Deeg recepten

Zelf Grissini maken (soepstengels)

Je kent ze vast wel: de Italiaanse soepstengels die ‘grissini’ worden genoemd. Met dit recept maak je een bakplaat vol XXL stengels voor bij soep, of als borrelhapje om te knabbelen. Met maar liefst 3 verschillende toppings wordt zelfs grissini maken erg leuk en lekker!

Italiaanse ‘grissini’ soepstengels maken

Het recept voor zelf grissini maken heeft wat weg van zelf witbrood of pizzadeeg maken. Deze lange krokante broodsticks zijn ideaal om als voorafje te serveren, als borrelhap of bijgerecht voor een kop soep. Samen met dochterlief maakte ik een hele bakplaat vol en daar hebben we echt 3 dagen van gesnoept. Aanrader dus met de zomerse avonden in het verschiet. Voor het bakken top je het deeg af met bijvoorbeeld grof zeezout, sesamzaadjes of tijm en rozemarijn. Maar je kunt natuurlijk elke gewenste topping die je wilt gebruiken. Hoe dan ook: dit wordt lekker knabbelen van soepstengels!

Nog meer bijgerechten voor een kopje soep

Of je nu gaat voor kant-en-klare soepstengels uit de winkel of aan de slag met zelf grissini maken… deze broodsticks zijn ook heel goed in spek te wikkelen. Rauwe hammen kun je gewoon koud er omheen serveren. Maar je kunt ook grissini met spek in de oven bakken. Voor bij een kom soep zijn deze broodjes met ei ook een aanrader! Daarnaast vindt ik deze trio van bruschetta ook op en top zomerse borrelhapjes. Geniet er van!


Print

Recept: zelf Grissini maken (soepstengels)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Je kent ze vast wel: de Italiaanse soepstengels die ‘grissini’ worden genoemd. Met dit recept maak je een bakplaat vol XXL stengels voor bij soep, of als borrelhapje om te knabbelen. Met maar liefst 3 verschillende toppings wordt zelfs grissini maken erg leuk en lekker!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min + 1 uur en 20 minuten rijzen
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 2 uur
  • Yield: 15 stuks 1x
  • Category: Bijgerechten
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale

Voor het deeg:

  • 4 gram gedroogde gist
  • ½ tl suiker
  • 90 ml lauwwarm water
  • 175 gr bloem
  • ½ tl zout
  • 1 el olijfolie

Toppings:

  • olijfolie voor bestrijken
  • fijn maismeel (semolina), om uit te rollen
  • zout (in een molentje)
  • sesamzaadjes
  • (gedroogde)rozemarijn of tijmblaadjes

Extra:

  • Keukenmixer met deeghaak (of kneed met de hand)
  • deegroller
  • pizzaroller of pizza snijder
  • 2 bakplaten

Instructions

  1. Meng in een kommetje de gist met de suiker en een derde( 30 ml) van het water. Roer even goed door en laat 15 minuten staan tot het mengsel gaat bubbelen.
  2. Meng daarna in de mixerkom de bloem met het gistmengsel en het water en kneed  met de deeghaak goed door gedurende 5 minuten. Voeg daarna het zout en de olijfolie toe en kneed nog eens 5 minuten tot een zacht en soepel brood deeg. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek.
  3. Verwarm de oven voor op 220 graden (200 hetelucht) en leg vast een bakplaat bekleed met bakpapier klaar.
  4. Rol het deeg uit op een met semolina (maismeel) bestoven werkblad. Je kunt hiervoor de grootte van de bakplaat als richtlijn gebruiken. Snijd met de pizzaroller het deeg in 15 gelijkmatige dunne stroken. (bij mij was dat 1-2 cm dikte).
  5. Verplaats de stroken naar de bakplaat.  Terwijl je het deeg oppakt draai je de strook een beetje in met je vingers voor rustiek effect en laat een beetje ruimte tussen de stroken op de bakplaat. Laat het deeg nu een extra 15 minuten rusten.
  6. Bestrijk de stroken met een beetje extra olijfolie en bestrooi met bijvoorbeeld topping naar keuze: ik ging voor 3 variaties met gemalen zout, sesamzaadjes en gedroogde rozemarijn. Schuif de plaat in de oven en bak de grissini in 14-15 minuten droog en krokant. Laat daarna op de bakplaat buiten de oven afkoelen.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Variatietips: ik maakte een trio broodstengels met zeezout, sesamzaad en rozemarijn. Maar je kunt ook gebruiken: gedroogde tijm, fijngehakte salie, zwarte peper, geraspte parmezaanse kaas etc. Ook lekker: hak een paar olijven in stukjes en kneed dit door het deeg heen. Per 100 gr bloem gebruikt kun je ongeveer een eetlepel fijngehakte olijven aanhouden (dus 1x recept met 175 gr bloem = 2.5 el olijven)

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met zelf grissini maken. Deze soepstengels zijn namelijk fantastisch!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago