetten en smaak. Maar je kunt gerust varieeren en bijvoorbeeld ook pistachenoten of zelfs walnoten gebruiken in dit recept.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van dit recept voor basbousa griesmeelcake.
De zomer is in aantocht dus ook de ontbijtjes moeten er een beetje tropisch uit…
Vier de zomer met deze hummus bowl met zoete aardappel! Top af met jouw favoriete…
Frankrijk is natuurlijk het land voor wijnliefhebbers. Maar ze maken er ook een andere spraakmakende…
Steak tartaart of Steak tartare is een voorgerecht met rauw vlees en rauw ei. Je…
Ben je nog op zoek naar een lekker recept met wafels van croissantdeeg? Combineer het…
Deze risotto met komkommer, munt pesto en granaatappelpitjes is heerlijk fris. Waar risotto voor mij…