Soms pik je wel eens van die bijzondere dingen op in het buitenland. Dat rijst en thailand onlosmakend met elkaar verbonden zijn is geen geheim. Maar wist je dat de Thai s’ochtends het liefst ontbijten met een Thaise hartige rijstepap? Jok of Congee lijkt nog het meeste op een dikke, soep met vleesballetjes, maar dan natuurlijk met typische Thaise smaakmakers. Ik nam de proef op de som en maakte er een heerlijke eigen versie van.
Het eten van rijst is goed voor je. Met name zilvervlies rijst bevat veel vezels, dat je darmwerking ten goede komt. Ik krijg ook al van kleins af aan het advies om bij ziekte soep en ook rijst te eten. Om je vochthuishouding en vertering op gang te houden en uiteraard om je een goede vulling te geven. Dan ben je binnen no time weer zo sterk als een olifant! Daarnaast is rijstepap relatief goedkoop en deze hartige rijstepap genaamd Jook of Congee is dan ook heel geliefd in Thailand en China. Daarentegen is zoete Rijstepap is weer heel bekend als vullend en zoet ontbijt in Nederland, maar ook in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Lekker met rozijnen, bruine suiker of gehakte amandelen of pistachenoten.
Ben je ook al bekend met het maken van een GROG? Dit drankje met oa. gember en whiskey kan je een kleine boost geven als je griep hebt.
n Thailand gebruikt men vaak (gebroken) Jasmijnrijst om deze hartige rijstepap te maken. Je kunt deze gerust een half uur laten pruttelen op het fornuis. Het zetmeel in de rijst laat namelijk los tijdens het koken en zorgt voor een romige textuur en zo maak je dus de pap naar jouw gewenste dikte en structuur. Traditioneel gaan er wat gehaktballetjes of restjes vlees met lekker veel gember in. Dat laatste is tevens een flinke oppepper als je ziek bent en aan moet sterken, dus serveer Congee ook gerust als lunch of diner dan. Bestrooi met jouw favoriete ‘toppings’ voor een lekkere bite en nog meer smaak.
En kun je geen genoegen krijgen van rijst in je soep, maak dan ook eens bijvoorbeeld deze Indonesische Soto Ajam! Ook lekker: Ontbijten met een Aziatische Hartige Havermoutpap met gebakken ei en bosui.
Wist je dat men in Thailand het liefst ontbijt met rijst. Gebakken maar ook verwerkt tot pap. Deze Thaise Jok of Congee is een hartige rijstepap, of soort soep met rijst en is erg lekker met gehaktballetjes en een beetje extra groenten.
Ingrediënten rijstepap:
Optionele toppings:
Extra:
Eet smakelijk
Heb je ‘left-over’ rijst in huis? Dan kun je dit natuurlijk ook gebruiken om deze Thaise hartige rijstepap te maken. Kort dan wel de gaartijd met de helft in.
Vandaag blaast onze Koningin Maxima maar liefst 54 kaarsjes uit!! Deze feestelijke dag moeten we…
Ik heb toch weer een heerlijk recept voor jullie! Caponata is een Siciliaanse aubergine-stoofgerecht met…
Als er een ingrediënt is dat menig harten sneller doet kloppen dan is het wel…
Het is weer een #MeatlessMonday dus zet je bijvoorbeeld dit vegetarische wokgerecht met teriyaki saus…
Geef mij een blikje croissantdeeg en ik maak er gerust heerlijke croissantwafels van . Deze…
Thailand staat natuurlijk bekend om zijn heerlijke Thaise Curry gerechten. Van rood, groen tot geel…