Tartaarsaus is een heerlijk klassieke Franse saus voor bij vis! De basis is – uiteraard- mayonaise met tuinkruiden en garnituur van oa. augurk. Hier blijf je van eten, echt waar! Niet te verwarren met remoulade of ravigottesaus, maar daar vertel ik je hieronder meer over.
Tartaarsaus is een frisse saus voor bij gefrituurde of gebakken vis. Het betreft hier een koude bereiding en dus een koude saus op basis van mayonaise en vaak ook zure zoom. In de saus wordt garnituur van augurken of kappertjes, maar ook gesnipperde ui of sjalot gebruikt. Daarnaast worden er ook stukjes hard gekookt ei, peterselie en/of bieslook en wat citroen toegevoegd. Roer het geheel even door elkaar en je tartaarsaus kan direct geserveerd worden.
De fijngesneden en blokjes garnituur in tartaarsaus zijn overigens ook mijn persoonlijke favorieten om te serveren bij Steak Tartare. Dit is echt volkomen toevallig maar zeker lekker bij heel veel gerechten. Zo kun je tartaarsaus heel goed serveren bij Fish ‘n Chips (komt morgen online), maar ook bij deze hele schol van de barbecue. Serveer voor de borrel eens een carpaccio van gerookte zalm en lepel hier een beetje tartaarsaus overheen. Daarnaast is het ook heerlijk als dip voor deze tonijnkoekjes!
Verschil tussen tartaarsaus, remoulade en ravigottesaus
Tartaarsaus lijkt redelijk veel op remoulade en wordt ook wel eens verward met ravigote. Tartaarsaus is een soort verrijkte versie van remoulade want deze laatste bevat juist geen gehakte ei en zure room. Kijken we vervolgens naar ravigottesaus: dan lijkt deze ook sprekend op remoulade. Maar in plaats van mayonaise te gebruiken is ravigote een vinaigrette op basis van olie en azijn. De Fransen zijn dol op hun sausjes en vinaigrettes en hanteren dus ook andere benamingen voor deze verschillen. Echter zijn de fijngesneden sjalotjes en augurken of kappertjes dus altijd een rode draad door de sauzen.
Extra:
Variatietips voor tartaarsaus:
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van tartaarsaus – natuurlijk DE saus voor bij gebakken of gefrituurde vis.
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…