Soep Recepten

Thaise kokos soep met kip (Tom Kha Kai)

Wij kunnen natuurlijk geen Thaise maand houden op de blog, zonder het recept voor Thaise kokos soep met kip te posten. De Tom Kha Kai is inmiddels wereld beroemd en is wat mij betreft ook Thailand op 1 bord.

Alle typische smaakmakers uit de Thaise keuken komen voor in Tom Kha Kai en het is dan ook een gerecht dat je minstens 1x in je leven gegeten moet hebben. Wedden dat je er net zo verliefd op wordt als ik?

Taalcursus Thais

Even een kleine taalcursurs Thais:  Tom = Soep, Kha = Galanga en Kai = Kip.  Tom Kha Kai is dus de welbekende Thaise kokos soep met kip en galanga wortel. Omdat deze laatste niet standaard hier in de schappen ligt, wordt galanga ook wel vervangen door gemberwortel. In Thailand kom je deze soep ook vaak op de menukaarten tegen als:  Thom Ga Gai, Tom Ka Kai, Tom Kaa Gai of ต้มข่าไก่  . Het hangt er maar net van af in welk stukje van Thailand je je bevind. Met de kokos soep als basis, kun je ook stukjes varkensvlees (= Moo/Mooh) of garnalen (= Kung/Koong) toevoegen. Varieer er dus gerust op los en gebruik onderstaand recept als basis voor je Tom Ka soepen.

Thaise kokos soep met kip

Deze Thaise kokos soep met kip is een beetje van alle markten thuis. Licht zurig, een beetje zoet, maar ook zout en romig.  Alle smaken komen samen =  umami. Maar omdat smaak persoonlijk is, geef ik je nog wat extra tips. Vind je de soep te zurig? Voeg dan een beetje extra suiker toe. Vind je hem te pittig? Voeg dan wat extra kokosmelk toe. En vind je hem niet zout genoeg, voeg dan een extra scheutje vissaus (Nam Pla) toe.  Balanceer en proef regelmatig in ieder geval. Voor de fans van de Thaise keuken vind je hier overigens een compleet weekmenu met Thaise recepten terug! En als je, net als ik, fan bent van Aziatische soepen dan kan ik je deze Chinese Ramen bowl met kip ook zeker aanbevelen!


Print

Recept: Tom Kha Kai (Thaise Kokos soep met kip)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.3 from 7 reviews

Dit is denk ik wel de meest bekende soep uit Thailand, voor ons westerse mensen. De combinatie van gepocheerde kipfilet in een pittige soep met laos wortel en kokos uit thailand is er eentje die je zeker eens geproefd moet hebben!

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 24 personen 1x
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Thaise keuken

Ingredients

Scale
  • 1 blik kokosmelk (400 ml),
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 stengel citroengras
  • 1 rode peper
  • duimpje galangawortel (Laos) *
  • 5 blaadjes limoenblad
  • 300 gram kipfilet
  • 2 bosuien
  • 150 gram paddenstoelen (Shiitake/Oesterzwam /Champignons)
  • 50 gram rijstnoedels
  • 23 el. vissaus (Nam Pla)
  • 2 el. limoen sap
  • 1 el. bruine suiker
  • verse koriander

* TIP: kun je geen galanga verkrijgen? Gebruik dan gemberwortel.

Extra:

  • soeppan,
  • optioneel: extra pannetje voor koken/weken van de noedels.

Instructions

  1. Giet de kokosmelk en de kippenbouillon in de soeppan. Snijd de citroengras stengel in 2-3 stukken. Was de rode peper, verwijder de steel, eventueel de zaadjes en snijd in ringen. Snijd de galangawortel in 5 dunnen plakjes van max 5 mm. Stop de citroengras, rode peper, galanga wortel en limoenblad bij de kokosmelk in de pan en breng het geheel aan de kook. Draai daarna het vuur naar middelmatig.
  2. Ondertussen maak je de kipfilet schoon en snijd in dunne plakken en stukken. Voeg toe aan de Tom Ka soep en laat garen gedurende 3-5 minuten. Het beste is om dit zonder deksel op de pan te doen, zodat de kokosmelk niet overkookt.
  3. Maak intussen de bosuien schoon: verwijder het buitenste blad en snijd in ringen. Boen de paddenstoelen schoon en snijd in parten. Voeg ook toe aan de soep en laat mee garen gedurende 3-5 minuten. Je wilt dat je groente zacht gekookt zijn, maar nog wel een beetje bite hebben.
  4. Kook in een apart pannetje de rijstnoedels volgens de gebruiksaanwijzing. Dit heeft meestal maar zeer kort nodig. Giet de rijstnoedels af onder de koude kraan en verdeel alvast over de soepkommen.
  5. Draai het vuur van de Tom Kha Kai uit. Verwijder de citroengras stengels en breng de Thaise kokos soep met kip op smaak met de vissaus, limoensap, bruine suiker en wat fijn gehakte koriander. Serveer de Tom Kha Kai uit in ruime soepkommen.

Eet smakelijk!

Notes

PS. Ben je fan van pittige Thaise soepen? probeer dan ook deze heldere soepvariant, zonder kokosmelk, genaamd ‘Tom Yum’!

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Tom ka kai soep wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Heerlijk deze soep! Ik kon geen limoenbladeren vinden bij mijn toko, maar met een paar stukjes limoenschil lukt het ook goed!

  • Misschien er ook bij zetten voor hoe veel mensen dit is, Betty.
    Nu hebben we veel te weinig, bedankt.

    • 2-4 is inderdaad niet duidelijk. Ik maak van soep sowieso altijd het dubbele ( in dit geval 3x de ingredienten), de rest vries ik in en weet je zeker dat je altijd genoeg hebt.
      Groet Patricia

      • Het hangt ook een beetje van je doel af. Wij serveren deze soep namelijk ook wel eens tijdens een Thaise avond als voorgerecht. Dan heb je genoeg voor 4 personen. Maar als echte vullende maaltijdsoep zou ik dit voor 2 personen aanbevelen.

  • Topsoep en toprecept. Ik heb in plaats van de paddenstoelen cashewnoten gebruikt en vond dit een erg lekkere vervanging. Zelf houd ik wel van iets meer spice, dus de volgende keer neem ik een pepertje extra!

  • Genoten van de Thaise soep vanavond, dank voor je recept, deze is absoluut voor herhaling vatbaar!

  • Heel leuk recept. Ik heb de soep net gemaakt en hij smaakt nu al super lekker. Ipv kipfilet heb ik van te voren een flinke kippenpoot laten sudderen van ruim 400 gram met het citroengras en een stuk gember van 2-3cm. Alles eruit gehaald en de stukjes kip terug in de pan. Laos had ik niet vandaar de gember. Ook de limoen bladderen heb vervangen door het sap van een halve citroen want ik hou niet van limoen en bladderen had ik sowieso niet. Ik heb ook wat lavas toegevoegd want dan gebruik ik wat minder zoute ingredienten. 2 eetlepels vissaus was genoeg. Verse koriander had ik helaas niet maar wel gedroogde uit eigen moestuin omdat het nu winter is. Ik heb nu gok weg 2 liter soep, de kippenbouillon die ik had gemaakt was iets meer als 1 liter geworden. Ik heb deze keer wel wat glasnoedels toegevoegd aan de soep omdat ik het als maaltijd soep ga eten, als ik het voor lunch of voorgerecht zou eten dan had ik de noodles weggelaten. Ik ga de soep zeker vaker maken. Ik zag ook het recept voor ‘Tom Yum’ staan, ga ik zeker binnenkort maken. Bedankt voor de recepten.

    • hi Tanya, super leuk deze reactie!
      Ben blij dat je zo enthousiast aan de gang bent gegaan, daarom deel ik maar al te graag de inspiratie met jullie. Geniet er lekker van! En ben benieuwd wat je van de Tom Yum vindt. Groetjes,Betty

  • Zo!!!! Dit is lekker!! Ik heb naar een voorbeeld hier eerst met kippenpoten een bouillon getrokken. En ik heb nog een punt paprika toegevoegd, ook mooi voor de kleur. Wij eten dit als soep vooraf dus zonder de noedels. Nu al lekker!!

    • Hi Lilianne,

      wat leuk om je enthousiaste reactie te horen! dank je wel en heel veel smulplezier!

  • Toprecept! Vorige week voor 25 personen gemaakt, groot succes!

    Ik zie reacties staan waar de limoenbladeren zijn weg gelaten. Wel echt zonde, die geven het echt een heerlijk Thaise smaak

    • Hi Robin,

      wat ontzettend leuk om te horen! Ben blij dat het jullie gesmaakt heeft!
      Bedankt voor je tip!

  • Het recept ziet er heerlijk uit en staat voor vanavond voor het eerst zelfgemaakt op de planning. Ik wil hem alleen afmaken met wat paksoi. Is het mogelijk om de soep in een wat grotere portie te maken en deze morgen weer op te warmen?

    • Hi Patricia, je kunt altijd een grotere portie van alle recepten maken. Op de receptenkaart kun je zelfs x1, x2, x3 aanzetten en dan vermenigvuldigd deze alle ingrediënten hiervoor.

  • Prima recept, Ik wil het wel nog wat aanpassen aan mijn voorkeuren. Zo zal ik de volgende keer geen galangawortel meer gebruiken maar gember. Ik heb mij precies aan het recept gehouden wat ingrediënten betreft, maar zal de volgende keer i.p.v. kokosmelk kokos-cream gebruiken. Op de foto van het gerecht is de soep veel witter. Kokosmelk heeft echter een ietwat grijze kleur terwijl kokos-cream veel vaster en witter is en ook veel meer die romige kokossmaak aan de soep afgeeft, maar misschien bedoelde je dat ook wel.
    In ieder geval heb je mij de Thaïse keuken ingeleid en daar kom ik voorlopig niet meer uit!
    Dank voor je lekker en vooral ook helder geschreven recept.
    Ludo

    • Hi Ludo,

      dank je wel voor je tips in ieder geval en ben blij dat jij het ook een hele fijne keuken vindt!

  • Heerlijk recept! Complimenten van mijn familie dit weekend, die echt niet allemaal gewend zijn aan deze smaken. Voor mij een leuke uitdaging om te zoeken naar het 'umami' evenwicht. Twee punten voor de volgende keer: bij gebruik van romige kokosmelk pepertje extra gebruiken en verder de kipfilet heel kort meekoken! Volg je het recept dan zit je al op maximaal 10 minuten en warm je de soep op i.v.m. later gebruik, dan komt er nog meer tijd bij. En weg zijn de sappige stukjes kipfilet...

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago