Print

Recept: zelf Grissini maken (soepstengels)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Je kent ze vast wel: de Italiaanse soepstengels die ‘grissini’ worden genoemd. Met dit recept maak je een bakplaat vol XXL stengels voor bij soep, of als borrelhapje om te knabbelen. Met maar liefst 3 verschillende toppings wordt zelfs grissini maken erg leuk en lekker!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min + 1 uur en 20 minuten rijzen
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 2 uur
  • Yield: 15 stuks 1x
  • Category: Bijgerechten
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale

Voor het deeg:

  • 4 gram gedroogde gist
  • ½ tl suiker
  • 90 ml lauwwarm water
  • 175 gr bloem
  • ½ tl zout
  • 1 el olijfolie 

Toppings:

  • olijfolie voor bestrijken
  • fijn maismeel (semolina), om uit te rollen
  • zout (in een molentje)
  • sesamzaadjes
  • (gedroogde)rozemarijn of tijmblaadjes

Extra:

  • Keukenmixer met deeghaak (of kneed met de hand)
  • deegroller
  • pizzaroller of pizza snijder
  • 2 bakplaten

Instructions

  1. Meng in een kommetje de gist met de suiker en een derde( 30 ml) van het water. Roer even goed door en laat 15 minuten staan tot het mengsel gaat bubbelen. 
  2. Meng daarna in de mixerkom de bloem met het gistmengsel en het water en kneed  met de deeghaak goed door gedurende 5 minuten. Voeg daarna het zout en de olijfolie toe en kneed nog eens 5 minuten tot een zacht en soepel brood deeg. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek. 
  3. Verwarm de oven voor op 220 graden (200 hetelucht) en leg vast een bakplaat bekleed met bakpapier klaar.
  4. Rol het deeg uit op een met semolina (maismeel) bestoven werkblad. Je kunt hiervoor de grootte van de bakplaat als richtlijn gebruiken. Snijd met de pizzaroller het deeg in 15 gelijkmatige dunne stroken. (bij mij was dat 1-2 cm dikte). 
  5. Verplaats de stroken naar de bakplaat.  Terwijl je het deeg oppakt draai je de strook een beetje in met je vingers voor rustiek effect en laat een beetje ruimte tussen de stroken op de bakplaat. Laat het deeg nu een extra 15 minuten rusten.
  6. Bestrijk de stroken met een beetje extra olijfolie en bestrooi met bijvoorbeeld topping naar keuze: ik ging voor 3 variaties met gemalen zout, sesamzaadjes en gedroogde rozemarijn. Schuif de plaat in de oven en bak de grissini in 14-15 minuten droog en krokant. Laat daarna op de bakplaat buiten de oven afkoelen. 

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Variatietips: ik maakte een trio broodstengels met zeezout, sesamzaad en rozemarijn. Maar je kunt ook gebruiken: gedroogde tijm, fijngehakte salie, zwarte peper, geraspte parmezaanse kaas etc. Ook lekker: hak een paar olijven in stukjes en kneed dit door het deeg heen. Per 100 gr bloem gebruikt kun je ongeveer een eetlepel fijngehakte olijven aanhouden (dus 1x recept met 175 gr bloem = 2.5 el olijven)