Zanddeeg is een veel voorkomend deeg! Je gebruikt zanddeeg met name voor het bakken van een appeltaart. Maar zanddeeg leent zich ook heel goed voor zelf gemaakte koekjes! Het deeg wordt gemaakt van slechts een paar standaard ingrediënten die waarschijnlijk iedereen wel in huis heeft. Er is altijd wel een goed excuus te bedenken om zelf koekjes te gaan bakken!
Het recept voor zanddeeg is heel eenvoudig te maken. Je hebt waarschijnlijk alle ingrediënten hiervoor al standaard in huis liggen. Dus op elk gewenst moment van de dag kun je lekker aan de slag met zanddeeg voor koekjes en (appel)taart of zelfs deze chocolade karameltaart. Maar wist je dat dit makkelijke zanddeeg ook wordt gebruikt als basis voor quiche en hartige taarten? Wel een ongezoete variant zonder suiker, maar zonder deze zanddeeg korst mag je het anders geen quiche noemen 😉
Zanddeeg maken is simpelweg een kwestie van even doorkneden en wat je over hebt kun je ook goed invriezen. Je rolt het zanddeeg recept vliegensvlug uit tot een lap en steekt hier heel eenvoudig koekjes uit met verschillende koekjes vormen. Ik maakte hier onder andere koekjes met glazuur van maar ook deze met sprinkles gedecoreerde kerst koekjes. Je steeks met een koekjes steker mooie vormen deeg zoals ik hier ‘grafzerken’ maakte voor Halloween Chocolade kerkhofjes. Daarnaast is zanddeeg ook ideaal voor het maken van de super makkelijke jam koekjes – ook wel ‘thumb print cookies’ genoemd. En met zanddeeg maak je dus ook die heerlijke korst voor appeltaart of deze kersen-kruimeltaart. Dit is dus echt een veel voorkomend deeg waar je alle kanten mee uit kunt.
Zanddeeg is een veel voorkomend deeg! Je gebruikt zanddeeg met name voor het bakken van een appeltaart. Maar zanddeeg leent zich ook heel goed voor zelf gemaakte koekjes! Het deeg wordt gemaakt van slechts een paar standaard ingrediënten die waarschijnlijk iedereen wel in huis heeft. Er is altijd wel een goed excuus te bedenken om zelf koekjes te gaan bakken!
VOORBEREIDEN:
BAKKEN:
BEWAREN:
dit zanddeeg kan ook heel goed ingevroren worden. Dus gooi je restjes niet weg, maar kneed kort door elkaar, vorm hier een bal van en druk plat. Verpak de plak in huishoudfolie en stop in de vriezer. Voor gebruik laten ontdooien natuurlijk en even kort opnieuw doorkneden.
De dinsdag wordt in de volksmond ook wel 'Taco Tuesday' genoemd. Verwijzend naar een makkelijke…
Ook in de winter serveren wij salades! Maar dan wel een goedgevulde geroosterde spruitjessalade met…
Denk je aan Sinterklaas, dan denk je ongetwijfeld ook aan pepernoten.. of kruidnoten.. wacht even,…
Het is vandaag de 4e donderdag van November en dan wordt in Amerika Thanksgiving gevierd!…
Op zoek naar last-minute Sinterklaas recepten ter inspiratie? Binnenkort is het zover. Sinterklaas is namelijk alweer…
Als Meatless Monday voor vandaag bedacht ik deze kleurrijke gevulde paprika met quinoa. Dit gerechtje…
View Comments
Deze taart is heerlijk! Dank voor recept!
leuk om te horen, en graag gedaan! Groetjes, Betty
Ik ben verliefd op zandtaart koekjes maar ben sinds kort glutenvrij kan het ook met amandelmelk of maismeel?
Amandelmeel*
Hi Eloise,
daar heb ik het nog niet mee geprobeerd, maar ik kan me voorstellen dat de verhoudingen ook anders gaan worden omdat het een ander soort mail is.
Mocht je het inmiddels geprobeerd hebben, dan hoor ik het graag.
Anders ga ik zelf wel een keertje aan de slag met een recept voor glutenvrije koekjes.
Hallo Betty,
Zojuist heb ik je recept gebruikt om voor t eerst een paar glutenvrije zandtaart appeltaartjes te bakken. Het is werkelijk lekker gelukt! Ik heb het meel vervangen door 150 gr glutenvrij meel (van bijv Schar) en 50 gr amandelmeel. En suiker: 50-50% kokossuiker en rietsuiker. Ongeveer 35-40 minuten in de oven op 175 graden. Tis ontzettend lekker geworden en echt zandtaart ... en dat met glutenvrij!!
Hartelijke groet, Marcelline
Hi Marcelline,
dank je wel voor het delen van jouw glutenvrije zanddeeg recept! Hier hebben andere hopelijk ook veel plezier aan!
Groetjes, Betty
Ik ben erg benieuwd of je nog tips voor alternatieve koekjesrecepten die wel ook goed uit te steken zijn? Mijn kinderen zijn gek op zelf koekjes bakken, maar ik vind zelf zanddeeg niet zo bijzonder.
Betty, Betty, Betty!
Wat een WAANZINNIG lekker recept!!!!!
Jij maakt de wereld net een stuk mooier met deze heerlijke site.
Laat de zon in je hart!
Warme groetjes,
Jo.
Wat een ontzettend lieve reactie! Dank je wel Johanna